ו' העבודה נגד התמ"ת: אין לשנות שעות עבודה
התמ"ת: "החוק המיושן אף קובע שאין לעובד או למעביד אפשרות לחרוג מהעסקה של שמונה שעות ביום ו-45 שעות בשבוע או בהתאם להסכם קיבוצי - אין אפשרות לחרוג ממשך העסקה העומד על 10 שעות עבודה יומיות בממוצע לתקופה שנקבעה בהסכם. לעומת זאת, בשוק העבודה חלו שינויים רבים"
הצעת החוק המאפשרת לשר התמ"ת קביעת שעות עבודה גמישות לא אושרה היום (ד') בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ (ליכוד), אמר: "רוצים לעשוק את העובדים מבלי לשלם שעות נוספות".
- התמ"ת צפוי להמליץ לשנות חישוב שעות נוספות
בתחילת החודש פורסם כי ועדה מיוחדת של משרד התמ"ת תדון באחד הנושאים הרגישים בשוק העבודה - שעות העבודה היומיות והשעות הנוספות. בחודש שעבר מינה מנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי, ועדה שתדון בשינוי חוק שעות עבודה ומנוחה. הוועדה צפויה היתה להתחיל את פגישותיה, ובתוך שלושה חודשים להגיש את המלצותיה לשר התמ"ת, שלום שמחון ולקדמי.
ואולם, ועדת העבודה הכשילה היום את הניסיון של התמ"ת, שלפי הצעת החוק הממשלתית שניסה להעביר תינתן לשר התמ"ת סמכות לקבוע יום עבודה או שבוע עבודה ארוכים מאלה הנקבעים בחוק, וזאת באמצעות אישור הסכמים קיבוציים שנחתמו בעניין.
יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ אמר בדיון: "מדוע מעוניינים בשעות גמישות, כדי לא לשלם שעות נוספות? רוצים לעשוק את העובדים ושוב להביא את מעמד הביניים העובד למצב ירוד. לא אתן את ידי לניצול עובדים. אנחנו ב-OECD אבל רוצים שיעבדו כאן כמו בבוליביה".
ח"כ אילן גילאון (מרצ), אמר: "הצעת החוק מיותרת, רגרסיבית וריאקציונית. ברור לכולם שהחוק הזה יפגע בסופו של דבר בחלשים ביותר".
עו"ד דבי ספיר-אליעזר ממשרד התמ"ת הסבירה את הצעת החוק: "אנחנו מבקשים לקבוע הסדרים גמישים במסגרת הסכמים קיבוציים, זה חשוב הן למעסיק והן לעובד וכך ניתן יהיה לאכוף ביתר שאת הסכמים שגם כך מאושרים בסופו של דבר מאושרים על ידי בית המשפט. למשל, לאפשר לרואי חשבון לעבוד שעות רבות בחודשים מסוימים כדי לעמוד בעומס".
ד"ר דניאל לנצברג, רופא מתמחה שנכח בעת הדיון בוועדת הכנסת, השתתף ואמר: "אני עובד 75 שעות בשבוע, כ-300 שעות בחודש. הדבר היחיד שמגן עלי חוק שעות עבודה. פנינו לערכאות מול המעסיקים וההסתדרות הרפואית מכיוון שאנחנו עובדים בניגוד לחוק ובניגוד לכל ספק סביר. ההשערה היא שבגלל זה צצה הצעת החוק".
יוסי כהן, המשנה לממונה על השכר והסכמי עובדה במשרד האוצר: "אין ניצול עובדים. אנחנו נותנים תמורה על פי החוק ואף מעבר לזה".
יו"ר הוועדה ח"כ כץ סיכם את הדיון ואמר: "נוסיף ונדון בהצעת החוק המורכבת במושב הכנסת הבא".
בעקבות דחיית התיקון לחוק, נמסר ממשרד התמ"ת: "המשרד מוביל את ההגנה על זכויות העובדים ואכיפת החוק, וחבל שהוועדה לא אפשרה לבצע התאמות בחוק, הקיים מאז שנות ה-50 ואינו מותאם לשנת 2012. החוק הקיים אינו מתייחס לשינויים מהותיים שהתרחשו בשוק העבודה הישראלי לרבות סוגיות הנוגעות לאורך שבוע העבודה, מספר שעות העבודה היומי וכיו"ב ולכן לא מאפשר לעובדים להיות מתוגמלים כראוי על עבודתם.
"החוק המיושן אף קובע שאין לעובד או למעביד אפשרות לחרוג מהעסקה של שמונה שעות ביום ו-45 שעות בשבוע או בהתאם להסכם קיבוצי - אין אפשרות לחרוג ממשך העסקה העומד על 10 שעות עבודה יומיות בממוצע לתקופה שנקבעה בהסכם. לעומת זאת, בשוק העבודה חלו שינויים רבים במהלך השנים, בהם קיצור שבוע העבודה לחמישה ימים, הפחתת מכסת שעות העבודה השבועיות ל-43 (במקום 45, כחוק), הסכמים קיבוציים שונים והחלטות בית הדין לעבודה בנושא. ולכן התיקון עצמו בא לחזק ולהגן על העובדים ולאפשר להם לעבוד ולקבל תגמול ראוי גם בתקופות לחוצות וגם בעת רגיעה, בשעות גמישות, המתאימות לצרכים של שוק עבודה מתקדם".