עוד במדריד - הנקודה היהודית
הצו לגירוש יהודי ספרד בוטל רשמית לפני כ-40 שנה. לאורך ההיסטוריה עברו על יהדות ספרד תקופות פריחה ושגשוג, לצד רדיפות ואלימות קשה. הקהילה במדריד היא הגדולה בספרד
בספרד חיים כיום כ-30 אלף יהודים. שני המרכזים העיקריים של יהדות ספרד הם מדריד, שבה חיים כ-15 אלף יהודים, וברצלונה, העיר השנייה בגודלה במדינה. אולם קיימות עוד כעשר קהילות נוספות וקטנות יותר, המאוחדות כולן תחת "איגוד הקהילות היהודיות של ספרד".
לקהילה במדריד יש כיום שישה בתי כנסת, וכמו כן יש קהילה קונסרבטיבית, בית ספר יהודי יומי,
כאשר אושר בספרד ב-1968 החוק המבטיח חופש הקהילה הספרדית-אורתודוקסית במדריד קיבלה רשות לבנות את בית הכנסת הראשון במדינה מאז האינקוויזיציה, בלב הבירה - ברחוב בלמס.
ההיסטוריה היהודית על אדמת ספרד כוללת את התקופות המפוארות והטרגיות ביותר שעברו על העם היהודי. רדיפה דתית, עבדות, עלילות דם, אינקוויזיציה וגירוש, ולעומתם - "תור הזהב", פריחה של מאות שנים. את הטוב ואת הרע כאחד קיבלו היהודים גם מן המוסלמים וגם מן הנוצרים. בסופו של דבר, שנים ארוכות של שגשוג ופריחה הסתיימו בסבל רב, בחורבן ובגירוש.
היהודים והיהדות נעלמו כליל מאדמת ספרד וחצי האי האיברי עד לסוף המאה התשע-עשרה. היהודים גורשו, האנוסים הסתתרו בבתיהם והתרבות היהודית נעלמה אפילו מהמוזיאונים. אולם לפני כמה עשורים החלו יהודים לשוב לספרד - הפעם בלי להסתיר את זהותם.
צו הגירוש ליהודי המדינה בוטל רשמית רק ב-1968. ראש הממשלה דאז, אמיליו קסטלאר, הכריז לראשונה רשמית על פתיחת שערי המדינה ליהודים. אלה כמה מהנקודות היהודיות במדריד ששוות ביקור:
בית הכנסת המרכזי "בית יעקב" ממוקם בלב הקהילה היהודית במדריד, ובו מתקיימות תפילות יומיות בהתאם למסורת הספרדית. המקום משמש גם כבית הקהילה היהודית בעיר.
ספריית Basy קיימת כבר 50 שנה ומתמחה ביודאיקה. הספרייה מונה יותר מ-5,000 פריטים כולל חומרים מצולמים, מוקלטים ומודפסים, שעיקרם בשפה הספרדית והשאר בצרפתית, אנגלית, עברית ושפות אחרות. הספרייה פתוחה לחברי הקהילה וגם לציבור הרחב בתיאום מוקדם.
לפרטים נוספים: כתבו לספרייה
שבת כשרה: סטודנטים ותיירים המעוניינים להעביר את ארוחת השבת בבית הקהילה היהודית יכולים לעשות זאת בתשלום של 25 יורו למבוגר ו-18 יורו לילד.
לפרטים נוספים ולהזמנת מקום: כתבו למיזם
פרטים נוספים על טיול במדריד באתר שיחור .