טראומה נפשית: בלי כדורים - כל הטיפולים הטבעיים
אנשים שעברו טראומה מחפשים דרכי טיפול קונבנציונליות וגם פחות קונבנציונלית. הרפואה המשלימה מציעה דרכי התמודדות עם מצבים כאלה כמו ביופידבק, רפלקסולוגיה, היפנוזה ופרחי באך. מומחה מסביר איך לבחור את הטיפול המתאים
אין אדם שלא חווה טראומה בשלב זה או אחר בחייו. לפעמים, מדובר במשהו שאמנם קרה לו ולעיתים – במשהו שקרה סביבו או עלול היה לקרות, ועדיין הוא גורם לאדם לפחד רב בשל המחשבה על מה היה קורה אילו.
כתבות נוספות בנושא טראומה ב-ynet:
- שיטת טיפול בטראומה: חשיפה לפחדים וטראומות קשות
המצעד: 10 צמחי מרפא הטובים ביותר לבריאות
אנשים יעשו הכל כדי להיפטר מטראומה. הרפואה המשלימה מעניקה שפע של דרכים המסייעות להתגבר על טראומות. לפניכם כמה מהן.
מהי טראומה ומהם הסימנים שהיא התרחשה?
טראומה היא אירוע קשה ומסכן חיים או שלמות פיזית, שחורג מהנורמה עד כדי כך, עד שהוא סודק את מערכות ההגנה של האדם: תאונת דרכים, איבוד הכרה או מצב שבו אנשים מעידים שראו את חייהם חולפים לנגד עיניהם בשניות, מעורבות בפיגוע או במלחמות, הפצצה, שוד, שריפה, תקיפה מינית, וכדומה.
גם אירועים שלא סיכנו אותנו פיזית עלולים לגרור טראומות מהמחשבה שאולי היה יכול לקרות לנו משהו. אנשים שממתינים לבדיקות עלולים לפתח פחדים שמא ייאמר להם שהם חולים.
אנשים שביתם נפרץ עלולים לחרוד ממה שהיה קורה לו היו בבית בזמן הפריצה, ומי שעברו ליד מקום שבו התרחש פיגוע עלולים לפחד ממה שהיה קורה לו שהו במקום כמה מטרים או כמה דקות לפני כן.
בעצם, כמעט מדי יום אנחנו חווים חוויות לא פשוטות ולאורך השנים צוברים אירועים וזיכרונות מרגעים קשים ובכל זאת ממשיכים הלאה בחיינו.
איך זה מתאפשר? מי שאחראי לכך הוא המוח הדואג לשדר לנו תחושה של ביטחון ומוגנות המאפשרת לנו "לעמעם" ולשכוח את הקושי ולהמשיך ולתפקד. בעזרת תחושה זו, ולמרות הסכנות האפשריות הטמונות בכך - אנחנו מוכנים לצאת מהבית, לנהוג בכבישים, לטוס, לשלוח את הילדים לטיול שנתי או לחוגים.
דברים אמנם עלולים לקרות בדרך - המוות הוא חלק מעולמנו בין אם נרצה בכך ובין אם לא, הסכנות קיימות ויש תאונות ואסונות - אבל הניסיון שלנו מוכיח שברוב המקרים הכל יסתיים כשורה ובסוף היום נשוב הביתה שלמים ובריאים. תחושת ביטחון זו אינה מולדת אלא נרכשת עם השנים וניסיון החיים שלנו. כל יום שעובר כשורה, מחזק בנו את האמונה שאנחנו מוגנים.
התמודדות עם טראומה
מדוע חלק מהאנשים יוצאים ממצבים קשים עם בעיות קלות בלבד וממשיכים לתפקד כשורה, וחלק נשברים לרסיסים ונכנסים לפחדים ולחצים שהופכים את חייהם על פיהם? זוהי שאלת מיליון הדולר שאין לרפואה תשובה ברורה עליה.
טראומה משנה את מבנה מאגר הזיכרונות במוח. זיכרון רגיל עובר עיבוד ומתויג כחשוב או כלא חשוב. טראומה אינה עוברת עיבוד דומה ואינה נכנסת למאגר, וכך, חלק מהאנשים ממשיך לחוות את האירוע הטראומתי שוב ושוב כאילו הוא מתקיים בהווה.
מה קורה לגוף בזמן טראומה? אחת התיאוריות גורסת שאבותינו חיו בטבע ונאלצו להיכנס למצב חירום במהירות שאם לא כן, היו הופכים לארוחת צהריים של חיות הטרף. היה להם "כפתור אזעקה" לסכנה קיומית. כפתור זה, פועל גם כיום ומעורר את אותן תגובות. מי שהכפתור הזה מפסיק לצלצל אצלו לאחר שהסכנה חלפה – חוזר לחיים הנורמליים במהירות.
אבל יש אנשים שגם לאחר שהאירוע חלף, "הכפתור שלהם" ממשיך לצפצף והם נשארים לאורך זמן עם הדריכות, עוררות יתר והשרירים התפוסים. הם מותשים מדאגות ומחשבות, עצבניים וחסרי סבלנות, לא נרדמים בלילה, סובלים מדופק מהיר ונשימה מהירה ושטוחה, ומגיבים בכאבי ראש וכאבי גוף ולבסוף במחלות של ממש. מקצתם לא ישנים כהלכה כי בלילה אנחנו נטולי הגנות ועל כן עלולים הפחדים להופיע כסיוטים.
סוגי טיפולים ברפואה משלימה
הטיפול בטראומה נועד להפחית את הסימפטומים, להרגיע את הגוף והנפש ולעזור לאדם לחזור למצב של תפקוד נורמלי. הרפואה המשלימה, המבוססת על גוף-נפש, עשויה בהחלט לעזור אולם במקרים מורכבים בהם יש צורך בטיפול תרופתי מומלץ על ידי פסיכיאטר – רצוי לא לוותר על כך, אלא לשלב בין הטיפול התרופתי ו/או השיחות עם מטפל, לבין הרפואה המשלימה לסוגיה.
• רפלקסולוגיה : שיטה המתבססת על העיקרון לפיו כפות הרגליים והידיים משקפים את גוף האדם על מערכותיו השונות. לעיסוי בכף הרגל אפקט מרגיע ומרפה והוא מומלץ מאוד לאנשים החשופים למתח רב בעבודה או בלימודים גם אם אינם סובלים מבעיות גופניות כלשהן.
מדובר בטיפול פשוט ונעים מאוד, ללא תופעות לוואי, המתאים לכל גיל ומומלץ גם לאנשים בריאים. המטפל רואה בכף הרגל מעין מפה של חלקי הגוף, ויודע היכן ללחוץ ולעסות על מנת להשפיע על התהליך העצבי והרגשי, לעזרו להרפיית הגוף ולהפגת הלחץ.
• אקופונקטורה - דיקור: הדיקור פותח אזורי אנרגיה חסומים. שיטות הטיפול נעזרות בין היתר באבחון באמצעות דופק מהיר, פועלות על איזון ובעזרתן ניתן להרגיע עוררות יתר, מתח ולחץ ולהביא לרוגע ולשלווה.
הדיקור מבוצע ע"י שימוש במחטים עדינות וסטריליות לדיקור נקודות בהן עוברת האנרגיה על פני מסלולי המרידיאנים. בפעולה פשוטה ומהירה שאינה כרוכה בכאב, פותח הדיקור אזורי אנרגיה חסומים ובעזרתו ניתן להרגיע עוררות יתר, מתח ולחץ ולהביא לרוגע ולשלווה. הדיקור מתאים לכל האוכלוסייה כולל נשים הרות, ילדים קטנים ותינוקות וקשישים.
• צמחי מרפא : בארון התרופות הסיני קיימים כ-3,000 צמחי מרפא ומינרלים המחולקים לתתי קבוצות לפי תפקודם, בהתאם לפיזיולוגיה הסינית. לאחר תהליך אבחון מורכב, נבנות לכל מטופל פורמולה יסודית המותאמת לו אישית והמטפלות לפי הצורך בחרדה, בפחד, בעצב, בכעסים וכדומה.
• הומיאופתיה ופרחי באך: שיטות טיפול המבוססות על נטילת תמציות או תרופות טבעיות. המטפל מתחקר את האדם שלפניו, שומע מה מפריע לו – האם הוא מוצף כעס? האם הוא מלא בעצב ומלנכוליה? האם הוא חרד ומתוח? לאחר התחקור אפשר להתאים תמציות לאותו אדם ולעזור לו להירגע.
התמציות אינן ממכרות ומתאימות לכל גיל – גם לתינוקות. הן מסייעות במקרים של קשי הסתגלות, חרדות, פחדים, עייפות קשה, מצב פוסט טראומטי כגון: אבל, תאונה, איבוד רכוש וכדומה, רגישות מוגזמת, עצבנות וכדומה.
• ביו-פידבק: משוב ביולוגי. המטופל מתחבר לאלקטרודות המודדות את רמת הדריכות, המתח, הדופק וכדומה והמטפל מלמד אותו שיטות לשלוט בעוררות היתר, בנשימה המהירה, בוויסות הדופק או הטמפרטורה ולייצר הרגעה בכל פעם שהוא חש בלחץ המתקרב.
הביופידבק מומלץ במצבי אי שקט, עצבנות, עייפות יתר, קשיי ריכוז, תחושת חוסר שליטה, מיגרנות, בעיות קרדיו-ווסקולריות (לב ומערכת כלי הדם), בעיות במערכת העיכול (מעי עצבני, בחילות וכדומה), לחץ דם גבוה ונמוך, בעיות בכלי הנשימה (אסטמה, ברונכיט ספסטית), מתח, חרדה ופחדים.
• היפנוזה: היפנוזה היא טכניקה טיפולית מובנית המאפשרת הפנייה מבוקרת של קשב ותשומת הלב של האדם פנימה אל עצמו, אל רמת מודעות והפוטנציאל הפנימיים. שימוש בכוח המחשבה על מנת להניע רגשות ותגובות גופניות. המטופל לומד להתבונן בדמיונו בתסריט מאיים ולהפוך אותו ללא מזיק. תת המודע עובר סוג של התחסנות וממצב של חוסר אונים האדם לומד להתמודד ולהתחזק.
הכותב הוא רופא כללי ומומחה להיפנוזה רפואית, מטפל במרפאת כללית רפואה משלימה ארלוזורוב תל אביב