המדריך למפוטר הטרי: דע את זכויותך
ימים קשים עוברים על עובדים רבים במשק, המאבדים את מישרתם ונזקקים לשירותי לשכות התעסוקה והמוסד לביטוח לאומי. מה עושים, לאן הולכים ומה מגיע לכם?
הגרזן לא פספס את ראשכם ולצערכם הרב גם אתם מוצאים את עצמכם מפוטרים יחד עם לא מעט אנשים שמאבדים את מקום העבודה. מה עושים? לאן הולכים? ניסינו לעשות בימים קשים אלו קצת סדר בבלגן.
האבטלה מתגברת במשק - כותרות אחרונות:
- מספר המפוטרים ביולי בשיא של 3 שנים: 16 אלף
כמה פוטרו מחברות הסלולר מתחילת השנה?
האבטלה ברבעון השני של השנה עלתה ל-7%
הוכחת פיטורים
המעסיק רוצה לסיים את תנאי ההעסקה שלכם? חובה עליו לערוך לכם שימוע לפני כניסת הפיטורים לתוקף. באם אכן פוטרתם, ודאו שיש בידיכם את מכתב הפיטורים בחותמתו של המעסיק ועוד מסמכים המוזכרים בהמשך המאמר. כשתגיעו לביטוח לאומי, עליכם להציג את המכתב בצירוף תלושי שכר של 18 החודשים האחרונים.
ההודעה מהמעסיק אמורה להיות בפרק זמן של יום אחד עבור כל חודש אם אתם עובדים במקום עד 6 חודשים. לתקופה של בין חצי שנה לשנה - שישה ימי הודעה מוקדמת עבור חצי שנה ראשונה ובנוסף שני ימים וחצי על כל חודש נוסף. מעל שנה - חודש ימים.
האישור צריך להינתן תוך 14 יום מסיום העבודה או תוך 7 ימים מיום דרישת העובד. מעביד שלא נותן לעובד מכתב עובר
עבירה פלילית וצפוי לקנס של 12,900 שקל. יש לציין כי מי שעובד פחות משנה במקום עבודתו אינו זכאי לפיצויים מהמעסיק.
לשכת התעסוקה וביטוח לאומי
התייצבו בלשכת התעסוקה הקרובה למקום מגוריכם בצירוף אישור שפוטרתם, מסמך המעיד על תחום עיסוקכם, תעודת זהות ובאם אתם אקדמאים.
ההתייצבות בלשכת התעסוקה תהיה על פי רוב בהתאם ליום בו הגעתם אליו לראשונה. לאחר ראיון קצר בו ינסו אנשי הלשכה למצוא עבורכם עבודה, יפתחו עבורכם כרטיס התייצבות כאשר הלכה למעשה עליכם להגיע ללשכה מדי שבוע, להחתים את האצבע במכשיר ההתייצבות ולראות האם ישנה עבודה עבורכם או שפניכם הושבו ריקם.
אל תשללו על הסף הצעות לקורסים שונים שמציעים לכם בלשכה. מבדיקה שערכנו בתחילת השנה עלה כי למקצועות רבים שמציעים לכם יש ביקוש בשוק.
לשכת התעסוקה היא זו שמעבירה לביטוח הלאומי את הפרטים בדבר הגעתכם. לצורך הגעת הכספים מהר ככל האפשר, כדאי להתייצב בלשכה ובד בבד להגיש את הטפסים על סיום עבודתכם לביטוח הלאומי.
כמה כסף תקבלו?
דמי האבטלה מחושבים באחוזים מהשכר היומי הממוצע, ולאחר השוואתו לשכר היומי הבסיסי לחישוב קצבאות - 335 שקל, כשישנה הפרדה בין מובטלים שגילם מתחת ל-28 שנה ומעל.
סכום דמי האבטלה ליום לא יעלה על השכר היומי הממוצע במשק העומד על 344.76 שקל. בעד כל יום תשלום - ב-125 ימי התשלום הראשונים. בנוסף הוא לא יעלה על סכום השווה לשני שלישים מהשכר היומי הממוצע במשק, 229.84 שקל בעד כל יום תשלום - החל ביום התשלום ה-126.
כספי הפיצויים
מלבד מכתב הפיטורים, המעביד מחויב לצייד אותכם גם במסמכים הבאים: טופס 161, בו ממלא המעסיק את הוותק, את השכר הקובע לפיצויים, את היתרה שנצברה בקופת הפיצויים ואת השלמת הפיצויים לה זכאי העובד, אם הוא זכאי. עוד יקבל העובד מכתב שחרור לפוליסות אליהן הפקיד המעביד כספים. במכתב צריך להיות כתוב שהמעביד מעביר את הפוליסות לבעלותכם.
גובה פיצויי הפיטורים מחושב כשכר חודשי כפול מספר שנות העבודה. עובד שעבד 10 שנים יקבל עשר משכורות כפיצוי. פיצויי הפיטורים מחושבים רק על בסיס שכר היסוד, ללא תוספות נלוות כמו שעות נוספות, כוננויות ובונוסים. עם זאת, במקרה שהחברה משלמת לעובד שכר שחלק ממנו מוגדר באופן שרירותי כתוספת בלי שיש הבדל בפועל בינו לבין שכר הבסיס, היא צריכה להחשיב לו לצורך תשלום הפיטורים גם את התוספת.
עובדים שמקבלים שכר לפי שעה או לפי עמלות יקבלו את השכר החודשי הממוצע שקיבלו בשנה שקדמה לפיטוריהם כפול מספר שנות העבודה שלהם בחברה.
הבראה וחופש
אם פוטרתם ממקום העבודה לפני מיצוי מלוא ימי החופשה השנתית ישלם המעביד את פדיון ימי החופשה שנתית בהתאם למספר הימים שנותרו צבורים בסכום השווה לדמי חופשה שנתית שהיו מגיעים אילו יצאתם לחופשה.
מי שהשלים שנת עבודה זכאי לדמי הבראה ואם עבד יותר משנה זכאי גם עבור החלק היחסי מתוך שנה. דמי הבראה ישולמו מתוקף חוזה העבודה או מתוקף צו הרחבה שפורסם במשק.
חריגים
ישנם אנשים שגם בגלי הפיטורים הגדולים לא יפטרו אותם משום שהדבר הוא נגד החוק. אנשי מילואים - באם קיבלתם מכתב בזמן המילואים הרי שהפיטורים אינם תקפים. אם המילואים ארכו למעלה משלושה ימים, לא ניתן לפטר את העובד גם חודש ימים לאחר תום השירות אלא בהיתר ועדת התעסוקה של משרד הביטחון.
בנוסף, לא ניתן לפטר נשים הרות או לאחר הפלה, אם היא מועסקת חצי שנה ויותר, כמו גם אישה הנמצאת בחופשת לידה. בכדי לפטר עובדת זו על המעסיק לקבל את אישור משרד התמ"ת.