את בתוך הקצף: משדרגים את הקפה הביתי
את זה שמכונת הקפה שלכם יודעת לרקוח אחלה של אספרסו אתם כבר יודעים. אבל מה לגבי אייס קפה מושקע, אייריש קופי וכל מיני דרכים מקצועיות לשפר את ההפוך הביתי? יעל לינזן, בעלים גאה של מכונת אספרסו נוצצת, יצאה לסדנה של "נספרסו" וחזרה מלומדת וגם עם 2 מתכונים שווים
וידוי אישי: אני מאד אוהבת אספרסו, חזק אם אתם מתעקשים. תמיד רציתי להתהדר במכונת אספרסו במטבחי הצנוע ולפני כחודש בן זוגי שיחיה, רכש עבורנו מכונת אספרסו קטנה ואדומה.
כשאני אומרת עבורנו, אני בעצם אומרת עבורי, כי הוא בכלל לא שותה קפה ובאופן כללי משתדל להתרחק מקפאין. הפסד שלו, יותר קפה עבורי.
עוד בערוץ האוכל:
החיים בבועה: השמפניה יורדת אל העם
אמרו צ'יז: פילדלפיה צ'יז סטייק
המזגן מתחיל כאן: קרטיבים ביתיים לקיץ
כוס אספרסו היא עולם ומלואו וקיימות אינספור אסכולות שונות ומגוונות להכנתה, כמעט כמספר הקפסולות שיש למכונה הביתית שלנו להציע. לדוגמה, יש את מי שמוסיף סוכר לפני מזיגת המשקה החם, אחרים מתפלפלים על חום הכוס ועל סוג הקפה שמתאים לאספרסו ארוך ולקצר ועוד עוד.
גם מאחורי מכונות הקפה הביתיות יש קאלט שלם. השוק כולל מכונות של כמה חברות, אך השחקנית הגדולה ביותר וזו שמכונתה גם נכנסה אלי היא נספרסו השווייצרית.
קשה לומר לא לעיצוב הסקסי, ושלא להישאב לעולם הדימויים והביטויים שמסביב למכונות ולקפסולות, ששגורים בפי כל הבעלים של מכונות החברה.
מצאתי את עצמי שוקעת אל תוך עולם חדש של טעמים וניחוחות משכרים שהצליפו בבלוטות הטעם והריח שלי.
אינדריה, ארפיג'יו, דולסאו דו ברזיל, ברגע שאתה גם טועם את מה שעומד מאחורי השם האקזוטי, אתה קצת מרגיש כאילו אתה חלק מאיזה קבוצה כלשהיא. קבוצה עם פרסטיז' מעט יומרני, מעט מסתורי ובעיקר ייחודי. "גברת וולוטו? הממ, מוזר דמיינתי שתהיי קצת יותר ריסטרטו", אני מדמיינת ביני לבין עצמי שיחה בדייט בין שני נספרסואים. טוב, גם תמיד היה לי איזשהו "פטיש" לקלוני.
מה המכונה יכולה עבורך? מה אתה יכול לעשות עבורה!
אבל למען האמת, הדבר הכי טוב במכונה הזאת אלו העצלנות ועצלנות. כל מה שיש לעשות הוא לבחור קפסולה לפי מצב הרוח והשעה של היום, להכניס למכונה, ללחוץ על הכפתור והופ, ארומה נעימה מציפה את חלל המטבח והקפה שלי מוכן. מינימום לכלוך, מינימום השקעה ומקסימום טעם. אמריקה ממש.
לי זה מתאים כמו כפפה ליד. תפור עבור מידותיי קצרות הזמן בשעת בוקר מוקדמת אבל, אני מרגישה שהמכונה השווייצרית, שידועה במוסר העבודה שלה, רוצה יותר מהחיים שלה. אולי הפוך עם ריבה, אספרסו עם אריסה וקצת לימון כבוש? אולי גם המכונה צריכה הפעלות ופעילויות לקיץ. מתוך דאגה וסקרנות, קפצתי לסדנת משקאות קפה, שמארגנת כעת נספרסו, מדי שבוע בחודש הקרוב.
כשהגעתי לסדנה, הסתבר לי שלא כולם שואפים לזבנג וגמרנו במטבח. די הרבה אנשים, סקרנים ומשקיענים, שואפים לגוון ולתבל את הקפה שלהם באלכוהול, בריבת חלב מתקתקה ובעוד כל מיני דברים שלצערי, לא מגיעים בקפסולה.
קצת אחרי שש בערב וקהל קטן נאסף ומצטופף לו על הבר. צעירים, מבוגרים, אנשים שרוצים לקבל טעימה חינם תוך שיטוט אגבי בקניון וגם כאלה שבאמת באו מתוך תשוקה אמיתית לפולים המרים.
הבריסטה, (מאיטלקית: אדם שההתמחות שלו היא להתעסק בקפה), מבטיח להדגים לקהל איך ניתן ממש בקלות להפיק את המקסימום מכוס הקפה ואיך לא, גם שלל טעימות זה חלק מהעניין.
מתחילים עם הסבר קליל ופשוט על מקיאטו ועוברים במהרה לדברים היותר מרשימים שלשמם התכנסנו. וכמובטח, הכל אכן קל ונגיש. הבריסטות מג'נגלים בין האנשים, מגישים טעימות קפה מעוטרות בשבבי שקדים או בקצפת עם מעט שוקולד מריר תוך מתן הסברים על איזה קפסולה מתאימה לכל מתכון.
הסדנה אמנם קצרה אבל בהחלט מרעננת ומחדשת. השימוש בחומרי גלם פשוטים יחסית, מוכיחים לי שגם מישהי כמוני שהתרגלה ללחיצת כפתור ותו לא, יכולה לשדרג את מנת הקפה שלה. רק שיש לי שאלה אחת שלא מרפה ממני. רגע לפני שכולם מתפזרים אני ניגשת אל הבריסטה ודורשת תשובה חד משמעית, אחת ולתמיד, את הסוכר מוסיפים לפני המים החמים או אחרי?
הבריסטה לא התעצל וסיפק הסבר מלומד: "הרבה אנשים מוסיפים את הסוכר לפני, בגלל שזה נדמה להם שכך הסוכר מתערבב טוב יותר. למען האמת זה לא ממש נכון", הוא אמר ואז הוסיף: "אבל הקרמה, אותה שכבה דקה של קצף האספרסו - ככל שהיא איכותית יותר, כך לסוכר לוקח גם יותר זמן לשקוע בה. בסך הכל אם מערבבים מספיק טוב, זה לא באמת משנה אם שמים את הסוכר לפני או אחרי. יש אפילו סוכר מיוחד, שטחון דק דק ומתערבב קצת יותר טוב, אם את ממש מתעקשת". שלא תגידו עכשיו שלא ידעתם.
אייס ונילה
המרענן האולטימטיבי לימי הקיץ החמים. למתכון זה מומלץ להשתמש בקפסולה המיועדת לאספרסו ארוך, שעל פי רוב מכילות 20% יותר קפה ומתאימות במיוחד לכוס גדולה וקרה של קפה.
המרכיבים:
1 קפסולת פורטיסיו לונגו
כפית תמצית וניל
2 כפיות סוכר
כוס זכוכית גבוהה
60 מ"ל חלב קר
להגשה:
קצפת - (לא חובה) כל קצפת קנויה, אפילו ממיכל, תעשה את העבודה
אופן ההכנה:
- מכינים כוס אספרסו ארוך, מוסיפים לתוכו את תמצית הווניל והסוכר ומערבבים.
- מוזגים את החלב הקר לתוך הכוס הגבוהה עם הקרח הכתוש ואז מוזגים את האספרסו לתוך כוס החלב הקרה. כעת כל שנותר הוא לקשט מלמעלה עם קצת קצפת.
אייס אייריש קרים
טוויסט אלכוהולי לאייס הקלאסי. שווה להשוויץ ולהגיש לאורחים מפונפנים, בעוד שאתם מספרים להם, בנונשלנט גמור, על הקאמבק שעושה הליקר האירי והאהוב הזה.
המרכיבים:
1 קפסולת רומא
3 קוביות שוקולד לבן
80 מ"ל חלב
30 מ"ל אייריש קרים (אפשר כמובן תמיד להוסיף מעט יותר או פחות לפי טעמכם האישי)
1/2 כוס קרח
קצפת
אופן ההכנה:
- מניחים את קוביות השוקולד בכוס ועליהן מוזגים מנת אספרסו קצר ומערבבים היטב עד שהשוקולד נמס. מוסיפים את האייריש קרים, את הקרח ואת החלב. מקשטים עם קצת קצפת ואם בא לכם להתפרע עוד קצת, אפשר בהחלט גם להוסיף שבבי שוקולד מעל.
סדנאות הקפה של נספרסו יתקיימו מידי יום שלישי עד סוף חודש אוגוסט בשעה 18:00 בבוטיק בקניון רמת אביב (קומה 2) וגם בשדרות ממילא בירושלים בימי חמישי בשעה 18:00. ההשתתפות בפעילות היא בחינם ואינה כרוכה בתשלום.