בוקר טוב! שני מיליון תלמידים פותחים שנה
4,528 מוסדות חינוך יקלטו את ילדי הגנים ובתי הספר בשנה החדשה, שלראשונה לא נפתחת ב-1 בספטמבר. עדי שעולה לי"ב "רואה רק בגרויות מול העיניים" ומאי מכרם שלום מאחלת "שקט בקיבוץ ובאזור כולו". איפה יש בעיות של הרגע האחרון?
ההורים נושמים לרווחה, הילדים יוצאים לדרך חדשה: החופש הגדול שארך 57 ימים מסתיים, השעון המעורר חוזר לצלצל מוקדם בבוקר והילדים חוזרים לפקוד את הגנים ובתי הספר. שני מיליון תלמידי בתי ספר וגנים פותחים הבוקר (יום ב') בשעה טובה את שנת הלימודים תשע"ג. 423,000 מתוכם יכבשו את גני הילדים ו-145,374 יפקדו את ספסלי כיתה א'. בניגוד לעבר, פתיחת השנה החדשה צפויה להיות חלקה ולא תלווה בתקלות משמעותיות ולראשונה הלימודים לא מתחדשים ב-1 בספטמבר.
שנת הלימודים נפתחת - דיווחים נוספים ב-ynet:
משרד החינוך: פותחים שנה כמעט בלי תקלות
פותחים שנה, וגם את הארנק: "חגיגה זה לא"
סוף החופש בחנות הספרים: "התחיל הטירוף"
הילדים הגדולים בבי"ס, הקטנים מחכים לספטמבר
לחץ או מצוינות? רוצים עוד מדעים בבגרות
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החינוך גדעון סער ביקרו אמש בחדר המצב של משרד החינוך ופיקחו מקרוב על הנעשה לקראת הישורת האחרונה. נתניהו אמר בסיפוק כי "לשמחתי אנחנו פותחים שנת לימודים ללא תקלות ושביתות, אנחנו נמצאים בתנופה גדולה של חינוך חינם מגיל 3 מהשורשים ועד הצמרת. אנחנו משקיעים בזה הרבה כסף ומשאבים אנושיים וההורים מבינים שיש שינוי בחינוך ואנחנו מצפים לתוצאות. אנחנו רוצים שהילדים יידעו חשבון, עברית ומחשבים ואני משוכנע שאנו סובבנו את העקומה של החינוך לטובת ילדי ישראל".
שר החינוך סער הוסיף מצדו כי "זו השנה הרביעית שמערכת החינוך נפתחת ללא תקלות. הולכת ומשתרשת במערכת החינוך תרבות ארגונית שונה של שיתופי פעולה בין כלל הגורמים במערכת, והמטרה היא לקדם את מערכת החינוך ולהביא את התלמידים להישגים".
זוהי רשימת התקלות שאיתה מתמודד משרד החינוך רגע לפני שהשנה מתחילה:
במחוז צפון ישנם ארבעה בתי ספר שבהם טרם תוקנו התקלות. הראשון בהם הוא בשפרעם, שם מאיים ועד ההורים להשבית את הלימודים במחאה על עבודות השיפוץ שטרם הסתיימו. משרד החינוך מצא מבנה חלופי וכעת מתנהל משא ומתן עם ההורים בנושא.
בית הספר השני נמצא בג'וליס, שם מאיימים ההורים להשבית את הלימודים בשל מחסור בציוד כגון שולחנות וכיסאות. בית הספר השלישי נמצא ביישוב מרר, שם דורשים ההורים את פיטוריו של המנהל. השר סער הודיע כי הוא מתנגד לתנאי שהציבו ההורים ולא יקבל תכתיבים.
גם בבית הספר שדה יעקב שבמועצה האזורית עמק יזרעאל, מתנגדים ההורים למעבר מהאחריות היישובית לאחריות המועצה.
פתיחת הלימודים בבית הספר העמק המערבי בקיבוץ יפעת תידחה ביממה. בבית הספר שבתחום המועצה האזורית עמק יזרעאל נערכות עבודות תשתית. בסיור שערכו במקום ראש המועצה ואנשיו, התברר כי קיימות בעיות בטיחות והוחלט כי על מנת שהקבלן יספיק לסיים את המיגון והגידור של האזורים הבעייתיים - תידחה פתיחת השנה.
בחיפה מאיימים הורי התלמידים בכיתות א' בבית הספר המגינים, שלא לשלוח את ילדיהם. ההורים מוחים על כך שמשרד החינוך לא מאפשר פתיחת כיתה א' נוספת במוסד.
בכפר עין חוד מאיימים ההורים למנוע את שליחת ילדיהם ללימודים בחיפה, לאחר שבית הספר בכפר נסגר.
במחוז ירושלים מטופלת תקלה בבית הספר היסודי גבעת זאב, שם מבקש משרד החינוך להחליף את המנהלת. לפי שעה המשא ומתן עם הסתדרות המורים טרם הסתיים ומקווים לסיימו בהקדם.
בבית הספר הניסויי בירושלים מאיימים ההורים להשבית את הלימודים בשל דרישה לשיפוץ מסיבי של המבנה. תיכון עמל במזרח ירושלים היה בסכנת סגירה, אך כפי הנראה הבעיה תיפתר והתיכון ימשיך לפעול כסדרו.
במחוז מרכז, בבית הספר רעות בהוד השרון מאיימים ההורים של תלמידי שכבה ד' להשבית את הלימודים בשל הגדלת מספר התלמידים בכיתה (110 ילדים בשלוש כיתות). משרד החינוך וראש העיר מנסים לפתור את הנושא ולהקצות להם כיתה נוספת.
הלימודים במחוז דרום ובמינהל החינוך ההתיישבותי ייפתחו ללא תקלות, וכך גם במחוז תל אביב. מנהלת המחוז חיה שיטאי הסבירה כי היו כמה בעיות עם גני ילדים שטרם הושלמה בנייתם, אך נמצאו מבנים חלופיים ושנת הלימודים תיפתח כסדרה.
בשבועות האחרונים עמלו צוותי החינוך והרשויות המקומיות על כל הפרטים שיאפשרו פתיחה מסודרת של הלימודים. בסך הכול צפויים לפתוח את השנה 4,528 מוסדות חינוך ובהם 62,995 כיתות לימוד שבהן ילמדו 141,085 מורים וגננות.
אחד הדגלים המובילים שאותו מנופפת מערכת החינוך הוא יישום החוק שמעניק לימודים חינם לכ-85 אחוז מהילדים בני 4-3. לצורך כך נבנו כ-900 גני ילדים חדשים והוכשרו מאות גננות חדשות. בכל בתי הספר היסודיים וב-170 חטיבות ביניים תופעל גם השנה רפורמת "אופק חדש" וב-100 תיכונים תיכנס במלואה לשנתה השנייה הרפורמה "עוז לתמורה".
אגם (4) ביקרה אתמול בפעם הראשונה בגן החדש בראשון לציון שילווה אותה לאורך כל השנה. הגננת ערכה מפגש היכרות והילדים הגיעו עם ההורים לפגוש את החברים החדשים. פינות המשחקים כבר מוכנות ולכל ילד יש מגירה ועליה מדבקה עם שמו. גם הספרים מסודרים בספרייה של הגן, ואפילו הבובות החדשות עם השמלות האדומות יושבות בארגז הבובות וממתינות בקוצר רוח ששנת הלימודים תיפתח.
אחרי ההיכרות ההדדית, סיפרה אגם לחבריה החדשים שהיא אוהבת לאכול, ואילו חברתה מיכל סיפרה שהיא אוהבת לצחוק. בסוף המפגש הקצר נפרדו הילדים לשלום ומחר הם יחזרו לגן, הפעם עם התיק החדש, וההורים יוכלו ללוות אותם עד השער. "היה כיף מאוד לפגוש את הגננת החדשה, היא נחמדה מאוד וגם הסייעת חמודה. אני כבר רוצה לשחק במשחקים בגן החדש", אמרה אגם בחיוך.
תלמידי התיכונים שעדיין "מתקוטטים" עם המערכת בעקבות הדרישה להגיע עם תלבושת אחידה, כבר לא ממש מתרגשים. עדי, תלמידת כיתה י"ב מהרצליה אמרה ש"הגענו לישורת
האחרונה ומהיום אנחנו רואים רק בגרויות מול העיניים במטרה לסיים את הלימודים בצורה הטובה ביותר".
ויש כאלה שמשקיעים עוד ועוד. כך למשל, המורים וצוות המנהלה של תיכון "ברנקו וייס" בבית שמש, יצאו בסוף השבוע האחרון ל"מחנה אימונים" מיוחד שנערך בנגב וכלל יומיים של סיורים והרצאות לקראת פתיחת השנה. המנהלת עליזה בלוך הסבירה כי "המסר שלנו הוא שכולם אנשי חינוך, מהמורה למתמטיקה, דרך הספרנית ועד אב הבית, ואין ספק שהמסע
המשותף תרם מאוד לגיבוש הצוות".
בלוך הוסיפה: "גם אחרי 20 שנות הוראה עדיין ההתרגשות היא גדולה שכן בכל שנה אנחנו בונים את דור העתיד של המדינה וכל שנה נושאת עמה הזדמנויות חדשות ומפגשים מרתקים ומאתגרים עם התלמידים".
ההתקדמות הטכנולוגית שנועדה להחליף את העטים והמחברות יצרה מתיחות בין הורים לעיריית בת ים. הסיבה: הרחבת תוכנית הפיילוט שבמסגרתה התבקשו תלמידי כיתות ז' ו-ח'
בעיר להצטייד במכשירי טאבלט, שעלותם מסתכמת בכ-2,000 שקלים. ויקטור קסס, אחד ההורים שמתנגדים למיזם אמר כי "זה לא רק העניין הכספי, אלא גם העניין הבריאותי, כי לא נבדקה השפעת הקרינה או הנזק לעיניים. מעבר לכך, איך ילד שאין לו טאבלט אמור להרגיש כשמסביבו כל הילדים מצוידים במכשיר הזה?"
בעיריית בת ים אמרו בתגובה כי "הקדמה הטכנולוגית כיום היא חלק בלתי נפרד מחיי היומיום של כולנו בכל תחום והיבט בחיינו. במסגרת זו, מערכת החינוך חייבת להיות הראשונה להעניק לילדיה את הכלים הטובים ביותר על מנת להעניק להם מראש הזדמנויות לעולם התעסוקה והלימודים האקדמיים בעתיד. לא תהיה מציאות שבה תלמיד והורה יביעו רצונם ללמוד באמצעות טאבלט והדבר לא יסתייע בגלל בעיה תקציבית. העירייה תעמיד את כל האפשרויות שבידה על מנת להסדיר תשלומים להורים שידם איננה משגת".
"הרבה מסיבות וימי הולדת"
התמונה האופטימית שמצטיירת ברוב חלקי הארץ מקבלת גוון קצת שונה באזור מערב הנגב. ירי הרקטות המתמשך, כולל אלה שנורו אתמול לעבר המועצה האזורית שער הנגב ושדרות, לא מפר את שגרת החיים, אבל מאלץ את התושבים להיערך בהתאם. בבית משפחת גולדשטיין-אלמוג בקיבוץ כפר עזה המשיכו לערוך אמש, כמעט כמו מדי שנה, את ההכנות האחרונות לקראת פתיחת הלימודים.
אגם, שתתחיל את לימודיה בכיתה א' בבית הספר היסודי בשער הנגב סיפרה כי היא "מאוד מתרגשת. אני חושבת שבבית הספר יהיו הרבה דברים טובים, אפילו יותר מאשר שהיו לי בגן. יהיו הרבה מסיבות, ימי הולדת והרבה דברים שמחים. אני כבר ממש מחכה למחר, שאסע עם האוטובוס לבית הספר עם החברים שלי".
נדב, אביה של אגם, הוסיף כי "מבחינת הילדה, זה המוסד הראשון שלה מחוץ לקיבוץ, ולצערנו המציאות הביטחונית שאנחנו חיים בה היא כמו שראינו אתמול בבוקר. לשמחתנו הילדים כבר מאוד מאומנים במציאות הזאת, הם מכירים את הכללים למקרה של צבע אדום או אירוע ביטחוני. בית הספר ממוגן, אבל הסיכון תמיד יכול להיות בדרך לבית הספר או בהפסקה. כהורים אנחנו מקווים שהמסגרת תעסוק בדברים החשובים כמו כבוד לאחר ותקנה את היכולת לחשוב ולהתמודד עם אתגרים".
האחים ניב (12), מאי (10) וסתיו (3) כספי שמתגוררים בקיבוץ כרם שלום שסמוך לרצועת עזה, יתחילו גם הם את שנת הלימודים החדשה. ניב ילמד בכיתה ז' בתיכון הממוגן
בתחומי המועצה האזורית אשכול, מאי עולה לכיתה ה' בבית הספר היסודי ניצני אשכול וסתיו עוברת לגן גדול בניר יצחק.
אביהם עמית סיפר כי "הילדים לומדים כבר כמה שנים במבנים ממוגנים. אני מניח שאם היו אלה ימים של מתח היינו מתרגשים מבחינה ביטחונית, עכשיו מתרגשים מבחינה לימודית. יש לנו את הפריבילגיה להתעסק רק בזה. אבל גם אם הייתה מתיחות, בתי הספר יותר ממוגנים מכל מקום אחר. לכן יותר בטוח שם. כך שזו נחמה כפולה - גם חוזרים ללמוד וגם ממוגנים".
מאי ביקשה לאחל לעצמה, לבני המשפחה ולחברים הצלחה גדולה לרגל שנת הלימודים החדשה. "אני רוצה שכל הילדים יקבלו 100 במבחנים ושיהיה שקט בקיבוץ ובאזור כולו".
Read this article in English