האם כדאי לקנות דולרים מחשש לתקיפה באיראן?
כאשר פורצות מלחמות בישראל, הדולר מתחזק מול השקל. אבל האמת מורכבת, ומשקיע עלול דווקא להפסיד הרבה כסף, אם יאחר את הרכבת ויקנה דולרים לאחר שהמטבע האמריקאי כבר טיפס. כך יכול האזרח הפשוט להתכונן כלכלית לתקיפה
נניח וישראל עומדת אכן לתקוף באיראן . כיצד יכול האזרח הפשוט להתכונן לכך מבחינה כלכלית? האם הוא צריך לאגור דולרים? למכור מניות? אולי אפילו לאגור מזומנים? ואולי בכלל צריך לעשות את כל הדברים הללו יחד?
- כתבות נוספות בנושא התקיפה באיראן
ידוע שכאשר פורצות מלחמות בישראל, שער הדולר מול השקל עולה, שערי המניות בבורסת ת"א נופלים, במקרים מסוימים אפילו מחירי הזהב בעולם עולים כאשר למלחמה יש השפעה כלל עולמית. לכן לכאורה כל התשובות נכונות.
אבל האמת הרבה יותר מורכבת והאזרח הפשוט עלול דווקא להפסיד הרבה מאוד כסף, אם ימכור את מניותיו לאחר שכבר ירדו בבורסה עוד הרבה לפני כן, ואם יקנה דולרים לאחר שהדולר כבר עלה מול השקל כה הרבה. אם כן האם בכלל ניתן להתכונן כלכלית לקראת מתקפה באירן? התשובה הנכונה היא שלעשות את הפעולות הללו של קניית דולרים או מכירת מניות זה הרבה יותר שאלה של עיתוי מכל דבר אחר, מדוע?
פתגם אמריקאי ידוע אומר: "Buy the rumor sell the fact", ובעברית "קנה את השמועה מכור את העובדה". בכדי להבין את המשמעות הפרקטית של הפתגם הזה, הנה שתי דוגמאות.
דוגמא ראשונה: מסתובבת שמועה שחברה א' גילתה גז, זה הזמן לרוץ ולקנות את מניותיה. כאשר החברה מודיעה רשמית שאכן גילתה גז, זה הזמן לרוץ ולמכור את מניותיה. הסיבה לכך הינה שבשלב השמועות מחיר המניה עודנו נמוך ורק אלו שנחשפו לשמועה אוספים בשקט את המניות בבורסה.
מרגע שהחברה פרסמה את דבר הגילוי, המידע הזה כבר ידוע לכל, ומי שרצה הלך וקנה את המניות שלה. לכן גילוי הגז כבר מגולם בשער המניה בבורסה, ואין טעם יותר להחזיק במניות ולכן כדאי דווקא למכור אותן.
דוגמא שנייה: מסתובבת שמועה שחברה ב' עומדת לפשוט את הרגל. זה הזמן לרוץ ולמכור את מניותיה לפני שלכולם ייוודע על פשיטת הרגל המתקרבת, ועדיין ניתן לקבל מחירים סבירים על המניות. כאשר החברה מודיעה באופן רשמי שהיא בהליכי פשיטת רגל, זו כבר עובדה שכולם מכירים ואז רבים רצים למכור את מניותיה, אך מי שמכר בשלב השמועה הצליח להשיג מחירים גבוהים יותר בעת המכירה.
שאלה ראשונה: האם לקנות עכשיו דולרים?
מדוע הפתגם הזה כה חשוב לענייננו? נאמר לנו, וזו עדיין בגדר שמועה, שישראל עומדת לתקוף את איראן. הדרך הטובה ביותר והמומלצת ביותר להתכונן כלכלית לכך, הינה למכור שקלים ולקנות דולרים. לפיכך על מנת לנצל את השמועה הזו אנו צריכים בעצם למהר ולקנות דולרים.
אך אם אנו רוצים לעשות זאת, יש לזכור ששערו הנוכחי של הדולר משקף כבר את כל המידע שידוע לציבור ואת כל השמועות בנושא ולכן מחירו הנוכחי של הדולר משקף שיווי משקל בין כל אלו שחושבים שאנו עומדים לתקוף את איראן וכבר קנו דולרים לבין כל אלו שחושבים שלא נתקוף את איראן ולכן מכרו דולרים.
פה העניין רק מסתבך, כי תקיפת איראן זה לא מקרה רגיל של שמועה שלא רבים יודעים עליה. השמועה הזו כבר מסתובבת הרבה מאוד זמן ולכן כבר הרבה מאוד אנשים ובעיקר ספקולנטים גדולים מכרו שקלים וקנו דולרים (ובין היתר בגלל זה שערו של הדולר השנה כבר עלה הרבה). אז האם ברמה זו עדיין כדאי לקנות את הדולרים? הרי כולם כבר מכירים את השמועה הזו...
למעשה, השמועה הזו מתרוצצת בקרבנו כבר הרבה שנים. כך למשל פורסם עוד בשנת 2005 שישראל מתכוונת לתקוף את איראן. מי שפחד כבר אז וקנה באותה עת דולרים עשה זאת ברמות שערים של 4.35 עד 4.7 שקלים לדולר. צאו וחישבו כמה כסף הפסיד מאז.
שאלה שנייה: האם המבצע יצליח?
אם כל זה לא מספיק לכם, קיימת מורכבות נוספת. אם התקיפה של איראן הייתה מגיעה לאוזנינו באופן פתאומי כמו למשל "והרי החדשות: חיל האוויר החל בתקיפת מתקני הגרעין של איראן..." ולא היינו יודעים כבר שנים רבות שיש תוכניות לתקוף את איראן, אז היינו ממהרים לקנות דולרים מיד עם ההודעה בחדשות ומחכים לתוצאות המתקפה.
אם המתקפה מצליחה והאיראנים כמעט לא מגיבים, אז הדולר ימהר ויצנח. אם לעומת זאת המתקפה לא תצליח, וחס וחלילה עשרות טייסים ישראליים יופלו מעל שמי איראן וישראל תתחיל לספוג מטר טילים אדיר יום אחרי יום, אז ברור שהדולר ימשיך לעלות והרבה. עכשיו השאלה היא כבר לא רק שאלה של עיתוי רכישת הדולרים אלא גם שאלה של איזה תרחיש עתידי אתם חושבים שיקרה?
אז מה בכל זאת עושים?
מחירי הדולר הנוכחיים מול השקל, משקפים כנראה את ממוצע "הפגיעה הכלכלית המצופה למשק במקרה מתקפה ישראלית על אירן" ע"י כל מי שמעורב במסחר בשוק המט"ח בישראל. זאת אומרת הדולר ברמתו הנוכחית טומן בחובו את כל המידע ששחקני המט"ח והציבור הרחב מעריכים לגבי מה שיקרה למשק, במקרה של תקיפת אירן.
לכן, אם אתם חושבים שהפגיעה במשק תהיה גדולה יותר ממה שרוב הציבור ומומחי המט"ח חושבים: קנו דולרים. אם אתם חושבים שהפגיעה במשק תהיה קטנה יותר ממה שרוב הציבור ומומחי המט"ח חושבים: אל תקנו דולרים, ואם יש לכם דולרים אפילו תמכרו אותם, כי אם אתם צודקים אז שער הדולר ירד בהמשך.
אתם לא מאמינים ששער הדולר יכול לרדת גם כאשר המשק נפגע? כאשר נחטפו חיילי צה"ל ב- 12 ביולי 2006 ופרצה מלחמת לבנון השנייה, שער הדולר עלה תוך מספר ימים מרמה של 4.39 שקל לדולר לרמה של 4.52 שקל לדולר. בהמשך, גם כאשר חיפה הייתה מופגזת, הדולר התחיל לרדת והגיע חזרה לרמה של 4.39 שקל לדולר כבר בסוף יולי. בחודש לאחר מכן הוא ירד עוד ועד סוף שנת 2006 הוא השלים ירידה ל- 4.20 שקל לדולר ואיש לא הרוויח כסף על הדולרים על אף שתוצאות המלחמה הזו היו רעות לישראל ולמשק.
להלן הגרף המתאר את התנהגות השקל דולר במהלך החודשים יוני ועד דצמבר 2006 כאשר בעיגול האדום תקופת מלחמת לבנון השנייה:
הכותב הוא יו"ר רויטר מידן בית השקעות ומנכ"ל חברת הייעוץ חיסונים פיננסים