העונה הצהובה: מתכוני תירס מתוק
בשקט בשקט גדל בארץ זן מיוחד של תירס לייט, טעים לא פחות ודל קלוריות. לרגל קטיף התירס, השף יפתח צפריר אוסף מלוא הגרגרים הצהובים ומכין לביבות תירס וכרשה ברוטב אלף האיים, תירס גמדי מצופה במייפל ואפילו עוגיות תירס לא רגילות
שטחי החקלאות בגליל העליון ועמקי הצפון נמצאים בעיצומו של קטיף התירס המתוק לתעשייה ובתי האריזה לשוק הטרי. בארץ נזרע תירס באזורי הגליל עליון, דרום רמת הגולן, גליל מערבי, עמק יזרעאל, עמק חפר ואזור עמק בית שאן, שם זורעים מוקדם יותר (בסביבות חודש פברואר וקוטפים בסוף מאי) עקב האקלים השונה של האזור. יבול התירס גדל בצפון הארץ מיועד ברובו לשוק המקומי, לתעשיית השימורים והקפואים, וחלק קטן ממנו לייצוא (בעיקר בתעשייה). חלקו נשלח לבתי אריזה לשוק הטרי (קלחים) ומשווק לחנויות במשך שנה שלמה.
מה עוד מכינים מתירס בערוץ האוכל? הבאתי מהבית: פופקורן, המדריך השלם
בארץ נזרעים כיום שתי קבוצות זנים עיקריים של תירס מתוק: תירס מתוק רגיל ותירס "סופר סוויטי": מתוק במיוחד שהינו גם תירס קל, "דל קלוריות" (כיוון שהוא ללא תוספת סוכרים). תירס מתוק מוכן לקטיף 75 ימים לאחר הזריעה. עידו רביד, מנהל תפעול ואחראי על תחום גידולי השדה בקיבוץ גונן, מסביר כי שטחי הקיבוץ מאופיינים בשטחי אדמת כבול גידולים מגוונים כאלה ואחרים, כשהמשמעותי הוא התירס המתוק, הגדל בצורה מיטבית ומהווה חלק משמעותי משטחי הגידול (כ-1,000 דונם שטחי גידול של תירס). זריעת התירס בשטחי קיבוץ גונן החלה בתחילת חודש אפריל ונמשכה עד חודש יוני והקטיף החל בתחילת יולי ועתיד להסתיים בסוף אוגוסט- תחילת ספטמבר. סה"כ מגודלים בשטחי גונן כ- 2,000-2,500 טון תירס מתוק (מכל דונם תירס מוציאים בממוצע 2.5 טון תירס).
זריעת התירס המתוק מחולקת לשש עונות מזרע בתקופות ותאריכים קבועים מראש, כשלכל עונה התייחסות לפוטנציאל היבול, עם הוצאות שונות ותמורות תירס המשתנה בהתאם. יבולי התירס הנקטפים בשטחי הגליל העליון בכלל וגונן בפרט, נחשבים ליבולי שיא באיכות גבוהה.
הנה כמה מתכונים שממצים את כל הטוב שבתירס:
עוגיות תירס ורוזמרין
המרכיבים (ל-20 עוגיות):
2/3 כוס קמח תירס
1/2 2 כוסות חלב או מים
1 כפית עלי רוזמרין קצוצים
3 כפיות גדושות סוכר חום
25 גרם חמאה
1 וופל שוקולד
אופן ההכנה:
- מכניסים את הקמח לסיר קטן ומניחים על האש.
- מוסיפים את הנוזלים (חלב או מים) בהדרגתיות תוך כדי ערבוב עד קבלת עיסה חלקה.
- מורידים מהלהבה ומוסיפים חמאה, רוזמרין וסוכר.
- בעוד העיסה חמה יוצרים עוגיות שטוחות וקטנות בעזרת כפית על תבנית עם נייר פרגמנט.
- פורסים וופל שוקולד ומניחים במרכז העוגייה.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך 45 דקות.
- מומלץ לאכול שעה לאחר יציאה מהתנור.
לביבות תירס כרשה ברוטב אלף האיים
המרכיבים:
1/3 כוס גבינה צהובה מגוררת
1 כוס גרעיני תירס טרי או קפוא
1 כפית עלי תימין או זעתר טרי
1 ראש כרשה חתוכה דק
3 ביצים
1 כפית אבקת אפייה
3 כפות קמח
מלח ופלפל לפי הטעם
לרוטב אלף האיים:
כוס מיונז
2 כפות חומץ
1/2 כוס קטשופ
1/2 כוס מים
1/2 כפית מלח
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל החומרים להכנת הלביבות בקערה.
- יוצרים לביבות בגודל שרוצים.
- מטגנים בשמן חצי עמוק (2 ס"מ במחבת) שתי דקות מכל צד.
- מערבבים את כל החומרים לרוטב.
- טובלים את הלביבות ברוטב.
תירס גמדי מצופה ברוטב מייפל
המרכיבים:
1 כפית שטוחה של מלח
1 כוס קמח
2 כוסות פירורי לחם
2 ביצים
לרוטב:
1/3 כוס סויה
2/3 כוס סירופ מייפל
1 לימון סחוט
אופן ההכנה:
- מסננים את התירס מהנוזלים שלו.
- מערבבים את המלח בכוס הקמח.
- טובלים את התירס בתוך הקמח.
- מעבירים את התירס לכלי עם 2 ביצים טרופות.
- מצפים את התירס הטבול בפירורי לחם מכל הצדדים.
- מטגנים את התירס בשמן עמוק עד להשחמה ויבשים על נייר סופג.
- מערבבים את כל החומרים לרוטב מייפל.
- מניחים את קלחי התירס על הרוטב.
בתיאבון!
- המתכונים באדיבות שף יפתח צפריר, "מסעדת נופים" בכפר הנופש "נופי גונן" בקיבוץ גונן בלב הגליל העליון