שתף קטע נבחר

 

מטוסי תדלוק לישראל: "אבן דרך היסטורית"

לא הרבה חוקים זכו לחתימה מצולמת של הנשיא אובמה כמו החוק לשדרוג היחסים הביטחוניים עם ישראל, אבל זה לא רק צילום. ההחלטה תשדרג את יכולות ישראל, שתוכל להצטייד לראשונה במטוסי תדלוק מסוג KC-135 ובפצצות חודרות בונקר. "בחוק יש דברים חשובים מכסף", הבהיר גורם ישראלי

זה היה אירוע שאורגן בחופזה בחדר הסגלגל כדי לתת מענה לביקור של מיט רומני בירושלים. נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, ישב ביום שישי ליד שולחן העבודה שלו בחדר הסגלגל כשמאחוריו סנאטורית, חבר בית הנבחרים ועוד שלושה מנהיגים יהודים, וחתם על חוק לשדרוג היחסים הביטחוניים של ארצות הברית. זה היה היום האחרון שבו הנשיא יכול היה לחתום על החוק, והוא חיכה כמעט עד לצילום המשותף של רומני ונתניהו, כדי לסדר לעצמו צילום נגדי. אבל אל תטעו. זה לא רק צילום. "זו אבן דרך היסטורית ביחסים הביטחוניים בין ארה"ב לישראל", קובע היועץ המדיני במשרד הביטחון, האלוף (מיל') עמוס גלעד.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

 

החוק הזה מעניק לישראל לראשונה את האפשרות לרכוש מטוסי תדלוק אווירי אמריקניים מדגם KC-135. עד כה סירבו ממשלי בוש ואובמה למכור לישראל מטוסים אלו, בעיקר כדי שישראל לא תוכל להנחית מכה אווירית מאסיבית על איראן. ניתן לשער כי במבצע כזה ישתתפו עשרות מטוסי "סופה" (F-16i) ו"רעם" (F-15i) ומסוקים שיצטרכו לתדלק בדרכם למטרותיהם באיראן ובדרכם חזרה. לכן מטוסי תדלוק חיוניים למשימה וישפרו מאוד את היכולות המבצעיות של הזרוע הארוכה של ישראל.

 

טקס החתימה. לא עניין שבשגרה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טקס החתימה. לא עניין שבשגרה(צילום: AFP)

 

מטוס תדלוק מדגם KC-135 שאותו תוכל לרכוש ישראל ()
מטוס תדלוק מדגם KC-135 שאותו תוכל לרכוש ישראל

 

עד כה נאלצה ישראל לקנות בשוק האזרחי מטוסי נוסעים משומשים מדגם בואינג 707 ולהסב אותם למטוסי תדלוק. בין

המטוסים שנקנו נמצא גם המטוס ששימש את נשיא מצרים המנוח, אנואר סאדאת. האילתור הזה אינו אידיאלי מפני שמטוסי הנוסעים האזרחיים לא תוכננו לשרת מתארי טיסה צבאיים-מבצעיים. רק בשבוע שעבר הייתה תאונה בעת תרגול תדלוק עם מטוס שכזה.

 

בין קביעה עקרונית זו בחוק לבין חתימה בפועל על עסקה למכירה או החכרה של מטוסי תדלוק אמריקניים לישראל יש עדיין מרחק רב. יעברו שנים עד שנראה מטוסים אלה אצלנו אם בכלל. אבל העיקרון נקבע, ועכשיו צריך למצוא מימון ולסגור את הפרטים הטכניים.

 

החוק החדש מדבר על "חימוש אווירי מיוחד", אך סביר להניח שהוא יאפשר לישראל גם להצטייד בפצצות חודרות בונקרים שממשל בוש סירב בשעתו לתת לישראל. ישראל ביקשה טילי שיוט, אך לא ברור אם תקבל. כמו כן לא מציינים במפורש טכנולוגיות לווייניות שביקשה ישראל לאיסוף מודיעין ולהתרעה בזמן אמיתי מפני טילים ועוד. 

 

רומני ורעייתו נוחתים בנתב"ג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רומני ורעייתו נוחתים בנתב"ג(צילום: רויטרס)
 

בכל חצי שנה יידרש הממשל לדווח לקונגרס מה עשה לממש את החוק. אם לא יתבצעו המהלכים שהתחייב, יוכלו חברי

הקונגרס לבקש מהממשל הסברים לעיכובים. החוק מחייב את הממשל הנוכחי ואת הממשל הבא, אובמה או רומני, לתת לישראל עוד מערכות נשק, מידע מודיעיני וסיוע לוגיסטי.  

 

החוק, שעבר ברוב נאה בשני בתי הקונגרס האמריקני בתמיכת שתי המפלגות, מאגד הצהרות של בוש ואובמה בדבר מחויבותה של ארה"ב לביטחונה של ישראל ומפרט אחד לאחד, סעיף אחר סעיף, במונחים קונקרטיים, מה צריכות זרועות הממשל לעשות כדי להעניק להצהרה זו תוכן. הוא קובע מפורשות שארה"ב צריכה לשמור על יתרונה האיכותי של ישראל בתחום הצבאי והטכנולוגי-צבאי.

 

קביעה זו חשובה לנוכח עסקאות הנשק הענקיות שחותמת כעת ארה"ב עם מדינות המפרץ הערביות במטרה לשפר את יכולתן להגן על עצמן מפני האיום האיראני. במסגרת עסקאות אלה, יקבלו סעודיה, איחוד האמירויות וכווית למשל מערכות נשק חדישות שעשויות לערער ולשבש את המאזן האסטרטגי לרעת ישראל (אם, למשל, המשטרים במדינות אלה יופלו).

 

אובמה ונתניהו בבית הלבן (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה ונתניהו בבית הלבן(צילום: AP)
 

צריך לומר ביושר שדווקא ממשל אובמה מגלה נכונות חסרת תקדים להיענות לבקשות הרכש של ישראל בכל התחומים. זה

היה נכון לפני שאובמה חתם על החוק וזה נכון פי כמה עכשיו. הוא מוכן ללכת הרבה יותר רחוק לקראת ישראל בעיקר בכל מה שנוגע להגנה מפני טילים - אובמה אף אמר בטקס החגיגי בוושינגטון כי הוא מוסיף 70 מיליון דולר להצטיידות ב"כיפת ברזל".

 

זוהי פריווילגיה שיש לנשיא מכהן ערב בחירות. גם קודמו בוש ניצל אותה כהוגן לפני שמונה שנים. עד היום, חתם אובמה על כ-500 חוקים - מרביתם נחתמו במהירות, ללא מצלמות וטקסים. במקרים בודדים, כמו רפורמת הבריאות, הוא מקיים טקס. לשם השוואה, על "הצ'ופר" שהעניק לישראל, בדמות ויזה לעסקים קטנים, שמאפשר לכל עוסק ישראלי זעיר לפתוח עסק בארה"ב ולהביא אליה את משפחתו, הוא חתם בלי כל טקס. הפעם ניצל הנשיא האמריקני את כוחו כדי לקיים אירוע ומעין תזכורת שאי אפשר להתעלם ממנה לגבי מעשיו וכוונותיו למען ביטחון ישראל.

 

שמירה על יתרון איכותי

אי אפשר לטעות בעיתוי, ערב בחירות, אבל התוכן הוא אמיתי, ואובמה לא המציא דבר. החוק מבטא את מעשיו, גם העתידיים, ומעניק לישראל שדרוג ביטחוני ומדיני. אי אפשר להמעיט או לזלזל בחתימה. זהו חוק חסר תקדים שמעגן את כל שיתופי הפעולה הקיימים ומציב את ישראל במעמד של נכס אסטרטגי ובעלת ברית קרובה. בישראל אולי רגילים למחמאות ורבים מתייחסים אליהן כלאחר יד, אך בטהרן, ריאד וקהיר קוראים את החקיקה הזו בזכוכית מגדלת וקולטים את עומק הקשר.

 

"בחוק הזה יש דברים יותר חשובים מכסף", הבהיר גורם ישראלי. "ישראל יכולה, בעזרת ארה"ב, לשמור על יתרונה האיכותי להרתעה בפני תוקפנות של אויבים פוטנציאלים. בשיתוף עם ישראל יש לארה"ב שותף אמין, דמוקרטי ומתקדם טכנולוגית לשמירה על האינטרסים האסטרטגיים שלה", קובע החוק.

 

החתימה על החוק והתוספות שהבטיח אובמה בטקס החתימה משאירים את מיט רומני כמעט ללא "תחמושת ביטחונית" עם נחיתתו בארץ, אבל במערכת הביטחון בתל-אביב מרוצים. שר הביטחון, אהוד ברק, הודה במילים חמות לאובמה ולשני בתי

הקונגרס.

 

ברק ידע היטב שהרפובליקנים, ומיט רומני עצמו, יעקמו את האף על ההצהרה הפומבית בשבח הנשיא המכהן, שבוודאי תהדהד בקרב יהודי ארה"ב, אבל ברק, שעשה שעות רבות במחיצת אובמה במטרה לשכנע אותו לאשר את מה שעכשיו הפך לחוק, לא רצה להיחשב כפוי תודה. הוא גם עתיד לפגוש בעוד כמה ימים את שר ההגנה פאנטה ומותר להניח שהשניים ידונו לא רק בכן-או-לא-לתקוף באיראן אלא גם במימוש סעיפי החוק החדש. מי שאמור לפייס את רומני הוא נתניהו ידידו משכבר שיחסיו עם אובמה ממילא אינם חמים במיוחד. לפחות בעניין זה יש חלוקת עבודה לא רעה בין ראש הממשלה לשר הביטחון שלו.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 28/07/2012 23:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה חותם
צילום: AFP
צילום: רויטרס
החוק יחייב כל ממשל עתידי. רומני
צילום: רויטרס
ברק ייפגש עם שר ההגנה
צילום: ירון ברנר
מומלצים