הנושא מס' 1 בבחירות: ישראל? איראן? כלכלה!
שיעור האבטלה גבוה, החוב הפדרלי עצום, ההתאוששות הכלכלית לא מורגשת ועול המסים מכביד על האזרח הפשוט. עם כזאת נקודת פתיחה, בחירתו מחדש של אובמה לנשיא לא מובנת מאליה. השאלה היא איזה עתיד כלכלי מציע רומני לאמריקנים
הם כמעט ולא יזכירו את המלחמה באפגניסטן או את זו שהתנהלה בעיראק ונראה שגם לא יותר מדי את הגרעין האיראני או את שאלת ביטחונה של מדינת ישראל . אז מה ישלוט על אג'נדת הבחירות? כלכלה, אבטלה, מסים והדרך שבה יש לנהל חוב פדרלי בסך 14 טריליון דולר. סוגיות אלה יעמדו בראש סדר היום של הקמפיין לנשיאות ארצות הברית 2012. עם כמעט התמוטטות של המערכת הבנקאית והפיננסית בשלהי המרוץ ב-2008 והצלילה ברמות האבטלה, תקופת כהונתו של הנשיא ברק אובמה במשרד הסגלגל הוגדרה, בדרכים רבות, על ידי הכלכלה והמיתון הקשה.
- ניתן לקרוא את הכתבה גם באתר CNN
- בחירות בארה"ב 2012
- לדף המיוחד ב-ynet
הבחירות לבית הלבן - כתבות נוספות:
- אן רומני: מיט יעמיד את ארה"ב חזרה על רגליה
- איזו מדינה: הדרך לנשיאות חוצה כביש בפלורידה
- צפו: החשפניות בפלורידה מחכות לרומני
- סקר: אפס אחוזי תמיכה לרומני בקרב שחורים
הרפובליקנים, שהובלו על ידי תנועת "מסיבת התה" - הזרוע השמרנית של המפלגה - הלמו מאז 2009 במדיניות הכלכלית והפיסקלית של אובמה ולחצו על מועמדים של המפלגה לעמוד על שלהם בדרישה שלא להעלות מסים ובדרישה לקצץ בהוצאות הממשל.
אך כעת, כאשר כמה מהחוקים המעגנים קיצוצים במסים עומדים לפוג לטובת קיצוץ בסך חצי טריליון דולר, שיביא עמו העלאת מסים שעשויה לדרדר את ארה"ב לעבר מיתון נוסף - הקונגרס והנשיא נמצאים על סף עימות נוסף.
אובמה והמסים: פחות למעמד הביניים, יותר לעשירים
אובמה מבקש להאריך את תוקף הקיצוץ במסים שביצע ג'ורג' בוש הבן לאלה שמרוויחים פחות מ-250 אלף דולר בשנה, אך חזר ואמר שהוא מחויב להפסיק את קיצוצי המסים לעשירים. ייתכן שהרפובליקנים בקונגרס ייאלצו להתפשר על כמה צעדים שעומדים להצבעה במהלך מערכת הבחירות אם הם חפצים להאריך את כל אחד מהקיצוצים.
מאבקים אלה יתרחשו על רקע דיוני הקונגרס בתקציב 2012.
על פי סקר של CNN/ORC, הכלכלה נותרה אחד הנושאים החשובים ביותר עבור הבוחרים. ומה דעתם של המועמדים בנושא הכלכלי?
הסוגיה שעשויה להשפיע ביותר על מסע הבחירות של ברק אובמה - לטובה או לרעה - היא הכלכלה, או ליתר דיוק התמודדותו של הנשיא עם מה שרבים מכנים "המיתון הגדול". בעוד הרפובליקנים מטיחים בו שהמדיניות הכלכלית שאותה הוא מוביל כושלת, אובמה ביצע שורה של רפורמות כדי "לחנך" את וול סטריט ולהנהיג תוכניות שיסייעו לבעלי עסקים קטנים וצרכנים.
תוכנית התמריצים של אובמה, שבאופן זמני עזרה לשפר את הכלכלה, לא הצליחה להוריד בצורה משמעותית את שיעור האבטלה הגבוה בשיעור 9.1 אחוזים.
אובמה, שנכנס לתפקיד כשהוא מתמודד עם משבר פיסקלי, אומר שיעברו כמה שנים עד שהציבור ירגיש את ההתאוששות הכלכלית. מסיבה זאת, אומרים אנשיו, יש לבחור בו מחדש.
המועמד הרפובליקני מיט רומני, מצדו, מדגיש לעתים קרובות את הניסיון שלו במגזר הפרטי ובמגזר הציבורי. הוא גם הביע תמיכה בגישה של "לקצץ, לכסות ולאזן" כדי לבלום את הגירעון בתקציב הפדרלי. גישה זו זכתה לתמיכה של פעילים ומחוקקים בקונגרס מתנועת "מסיבת התה".
תרגום הכתבה על-ידי ynet ובאחריותו