שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock

חוזרים לביה"ס: איך עוזרים לילדים לחזור לשגרה?

תאמינו או לא, החופש הגדל מתקדם בצעדי ענק לעבר קו הסיום וזה הזמן, שבועיים לפני תחילת שנת הלימודים, להתחיל ולהחזיר את הילדים לשגרה. טל וינקלר מסבירה למה חשוב לתת להם מספיק זמן להתרגל ואיך מחזירים אותם לשעת שינה סבירה

במשך כמעט חודשיים הם ישנו בשעות שונות (ולעתים גם משונות), סדר היום שלהם היה מבולגן לחלוטין ואפילו החוקים הומגבלות התגמשו לכבוד החופש. אבל שנת הלימודים, תאמינו או לא, כבר בפתח ועלינו ההורים החובה לעזור לילדים להיערך לקראת החזרה לבתי הספר וגני הילדים.

 

חוזרים לבית הספר - כל הכתבות

 

עוד בנושא בערוץ הורים :

בדקנו: המשחקים שיעזרו להכין הילדים לכיתה א' 

להוציא מחברות: מלמדים את הילד להתארגן לבי"ס

שומרים על הגב: איך לבחור ילקוט לבית הספר?

 

חשוב להדגיש שאם לא נסייע לילדים לחזור לשגרה הקושי בחזר למסגרות יהיה גדול בהרבה. לכן כדאי כבר עכשיו, שבועיים לפני סיום החופש, להתחיל במשימה. זוהי מסגרת הזמן המיטבית על מנת לאפשר להם מעבר חלק יותר למסגרות הלימודים השונות, בין אם הן מוכרות ובין אם חדשות. איך, אם כן, נעשה זאת בדרך הטובה ביותר? כמה עצות שיעזרו לכם לעבור גם את התקופה הזו בשלום:

 

1. היו משוכנעים בצדקתכם

רוב הסיכויים שהילדים לא יאהבו במיוחד את הרעיון שיש לתרגל חזרה לשגרה כיוון שהוא מבשר להם את סיום "החגיגה". לכן, כדי שנצליח לתווך להם את חשיבות העניין עלינו להאמין בכך בעצמנו. הורים רבים נמנעים ממאמץ חינוכי כדי לא להיכנס עם ילדיהם לעימותים וכדי לשמר "שקט תעשייתי". ומה הם משיגים בכך? עוד שבועיים של כביכול שקט, אך הצפה גדולה יותר של קשיי ההסתגלות בתחילת הלימודים.

 

זכרו שהגבול מתחיל אצלנו, ההורים. רק כשהוא ברור והגיוני לנו, נוכל להציבו בנחישות ועקביות לילדינו. בלי להילחם, בלי להיכנע ובלי להתעמת. נאפשר הבעת אי שביעות רצון, נקשיב, נהיה אמפתיים, ויחד עם זאת נציב את הגבול. זכרו שילדים יודעים מה הם רוצים - אך לא בהכרח מה טוב עבורם.

 

2. הדרגתיות ותיאום ציפיות

יש לזכור שהילדים הספיקו במהלך החופש "להתמכר" להנאה ולבילויים ולשכוח מהו בית ספר או גן, ולפעמים גם מהי סמכות. לכן גם במקרה זה, כמו בכול התמכרות, יש לטפל בהדרגה.

 

נתחיל בכך שלא ננחית עליהם שינוי דרסטי מהיום למחר. ניידע אותם על השינוי הצפוי כשבועיים לפני תחילת הלימודים, רצוי בארוחה משפחתית, כשהאווירה נינוחה ונעימה. נחיל בכך שנזכיר להם שבעוד שבועיים חוזרים ללימודים על מנת שנאפשר להם, קודם כל, להתחבר לרעיון עצמו. לאחר מכן נשאל אותם איך הם מרגישים עם זה, למה הם מצפים, לקראת מה הם מתרגשים ושמחים וממה הם חוששים. לבסוף נשאל אותם מה יעזור להם להתארגן ולהיות מוכנים יותר לקראת תחילת השנה. 

 

3. שיתוף והתייעצות

תתפלאו כמה רעיונות יצירתיים יש לילדים שלנו. כשאנחנו מאפשרים להם שיתוף ומתייעצים איתם, אנחנו מעלים את תחושת הערך שלהם. המסר שאנחנו מעבירים להם הוא שהם מספיק חשובים לנו כדי שנקשיב ונלמד מהם. קל יותר להשיג שיתוף פעולה באווירה של כבוד הדדי, הקשבה והתעניינות אמיתית מאשר בהנחתה שעשויה להתפרש כשרירותית.

 

לשם כך חשוב שאנחנו,ו ההורים, לא נבהל אם הילדים יגלו אי שביעות רצון לקראת החזרה ללימודים. חשוב שנקשיב, נכיר ברגשות השליליים שלהם ונגלה אמפתיה. ברגע שנגלה התנגדות ניתקל בהתנגדות בחזרה. מה עוד שאם לא נאפשר להם "אוורור" של אותם רגשות שהם הדחיקו במהלך החופש, אלו עלולים לצוף ולהציף אותם בתחילת הלימודים ולהפריע עוד יותר להסתגלותם. זכרו שההכנה לקראת חזרה לשגרה צריכה להיות גם רגשית, ולא רק פיזית.

 

4. שעות שינה

במסגרת תיאום הציפיות, לאחר שאפשרתם אוורור רגשות, ידעו את הילדים לגבי השינוי המתוכנן בשעת השינה ועל ההיגיון העומד מאחוריו. לילדים קל יותר לשתף פעולה עם גבול שיש מאחוריו היגיון. ניתן גם לומר שאתם מבינים שאולי זה יהיה קצת קשה בהתחלה, אך מאוד חשוב שנצליח בכך כדי שיהיה להם קל להקשיב ולהתרכז בכיתה. ילדים קטנים יותר גם ישמחו לשמוע שבלילה, בחושך, הגוף גדל והמוח מתפתח. 

 

החזירו את שעת השינה הרצויה בביתכם בהדרגתיות. התייחסו להשכבה כאילו לילדיכם יש ג'ט-לג. ילד שהולך לישון במשך חודש בשעה 22:00 לא יחזור בלילה אחד לישון ב-20:00. קחו לעצמכם לפחות ארבעה ימים להחזיר את שעת השינה לקדמותה והתאימו גם את שעת ההשכמה. בכל יום הקדימו את ההשכבה וההשכמה בחצי שעה.

 

זה, כמובן, מצריך מכם, ההורים, לא "להתעצל" ולעמוד על כך. זכרו לפעול בנחישות ועקביות. בכך תעבירו לילדיכם מסר שאתם עומדים במילה שלכם ושניתן לסמוך עליכם.

 

5. עודדו שיתוף פעולה בדרך יצירתית

ניתן, למשל, לקנות לכל אחד מהילדים שעון מעורר אותו הם יבחרו בעצמם (מתוך שתיים-שלוש אופציות מוגדרות מראש). במידה והם אינם קוראים שעון עדיין, ניתן לפני השינה לכוון את השעון בנוכחותם ולהראות להם כיצד להפסיקו כשהוא מצלצל בבוקר.

 

שיטה נוספת היא לאפשר בכל בוקר לילד אחר להיות "השעון המעורר" של הבית (במקביל, ללא ידיעתם, רצוי שההורים ידאגו לתוכנית גיבוי ויתעוררו קצת לפניהם). עצם האצלת הסמכות והעברת האחריות מעצימה ומעודדת שיתוף פעולה. חשוב מאוד לעודד את הילד שהצליח להתעורר ולומר: "איזה יופי שהתעוררת בזמן והערת את האחים שלך. בזכותך הם יתרגלו מהר יותר לקום מוקדם לבית הספר. כל הכבוד!".

 

6. טקס לפני השינה

לעתים גם שגרת טקס ההשכבה מתמסמסת במהלך החופש הגדול וחשוב להחזירה.

רצוי שבמסגרת הזזת השעון גם נוודא שילדינו לא ירדמו מול הטלוויזיה וליידע אותם מראש שאנחנו חוזרים להרגלים הישנים והטובים: מכבים טלוויזיה/מחשב כשעה לפני ההשכבה ומתכוננים לשינה בדרך נעימה; אמבטיה כיפית עם האחים; צחצוח שיניים; משחק, שיחה או סיפור לפני השינה. ייתכן והם יתקוממו, אך, כאמור, אם תאמינו בהיגיון שמאחורי השינוי, הם ישתכנעו, ואפילו מהר מכפי שאתם חושבים.

 

ועוד הערה קטנה: הקיץ גורם לכך שהילדים צמאים יותר. חשוב להקפיד ולהימנע ממשקאות עם קפאין לפחות שלוש שעות לפני השינה.

 

7. שיעורים לחופש

חלק מהילדים קיבלו לחופש הגדול משימות מבית הספר וחשוב לא להשאיר אותן לרגע האחרון, אלא לעשות בכל יום קצת.

במידה וגם לכם יש עבודה לעשות ניתן לנצל את ההזדמנות, לשבת עמם ולהפוך את מטלת השיעורים לחוויה של ביחד, ולאו דווקא לעול. בכך שתשבו איתם ותעסקו בכתיבה וקריאה תהוו עבורם מודל לחיקוי.

 

הכותבת היא יועצת משפחתית, מנחה קבוצות הורים ומורה במדרשה להנחיית קבוצות במכון אדלר.

 

לקראת החזרה ללימודים יפעיל מכון אדלר קו חם לשאלות של הורים בתאריכים 15-16.8.12 בין השעות 19:00-22:00

בטלפון 1-700-700-820 - ללא תשלום 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החזירו את שעת השינה הרצויה בהדרגתיות
צילום: shutterstock
מומלצים