עובד עני? מגיע לך מענק של אלפי שקלים
בתחילת החודש הורחבה תוכנית מס הכנסה שלילי, המבטיחה מענק למאות אלפי עובדים עניים. אלא שהתמונה לא כזו פשוטה: העובדים יצטרכו להגיש טפסים בשנה הבאה, והכסף ייכנס רק בעוד שנתיים. רבים מהם בכלל לא יודעים שהם זכאים
מרים (שם בדוי) עובדת בחברת ניקיון בתל-אביב בשכר מינימום. בעלה עובד בחברת הובלות ומשתכר שכר מינימום גם הוא. הם מתגוררים עם שלושת ילדיהם בדירת שלושה חדרים ביפו, ומקדישים את הכסף אך ורק למשכנתא, חשבונות, מזון וצרכים בסיסיים כמו בגדים וטיפולים רפואיים. מאז שעלו מאתיופיה במבצע שלמה לא יצאו כמעט לבלות, עם ילדיהם או בלעדיהם: לא ארוחה במסעדה, לא סרט, לא משחק כדורגל, לא סופשבוע בצימר, כלום. חיים של הישרדות, וזהו.
החל מה-1 בינואר מרים ובעלה זכאים למענק מס הכנסה שלילי. היא ובעלה יהיו זכאים למענקים בסכום משותף כולל של כ-500 שקל בחודש, ואם הם יתמידו בעבודות שהם מועסקים בהן כעת עד סוף השנה הנוכחית - הם יקבלו בסוף 2012 ובתחילת 2013 סדרת צ'קים מרשות המסים בסכום כולל של כ-6,000 שקל. זאת, בהנחה שייגשו בשנה הבאה לדואר ויגישו את הטפסים המתאימים.
אבל ספק אם מרים, כמו עובדים עניים רבים אחרים, תגיש טופס כלשהו ותקבל מענק. עד ששוחחתי אתה על כך, לא היה לה מושג שהיא זכאית למשהו, וייתכן שאם לא הייתי נתקל בה במקרה - היא לא הייתה יודעת על כך. "אני צריכה לקבל כסף?" היא אומרת בהפתעה, "אתה בטוח? לא, לא ידעתי. כן, צריך למלא טפסים. יופי. זה טוב".
גם לודמילה (שם בדוי), עובדת בקו ייצור במפעל בתפן, לא ידעה שהיא זכאית למענק מס הכנסה שלילי. לודמילה, בת 56, ובן זוגה בן ה-57 עובדים במפעלים בצפון מאז שעלו לארץ ב-1991. הוא משתכר כ-5,500 שקל ברוטו לחודש, היא -4,500. "קראתי משהו בעיתון על מס הכנסה שלילי", היא אומרת, "אני קצת חוששת לפנות למס הכנסה, למרות שאין לי מה להסתיר מהם, אבל אם אני באמת זכאית לקבל מהם כסף, אגש ואמלא טפסים. אתה בטוח שאני צריכה לקבל ולא לשלם?"
"אנחנו לא מסכנים", אומרת לודמילה, "הילדה שלנו כבר גדולה ומסתדרת בלעדינו, כך שאנחנו מסתדרים איכשהו עם המשכורת הזאת. אבל תוספת של 200 שקל זה כסף. זה קניות של שבוע-שבועיים בסופר. נוכל לקנות לבת מדי פעם מתנה יפה. טוב לדעת שמגיע לנו".
מס שלילי שהוא בכלל חיובי
מס הכנסה שלילי, למרות שמו המאיים, הוא מענק שהמדינה נותנת לעובדים עניים. מרים ולודמילה הן רק שתיים ממאות אלפי עובדים שמשתכרים בסביבות שכר המינימום, שזכאים, החל מהחודש הזה, לקבל מענק כזה - ורבים מהם פשוט אינם יודעים על כך.
פרוייקט המס השלילי החל בשנת 2007 כתחליף להעלאת שכר המינימום. בלחץ האוצר, הוגבל המס השלילי בהתחלה רק לאזורים שבה הופעלה תוכנית ויסקונסין - ירושלים, אשקלון, עוטף עזה, חדרה, אור עקיבא, פרדס חנה, המשולש, נצרת ונצרת עלית. הפרוייקט הורחב ב-2009 לעובדות מכל הארץ שהן אמהות לתינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים. כעת, מתחילת 2011, הוא הורחב לפריסה ארצית מלאה - לא לפני שהאוצר ניסה לסגור אותו לחלוטין כ"עונש" על החלטת הכנסת להפסיק את תוכנית ויסקונסין.
המס השלילי מיועד לעובדים ולעצמאים קטנים שההכנסה שלהם (כולל משכורות, רווחים של העסק, קצבאות, מזונות וריבית על חסכונות) נעה בסך הכל בין 1,860 ל-5,540 שקל בחודש ושיש להם ילד אחד לפחות מתחת לגיל 18.
אם זאת, העובדים אינם זכאים למענק אם הם בני פחות מ-23, או שיש להם דירה בבעלותם בנוסף לזאת שהם גרים בה, או שהמעסיק שלהם הוא האב, האם, האח או הסבא שלהם, או שההכנסה המשותפת של התא המשפחתי שלהם - העובד/ת עצמה/ו ובן/בת הזוג שלו - מגיעה ל-11 אלף שקל לחודש ומעלה.
עובדים ועצמאים מבוגרים מעל גיל 55, שההכנסה שלהם נמצאת באותו הטווח - בין 1,860 ל-5,540 שקל בחודש - מקבלים מס הכנסה שלילי גם אם אין להם ילדים. הורים לשלושה ילדים יכולים לקבל מס שלילי עד להכנסה של 6,067 שקל בחודש.
המשמעות: אם למשפחה חד-הורית שעובדת ומרוויחה פחות מ-5,540 שקל בחודש, זכאית לקבל מענק מס שלילי; עובד ערירי בן 60 שמרוויח פחות מ-5,540 שקל בחודש - יקבל; בני זוג עם ילדים או מעל גיל 55 ששניהם משתכרים שכר מינימום ואין להם הכנסות נוספות - יקבלו שני מענקים, אחד עבורו ואחד עבורה; משפחה שבה האב משתכר 5,000 שקל לחודש ואילו האם עובדת במשרה חלקית ומשתכרת 2,000 - תקבל שני מענקים; אם האב משתכר 7,000 שקל לחודש והאם משתכרת 3,000 - הם יקבלו מענק אחד, עבור האם.
משפחה שבה אחד מבני הזוג משתכר 8,000 שקל בחודש והשני משתכר שכר מינימום לא תקבל מענק, כיוון שהם משתכרים ביחד יותר מ-11 אלף; בני זוג ששניהם משתכרים שכר מינימום אבל מקבלים גם קצבה של 4,000 שקל נוספים לא יקבלו; משפחה שבה בן זוג אחד עובד ומשתכר שכר מינימום והשני אינו עובד - תקבל מענק אחד, ואילו שני בני זוג שאינם עובדים כלל, אינם זכאים לדמי אבטלה ומתקיימים מהבטחת הכנסה - לא יקבלו.
המענק עולה עם השכר ואחר כך יורד
גובה מענק המס השלילי משתנה בהתאם להכנסה. עובד שמשתכר 1,860 שקל מקבל מענק מינימלי של 80 שקל לחודש אם יש לו שני ילדים או פחות, או 110 שקל לחודש אם יש לו שלושה ילדים ומעלה. על שכר של 2,000 שקל לחודש מקבלים 100 שקל עם פחות משלושה ילדים ו-140 עם שלושה ומעלה, ומאז המענק הולך ועולה ככל שהשכר עולה, עד לשכר של 4,320 שקל לחודש, שעליו מקבלים את המענק המקסימלי - 300 או 430 שקל בחודש, תלוי במספר הילדים. עובדים מעל גיל 55 מקבלים כמו צעירים שיש להם ילד אחד או שניים.
מהרף של 4,320 שקל לחודש ומעלה המענק מתחיל לרדת ככל שהשכר עולה. עובד עם הכנסה של 5,000 שקל בחודש מקבל מענק של 144 או 270 שקל בחודש, תלוי במספר הילדים. עובד עם ההכנסה הגבוהה ביותר המזכה במס שלילי - 5,500 שקל בחודש למי שיש פחות משלושה ילדים ו-6,000 שקל בחודש למי שיש יותר - מקבל מענק של 20 שקל לחודש בלבד.
כדי לקבל מס שלילי, צריך לגשת בשנה הבאה (2012) לאחד מסניפי הדואר ולמלא שם טופס שבו מדווחים על ההכנסות השנה (2011, השנה הקודמת למילוי הטופס). העובד צריך להציג תעודת זהות ואישור על החזקת חשבון בנק ולמסור לפקיד הדואר את פרטי המעסיק או העסק, כתובת, פרטי חשבון בנק ופרטים על משפחתו והכנסתו.
הכסף נשלח מרשות המסים בתשלומים, לפי מועד הגשת התביעה: מי שהגיש עד חודש מרס, יקבל את הכסף בארבעה תשלומים, שמגיעים בין יולי לאפריל ב-2013 (שנה אחרי הגשת הדו"ח); מי שהגיש ממרס עד יוני יקבל שלושה תשלומים בין אוקטובר לאפריל הבא; מי שמגיש מיולי עד ספטמבר יקבל שני תשלומים, בינואר ובאפריל הבא.
עובדים נדיבים: זכאים למענק ולא מקבלים
הבעיה העיקרית של המס השלילי היא שחלק ניכר מהעובדים הזכאים אינם יודעים על כך, או שאינם ממלאים טפסים, ולכן אינם מקבלים את הכסף. מנתוני רשות המסים עולה כי 29 אלף עובדים קיבלו בשנים 2009-2008 מס שלילי עבור עבודתם ב-2007; 28 אלף עובדים קיבלו בשנים 2010-2009 כספים עבור שנת 2008; 43 אלף עובדים מקבלים בימים אלה כסף עבור עבודה ב-2009, ורשות המסים בודקת 2,500 בקשות נוספות שטרם אושרו.
מחקר של בנק ישראל שעקב אחר הפרוייקט מצא שבאזורים שבהם הופעלה התוכנית יש 64 אלף עובדים שזכאים למענק. רק 45% מהם הגישו טפסים וקיבלו מענק ואילו השאר, 55%, לא קיבלו.
מדוע העובדים אינם מממשים את זכאותם? מיעוט קטן ושולי מהם אינם רוצים שום קשר עם מס הכנסה בגלל שהם עובדים "בשחור". חוקרי בנק ישראל, וגם עמותות הסיוע שנמצאות בשטח ומסייעות לעובדים העניים, סבורים שרוב העובדים כלל לא יודעים על התוכנית, או שלא מבינים את הפרוצדורה.
מדובר באוכלוסייה שנגישותה למידע וחשיפתה לתקשורת בעברית היא מועטת, והמיומנות שלה בהתנהלות מול הרשויות היא חלשה: כ-36% מהזכאים הם ערבים, 18% מהם הם עולים חדשים (כמחציתם מחבר המדינות וכמחציתם מאתיופיה), ו-17% מהם מגדירים את עצמם כחרדים. לכ-40% מהזכאים אין כל השכלה מעבר לחטיבת ביניים, אפילו לא תיכון.
המחקר קבע כי במקומות שבהן עמותות פרטיות סייעו לממשלה לשווק את התוכנית לזכאים - אחוז העובדים שקיבלו מענקים עלה לכ-75%. "נמצאה שונות בין-אזורית בשיעורי המימוש של התוכנית - ככל הנראה בהשפעת פעילות של עמותות להגברת המודעות לקיומה", קבע המחקר.
בעמותת "ידיד" המסייעת לזכאים אומרים שרבים מקרב אלה מהזכאים שמודעים לקיומה חוששים לפנות לרשות המסים - מחשש, שלרוב אינו מציאותי, שבעקבות הפנייה הרשות "תתלבש" עליהם ו"תיזכר" שהם חייבים לה משהו. עובדים שמועסקים בשתי משרות חלקיות, למשל, או כאלה שמחזיקים גם עסק זעיר - חוששים לפנות לרשויות ולבקש מענק מחשש ש"ירצו מהם משהו" גם אם הכנסתם הכוללת מסתכמת ב-3,000 שקל לחודש.
"אנשים שעובדים ב'לבן', באופן חוקי ומדווחים ממילא למס הכנסה, בטוחים שאם הם יבקשו מענק המדינה תשתמש במידע נגדם ולכן אנחנו מתקשים לשכנע אותם לעשות את הפעולה הפשוטה של ללכת לדואר, למלא טופס ולקבל כסף", אומר סמנכ"ל העמותה, רן מלמד.
יש לציין כי בארה"ב, מס הכנסה שלילי נכנס באופן ישיר לשכרו של העובד, בדיוק כמו שמס הכנסה "חיובי" יורד מהשכר. נראה כי השיטה הישראלית, שבה המס משולם רטרואקטיבית ותלוי בדיווח פעיל של העובד, חוסכת למדינה מאות מיליוני שקלים - על חשבון הזכאים.
"בזכות המענק קניתי לחם וחלב"
אין פלא שהתוכנית, שנועדה להוות תרופה לעוני, אפילו לא "דגדגה" את קו העוני: לפי מחקר בנק ישראל, רק 4.5% מאלה שקיבלו מענק מס שלילי הצליחו לעלות בזכותו מעל קו העוני. עם זאת, המענקים הגדילו את ההכנסות שלהם בשיעור ממוצע של 12%, וחלק מהם דיווחו על ירידה חדה בתופעות קשות שליוו את חייהם, כמו ניתוקים של קווי הטלפון והחשמל בביתם לאחר שלא שילמו חשבונות, ודחיות של טיפולי שיניים.
רחל וחיים ועקנין מאשקלון, הורים לחמישה ילדים, החלו לקבל מס הכנסה שלילי השנה. רחל עבדה בשנה שעברה מספר חודשים בניקיון, וכעת היא מובטלת, ואילו חיים עובד בחברת המשקם ומשתכר פחות משכר המינימום. בתחילת 2010 הם דיווחו על הכנסותיהם ב-2009, ולאחרונה קיבלו מספר צ'קים, היא - 410 שקל והוא עוד כמה מאות. "כל שקל עוזר", אומרת רחל, "כל שקל. אי אפשר לחיות מ-3,000 שקל. כל הכסף הולך לנו על שכר דירה וחשבונות".
מה עשית בצ'ק האחרון?
"קניתי לחם, חלב, גבינות, קצת בשר, וזה נגמר".