שתף קטע נבחר

 

המפתח לאהבה מתמשכת: ניהול כלכלי נבון

כדי להישאר מאוהבים גם בגיל 70, עליכם לנסות להגן על הזוגיות שלכם מפני מינוס, חובות וקשיים כלכליים, וכן לשמור על התקשורת הזוגית שלכם לאורך כל הדרך. מצב כלכלי איתן מגדיל את הסיכוי לחיי נישואין מאושרים גם בגיל מבוגר

מערכות יחסים זוגיות והתנהלות כלכלית הם שני הנושאים המשפיעים ביותר על חיינו הבוגרים. למרות חשיבותם, אלו נושאים מורכבים וחשובים שלא לומדים בבית הספר אלא לומדים מהניסיון, טועים ומתקנים.

 

 

סקר שעשינו ביבולים, המגבה מחקרים אחרים בינלאומיים, מוכיח כי קיים קשר מובהק והדוק בין המצב הכלכלי לשביעות הרצון מהזוגיות. שיפור במצב הכלכלי צפוי לחזק את הזוגיות ולהיפך. זו סיבה חשובה נוספת להקדיש זמן ומאמצים ללמוד יותר על הכסף שלנו ועל הדרכים לשפר את המצב הכלכלי והזוגי.

 

באושר ובעושר?

הביטוי "באושר ובעושר" הוא ביטוי שמסמל את הקשר בין אהבה וכסף. כאשר המצב הכלכלי טוב, בני הזוג שאינם טרודים בדאגות, משקיעים בזוגיות שלהם ורואים אותה פורחת. 

 

יתרה מכך, על פי הסקר שערכנו, נמצא קשר מובהק בין אלו שיש להם יעד כלכלי ברור לטווח של העשור הקרוב, לבין שביעות הרצון מהזוגיות. המשמעות היא שאם תמצאו חלום כלכלי משמעותי משותף ותציבו אותו כיעד, זה לכשעצמו צפוי לתרום תרומה משמעותית לזוגיות שלכם.

 

לעומת זאת, דוגמה למצב ההפוך ניתן למצוא בשיר "וידוי" של אלכסנדר פן, בו אנחנו יכולים לראות כיצד העוני של בני הזוג משפיע על היחס שלהם זו לזה. הדוברת בשיר מתארת את קנאתה, שנאתה ואהבתה לבן זוגה ומתארת כיצד הבית שמם מחיוך ומצחוק וכיצד היה להם רע לתפארת יחד.

 

מצב זה מוכר לי גם מפיהם של מאות מתאמנים שהגיעו לצורך יציאה ממינוס ובפגישות חלקו איתי את הסיפור שלהם כזוג. הם ספרו לי איך הכל החל באהבה גדולה ובאמונה שהיא תנצח הכל, וכיצד עם השנים והקושי הכלכלי רגשות קשים יותר של אכזבה וכעס נכנסו למערכת הזוגית, ובינם לבין הקושי הכלכלי לא נמצא המקום לצחוק, להבעת אהבה ולקרבה שהיתה שם בהתחלה.

 

על ציפיות ושאיפות

אחד מאותם זוגות היו חיים וטלי. חיים, אקדמאי בעל עסק משגשג שנכנס לקשיים, סגר את העסק והפך לנהג מונית מזה 13 שנים. הם הגיעו אליי לאחר שלא הצליחו לצאת מהחובות אליהם נקלעו בשל העסק, וכבר בפגישה הראשונה יכולתי להבחין במתח וכעסים ביניהם. כשבחנתי איתם את האפשרות להעלות את רמת ההכנסה, טלי אמרה בכעס שחיים היה יכול להרוויח הרבה יותר, אבל הוא בוחר להישאר נהג מונית, "הוא ממש מבוזבז" הוסיפה.

 

שאלתי את חיים מדוע והאם לדעתו הוא לא מממש את הפוטנציאל הכלכלי שלו, חיים ענה שלאחר שנפל עם העסק, הוא צריך עכשיו אזור מוגן ובטוח, ואת זה העבודה כנהג מונית מספקת לו. מדובר במקצוע מכובד והוא אוהב את החברות בין הנהגים בתחנה, יחד עם זאת הוסיף שבעומק ליבו הוא רוצה להתקדם כלכלית ולצאת מהמצב הזה, אבל הפחד משתק אותו.

 

חיים הרגיש שטלי שופטת אותו שלא בצדק ושנעשה לו עוול כיוון שהוא רק רצה להגן על משפחתו, ולכן לא נכנס להרפתקה כלכלית נוספת. טלי מצידה מרגישה אכזבה משום שהיא צפתה שחיים יעשה הרבה יותר כדי לשפר את המצב ונתקלה בחוסר שיתוף פעולה מחיים. שניהם צברו כעסים, טינה ואכזבות שהרחיקו אותם זה מזו וגרמו להם להשאר במקום, במקום למצוא יחד פתרונות לשיפור המצב הכלכלי והזוגי שלהם.

 

הסברתי להם שכשיוצרים אזור בטוח שבו אנחנו מוכנים לראות ולהעריך את הדאגה למשפחה מצדו של בן הזוג, ומקום מכיל לקשיים, לחששות ולפחדים, למעשה, אנו יוצרים מצב שמאפשר לחשוב שוב על דרכים לעלייה ברמת ההכנסה, מצב שלא היה יכול להיות, כשבן הזוג נמצא באזור שיפוטי.

 

בין הקרקע לעננים

הקרעים נוצרים כאשר לכל אחד מבני הזוג שאיפות אחרות, אך המצב מחמיר כאשר לאחד מבני הזוג יש חלום להתעשר ולשני לא.

 

על פי הסקר שעשינו, ככל שהחלום להתעשר חזק יותר אצל אחד מבני הזוג, בני הזוג חווים מחלוקות גדולות יותר בכל הנוגע לנושאים כספיים, כיוון שבנקודות הללו הפער ביניהם מודגש מתמיד. דווקא אז, מה שנראה כמו הזמן המושלם להתפתחות עבור אחד מבני הזוג, יכול להיות מוקדם מדי עבור בן הזוג השני.

 

זהו מצב טבעי, שבו לכל אחד מאתנו חלומות ורצונות שונים, יחד עם זאת היות שפערים ניכרים בשאיפות הכלכליות עלולים לפגוע בזוגיות, מומלץ לקיים שיחות קבועות על כסף וחלומות. המטרה כפולה, למצוא את שביל הזהב, וגם כשאחד מבני הזוג שואף לעננים, חשוב שיהיה מי שיספק את הקרקע המוצקה. חלוקת התפקידים לפי חוזקות, תסייע לבני הזוג לשמור על האיזון בין הסיכוי להתעשר לבין הסיכון הטמון בו, וקביעת מטרות משותפות לעתיד תאפשר לבני הזוג לעבוד כיחידה ולא אחד כנגד השני.

 

שחיקה זוגית וכלכלית

אחד האתגרים של המשפחה המודרנית הוא העלייה בתוחלת החיים, וכשהצפי לבני ה-60 הוא לחיות מעל 90 ולצעירים אף יותר, אנחנו מדברים על זוגיות כלכלית שצפויה להמשך 60 שנה ויותר. אם לאורך התקופה הזו בני הזוג אינם מצליחים ליצור פתיחות ותקשורת, להחליט על ניהול חשבון באופן שמתאים לשניהם, לקבוע כללים וגבולות, ליצור מטרות משותפות ולחלק את התפקידים לפי החוזקות שלהם, יתגלעו ביניהם מחלוקות בנושאים הכלכליים שיביאו גם למחלוקות בזוגיות.

 

בסקר שערכנו התחוור לנו כי רוב הזוגות עד לגיל 40 נוהגים לקבל החלטות זוגיות משמעותיות יחד, ולעומתם רק 20% מהמשתתפים מעל לגיל 40 מקבלים החלטות כלכליות לבדם. מצאנו כי זוגות צעירים שמתמודדים עם הקמת משפחה, תשלום משכנתא וגידול ילדים – משימות קשות אך מגבשות, כיוון שהן דורשות תיאום וחלוקה בנטל משני בני הזוג, במצב זה בני הזוג נוטים להיוועץ זה בזה ולקבל החלטות משותפות.

 

לאחר שהילדים גדלים, המשימות הופכות לקשורות למימוש עצמי. מכיוון שלכל אחד מבני הזוג תתכן התפתחות אישית שונה, יכולים להתגלות בשלב זה חילוקי דעות משמעותיים על סדר העדיפויות הכלכלי. כמו שכבר ציינתי בכתבה קודמת שלי, האופטימיות יורדת עם הגיל, ומתחלפת בדאגות ובתחושה שלא הכל אפשרי, וכשזה מצטרף למשוואה, אחוז חילוקי הדעות בנושאים כלכליים עולה מ-26% אצל צעירים ל-40% אצל המבוגרים יותר.

 

בחלוף השנים, אנו חווים אכזבות כאשר אנחנו מצפים מבן הזוג לפעול כפי שהיינו רוצים, ולא בהתאם לרצונות ולקצב שלו. אנחנו מסתכלים על הפער בין מה שחשבנו שנשיג לבין מה שהושג, ומטילים חלק מהאשמה ומהאכזבה הכלכלית על בן הזוג שלנו. ההשלכות הללו יוצרות שיחות טעונות וקשות, ועם הזמן אחוזים הולכים וגדלים בוחרים להפסיק להתייעץ זה עם זה ונוטים לקבל החלטות כלכליות לבד.

 

במגמת שיפור

מצאנו גם שאנשים שלוקחים החלטות בשיתוף עם בני הזוג שלהם, נוטים להאמין שאם המצב הכלכלי שלהם ישתפר הזוגיות תשתפר גם כן. יש בכך המון מן האמת, שכן כאשר המצב הכלכלי לא מטריד ומכביד, יש יותר זמן ואנרגיות כדי להשקיע בזוגיות.

 

זוגות שעוברים תהליכי אימון כלכלי מספרים לא פעם כיצד דווקא הפגישה השבועית המחייבת על התקציב העניקה להם זמן זוגי איכותי, וכיצד הם ממשיכים אחריה לעשיית דברים זוגיים שעושים להם טוב.

 

בכדי להישאר מאוהבים גם בגיל 70, עליכם לנסות ולשמור על הזוגיות שלכם מפני מינוס, חובות וקשיים כלכליים, לבחור יעדים וחלומות שיגבשו אתכם בדרך למטרה אחת, ולשמור על התקשורת הזוגית שלכם לאורך הדרך. הבטחת מצב כלכלי טוב לעתיד, מגדילה את הסיכוי לחיי נישואין מאושרים גם בגיל מבוגר.

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים


פורסם לראשונה 03/08/2012 08:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שאיפה להתעשר עשויה להגביר את המתח
צילום: shutterstock
מומלצים