קרוהן וקוליטיס: טיפול בצמחים והיפנוזה מרפאים?
מחלות מעי דלקתיות, כמו קרוהן ודלקת כיבית של המעי, תוקפות אנשים צעירים בעיקר בשל אורח חיים מלחיץ ותובעני - והן מעלות את הסיכון ללקות בסרטן. רופא מומחה מציע פתרונות אלטרנטיביים מתחום הרפואה המשלימה
מחלות מעי דלקתיות נפוצות יחסית, והמונח מתייחס בעיקר למחלת קרוהן ודלקת כיבית של המעי (קוליטיס). מחלות אלו נפוצות יותר בארצות צפוניות כמו ארצות הברית, ברית המועצות, נורבגיה ושוודיה.
לעומת זאת השכיחות נמוכה יותר בדרום אירופה, דרום אפריקה ואוסטרליה ואילו באסיה ובדרום אמריקה המחלה נדירה.
עוד כתבות על מחלת מעיים ב-ynet:
- קרוהן: כך תזהו את המחלה ותטפלו בה
בנוסף לכך, תושבי ערים נוטים לחלות בה יותר מאשר תושבי כפרים. ונתון מפתיע נוסף הוא הנוכחות הגבוהה בקרב יהודים ובמיוחד מארצות אשכנז.
הסימנים והסיבות להופעת המחלות
המחלות מופיעות בדרך כלל בגילאים צעירים של 30-5, נתונים אחרונים מצביעים על ירידה בגיל ההופעה. מדוע המחלה מופיעה, אין תשובה ברורה, אבל נמצא קשר בחלק מהמקרים לחלבוני חלב או לזיהום במעיים.
ישנו גם מרכיב תורשתי מסוים וקיים קשר הדוק למצבי לחץ אשר מגבירים את תדירות ההתקפים ואת חומרתם.
דלקת כיבית של המעי היא מחלה דלקתית בה נוצרת דלקת ברירית המעי הגס. הדלקת גורמת לפצעים (כיבים) שטחיים שאינם חודרים לשכבות העמוקות של דופן המעי.
המחלה מתחילה כמעט תמיד ברקטום ומתפשטת בהדרגה כלפי מעלה לאורך המעי הגס. קוליטיס כיבית לא גורמת לפגיעה במעי הדק אולם מעלה את הסיכון לסרטן.
מחלת קרוהן היא מחלה מעי דלקתית אשר חודרת גם לשכבות העמוקות של דופן המעי ויכולה ליצור חיבורים פתולוגיים בין לולאות המעי, או בין המעי לאיברים אחרים (פיסטולות).
היא יכולה להופיע בכל חלקי מערכת העיכול, מהפה ועד לפי הטבעת, ללא רצף וללא המשכיות, כך שניתן לראות אזורים בריאים ואזורים נגועים לסירוגין.
מצבים של קוליטיס מתאפיינים בשלשול דמי, גרוי תמידי הגורם צורך להטיל צואה ללא יציאה משמעותית, התכווצויות בבטן .
מחלת קרוהן מתאפיינת בעיקר בכאבי בטן, שלשול, חוסר תיאבון, חום, חולשה ועייפות. בנוסף, לעיתים יופיעו כאבים ונפיחות בבטן (בחלקם בשל הצרויות של המעי).
בשני המצבים יופיע איבוד משקל ובחלק מהמקרים מופיעה גם פגיעה באיברים אחרים כמו מפרקים, עיניים ועוד. חומרת התופעות משתנה ממצבים קלים המגיבים היטב לטיפול בתרופות ודיאטה ועד למקרים חמורים המחייבים אשפוז או התערבות כירורגית.
הרפואה המשלימה מציעה פתרון
ההסתכלות ההוליסטית על מחלות דלקתיות של מערכת העיכול מציבה במקום ראשון כסיבה למחלה מצבי מתח מתמשכים. לא פלא אם כן כי במדינות מתועשות אחוז החולים גבוה בהרבה ביחס למדינות לא מפותחות.
אורח החיים המערבי המתבסס על שעות עבודה ארוכות, מטלות מרובות, לחץ שמתחיל כבר בכיתות הנמוכות בבית הספר והולך ומתעצם בהמשך, אורח חיים מנותק מהטבע ומהריתמוסים יום-לילה ותזונה קלוקלת בכל קנה מידה גורמים לעליה משמעותית בתחלואה במחלה זו.
לרפואה המשלימה מספר תחומי טיפול היכולים לסייע לחולים במחלה זו.
נטורופתיה
בקרב כל הסובלים מבעיות מעיים, חשוב לדעת ממה להימנע באופן כללי: לא לצרוך קפאין, אלכוהול, מזון חריף ומתובל במיוחד וטבק, הנחשבים למגרים של רירית המעי.
להימנע ממזונות מתועשים מאוד המכילים בדרך כלל חומרים משפרי טעם ואחרים העשויים לגרום גירויים. כדאי להימנע לפחות לזמן מסוים ממוצרי חלב בשל החשד לקשר בין חלבוני החלב לתגובה הדלקתית המתפתחת במעיים.
לסובלים משלשולים: מומלץ לשתות הרבה על מנת לשמור על מאזן נוזלים תקין ולאכול מזונות המאטים את פעילות המעיים כמו אורז, צנימים, אבקת חרובים.
המשלשלים סובלים בדרך כלל מדילול בכמות החיידקים "הטובים" במעיים, המכונים "פלורה" או חיידקים פרוביוטים.
במעי של אנשים בריאים יש כקילוגרם וחצי של חיידקים פרוביוטים ואילו אצל מי שסובלים משלשולים הכמות נמוכה בהרבה. כדאי אם כן להיעזר בכמוסות טבעיות המכילות אותם חיידקים בריכוז גבוה.
טיפול בצמחים
כחלק מהמלצות התזונה שלעיל, עשוי הנטורופת להוסיף גם כמוסות או טיפות צמחים בעלי השפעה מרגיעה כמו קמומיל, סקוטלריה, ולעיתים מנטה שלה השפעה מרגיעה ומפחיתה גזים , גם שוש קרח נחשב כמסייע.
חומצות שומן מסוג אומגה 3 יכולות לסייע מאוד בצמצום הדלקת.
חומצת האמינו גלוטמין מסייעת בבניית רירית המעי וגם היא מומלצת בחלק מהמקרים.
היפנוזה רפואית
בהסתכלות הוליסטית, טראומות שלא טופלו כיאות שוקעות אל תוך האלמנט הפיזי של הגוף ויכולות ליצור מצבי מחלה שונים כמו לדוגמא מחלות דלקתיות של המעי.
אנשים שעברו טראומות או שנמצאים ברמות מתח גבוהות לאורך זמן יכולים להסתייע בהיפנוזה כדי לשחרר לחצים ולהפיג טראומות ובכך להקל על התסמינים.
הכותב הוא רופא ראשי של רשת מרפאות כללית רפואה משלימה