שתף קטע נבחר
 

יצילו את פניציה? התמ"ת והאוצר ביקרו במפעל

השר שמחון, מנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי וסגן הממונה על התקציבים באוצר, יוני רגב, ביקרו במפעל הזכוכית בנצרת עילית וסיכמו כי ימשיכו לדון באפשרות להצילו. גורמים האוצר מסרו: יש לבחון האם יש הצדקה כלכלית לקיומו של המפעל

שר התמ"ת שלום שמחון וצמרת משרדו ביקרו היום (ב') במפעל ייצור הזכוכית "פניציה אמריקה-ישראל" באזור התעשייה ציפורית בנצרת. 

 

מכת פיטורים:

 

לאחר הביקור סיכמו מנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי וסגן הממונה על התקציבים באוצר, יוני רגב, לדון שוב בימים הקרובים באפשרויות להצלת מפעל פיניציה. כרגע ישנה תוכנית הבראה למפעל הכוללת גם פיטורי עובדים אך לא ברורה הכמות.

 

גורמים באוצר מוסרים כי הבכירים שהיקרו במפעל לא מסרו כל התחייבות כי הם יסייעו לו. לדברי הגורמים, קיומו של המפעל, שממוקם בפריפריה ומעסיק עובדים רבים, חשובה מאוד לחברה הישראלית, אך הממשלה אינה יכולה להציל כל מפעל.

 

בכוונת פקידי האוצר והתמ"ת לבחון את המודל העסקי של המפעל ואת הסביבה הכלכלית שבה הוא פועל ולקבוע האם הוא נקלע לקשיים בגלל ניהול כושל או טעות חד פעמית, ובמקרה כזה יש מקום לנקוט בפעולות להצילו, או שמא אין הצדקה לקיומו בשל התפתחויות בכלכלה העולמית ובמקרה כזה יש לתת לו להיסגר.

 

נציגי הממשלה הגיעו אל המפעל במטרה להיפגש עם הנהלת החברה, ללמוד ולהבין את הגורמים והנסיבות שהובילו למשבר הכלכלי בו מצוי המפעל וכן לבחון ולאתר פתרונות אפשריים. השר נפגש עם מנכ"ל החברה, ערן חיימוביץ, נאמן החברה, חן ברדיצ'ב, יו"ר ועד הפועלים, חיים קטרי ויצחק גנדל, יו"ר ועד העובדים, והביע את התרשמותו הרבה מטיב יחסי העבודה בין העובדים להנהלת פיניציה והערכתו לחדשנות הטכנולוגית המאפיינת את התוצרת במפעל.

 

חוששים לעתידם

בכניסה למפעל נאספו העובדים לקראת סיום משמרת עבודה ועלייה להסעה אך אף אחד מהם לא ידע לומר אם בכלל ייצאו לפועל הפיטורים המתוכננים, ואם אכן כך יהיה, כמה מהעובדים במקום יפוטרו. בין אם מחשש לדבר ובין אם מחוסר ידע אמרו קרוב ל-20 פועלים שנשאלו אם ידוע להם על פיטורים צפויים. 

 

"ההנהלה אמרה לנו שכרגע לא מפטרים אף אחד ואף עוד עדיין לא קיבל מכתב פיטורים", אמר עובד בצאתו מהמפעל. 

 

אדם אחר בחניית המפעל סיפר "ב-2009 פוטרתי מכאן וכעבור שנה החזירו אותי לעבודה. אז אמרו לנו שאין הרבה הזמנות, עובדים חפיף אז צריך לפטר". 

 

יו"ר ועד העובדים, חיים קטרי דווקא סבור אחרת משלל עובדיו וטען כי המפעל נמצא בסכנת סגירה ואיום הפיטורים שריר וקיים. 

 

חובות המפעל עומדים למעלה מ-320 מיליון שקל. "משבר האנרגיה מביא לכך שמחיר המזוט קפץ מ-300 דולר ב- 2007 ל- 700 דולר כיום. וטונה זכוכית שנמכרה בעבר ב-370 דולר נמכרת היום ב-240 דולר. אם הממשלה לא תזרים סיוע או שלא יגיע רוכש פוטנציאלי אנשים יפוטרו. אבל אנשים פה רוצים לעבוד, ממוצע הגילאים כאן הוא בין 40 ל- 60 כאשר רובם בעלי משפחות" אמר קטרי.

 

70 שנות ניסיון

התמ"ת שוחח עם העובדים והבטיח לעשות את המיטב על מנת לייצר פתרונות הולמים. כזכור, 400 העובדים של מפעל ייצור הזכוכית "פניציה אמריקה-ישראל" חוששים לעתידם, לאחר שהועלתה האפשרות כי מקור פרנסתם עלול להיסגר. לפניציה 70 שנות ניסיון בתעשיית הזכוכית הגולמית.

 

ראשי המפעל שנמצא באזור התעשייה ציפורית בנצרת פנו בתחילת החודש לבית המשפט בעיר על רקע הצטברות חובות בגובה של כ-323 מיליון שקל בבקשה למינוי נאמן. בית המשפט הורה על הקפאת הליכים למשך 30 יום למפעל ונענה לבקשת ההנהלה.

 

לפני כשבוע אמר מנכ"ל המפעל, ערן חיימוביץ': "פניציה אמריקה-ישראל פועלת בענף גלובלי, המתאפיין בתחרות אגרסיבית, שבשנים האחרונות אף הועצמה בעקבות מיתון בשווקי מפתח בהם אירופה וצפון אמריקה, שחיקה במחירי הזכוכית השטוחה וירידה עולמית חדה בביקושים למוצר הליבה של החברה (לוחות סולאריים). אם לא די בכך, לצד כל אלו, נרשמה עלייה משמעותית במחירי חומרי הגלם ההכרחיים לייצור והפקת זכוכית ובפרט במחירי הדלק".

 

בהכנת הידיעה השתתף מאור בוכניק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעל פניציה
צילום: חגי אהרון
מומלצים