פארק אלונה: עמוק ורטוב מתחת לאדמה
ימי הקיץ החמים הופכים אותנו לרודפי מקורות מים - נעשה הכל כדי להתרענן. במעמקי האדמה ליד בנימינה, נמצא מפעל מים עתיק, שהזרים את מימיו לקיסריה העתיקה. ביקור במי קדם
ימי הקיץ החמים הופכים אותנו לרודפי מקורות מים. אנחנו מוכנים לעשות הכול כדי להתרענן... הפעם נמליץ לכם לצלול אל מעמקי האדמה, ללמוד שיעור בארכאולוגיה על מפעל מים עתיק, ולקנח ביצירת אמנות עתיקה על חוף הים.
המרדף אחרי מקומות קרירים ונעימים לבילוי בחודשים יולי-אוגוסט הביא אותנו לביקור מוצלח במיוחד בפארק אלונה, הנמצא בסמוך למושב עמיקם, אי שם בין פרדס חנה ובנימינה.
עוד טיולים בארץ בערוץ התיירות:
- חורשת האיקליפטוס: העץ שפורח דווקא בקיץ
- ואדי קלט בסכנת זיהום; אז יצאנו לתת צילום
- קיאקים בים המוות: לחתור במקום הנמוך בעולם
בלב פארק אלונה נמצא אתר מי קדם, שהוא אתר ארכאולוגי מרתק. במהלך החפירה הארכאולוגית במקום נתגלתה נקבת מים עתיקה המהווה חלק ממפעל המים האדיר אשר הוביל מים מעיינות צוברין, הנמצאים בסמוך למי קדם, אל העיר הרומית הגדולה קיסריה (מפעל מים באורך של כשישה ק"מ). המים שימשו את האוכלוסייה של קיסריה בתקופות הרומית והביזנטית. למפעל מים זה יש חלק המוכר לרובנו, אלו הן אמות המים בחוף האמה בקיסריה.
האתר מציע סיור רטוב בתוך הנקבה, אך לא לפני שתצפו בסרטון נחמד המסביר את ההיסטוריה של מפעל המים. ההליכה בנקבה מוארת, במים בעומק של כחצי מ' ולאורך 280 מ'. יש להצטייד בבגדים ובנעליים להחלפה. שימו לב, הכניסה לאתר בתשלום.
הפיר ה-1 בסדרת הפירים של אמת המים. עין צברים (צילום: אודי רן)
איך מגיעים? נוסעים על כביש מספר 652, בין פרדס חנה לבנימינה. בצומת עדה פונים לכביש מספר 653 לכיוון גבעת עדה. בצומת הראשון פונים שמאלה לכביש מספר 654 לכיוון מושב עמיקם. ממשיכים ישר, חולפים על פני שתי הכניסות למושב אביאל, ולאחר נסיעה של כקילומטר וחצי תראו את האתר מצד שמאל לכם.
לאחר הליכה רטובה ואטרקציה מרעננת המשיכו אל אחד האתרים הארכאולוגיים המרשימים ביותר אשר נמצאו בקיסריה - פסיפס הציפורים.
עדות לעיר מפוארת
לפי מה שעולה מחפירות ארכאולוגיות בעיר קיסריה, העיר השתרעה על שטח נרחב והתפתחה עם השנים. בלב התקופה הביזנטית, שבה האימפריה הרומית קיבלה על עצמה את הדת הנוצרית ומרכזה עבר לביזנטיון, הייתה קיסריה עיר גדולה ועמידה.
בשנות ה-50 נתגלה כאן פסיפס מרשים במיוחד של רצפת בית מפואר. רצפה זו כוסתה מחשש לגנבות ולנזקי בלאי. במהלך קיץ 2004 התאגדו החברה לפיתוח קיסריה ורשות העתיקות למיזם שימור רצפת הפסיפס. במקום נערכו חפירות ארכאולוגיות ועבודות שחזור מסודרות, ומאז סתיו 2005 האתר פתוח למבקרים, ללא תשלום.
רצפת הפסיפס נראית כרצפה של בית מפואר, ובמרכזה 120 מדליונים שבכל אחד מהם מצוירות דמויות של ציפורים שונות. סדר הציפורים במדליונים חוזר על עצמו בשורות אלכסוניות. מסביב לפסיפס הציפורים יש מסגרת פסיפס המעוטרת בדמויות בעלי חיים ועצי פרי שונים.
לאורך המצוק נתגלו פירים שאימתו את קיום האמה (צילום: שיר רן)
תחת רצפת הפסיפס נמצא מאגר מים גדול ששימש את יושבי הבית, ככל הנראה בגלל מיקומו המרוחק של הבית ממרכז העיר. לא הייתה
כאן הספקה של מים ממפעל המים האדיר שבו ביקרתם בתחילת הסיור. כפי הנראה זוהי רצפת הפאטיו של המבנה, אשר ככל הנראה נהרס בזמן שרפה במאה השביעית לספירה.
בדרך מן המכונית אל פסיפס הציורים (הליכה קצרה מאוד) תעברו בפארק הספסלים. בפארק זה חורשה נטועה ובה 12 ספסלים אשר נוצרו במיזם משותף של תלמידי היישוב קיסריה, מתנדבים ואמנים מקומיים. הספסלים עשויים חומרים שונים, וחלקם אף מחומרים בשימוש חוזר.
איך מגיעים? הפסיפס נמצא בחלק המערבי של שדרות רוטשילד בקיסריה. נכנסים ליישוב קיסריה, עוברים את המחסום, וממשיכים לנסוע ישר. פונים ימינה לצד פסל דמוי האות ח', מיד מימין תבחינו בחורשת אורנים ובמפרץ חניה קטן.
הכתבה פורסמה בגיליון אוגוסט 2012 של הירחון "טבע הדברים "
מתנה לגולשי ynet: גיליון היכרות ב-10 שקלים בלבד