תחבושות היגייניות בגן בבת ים, צפיפות בתל מונד
לא כולם פתחו את שנת הלימודים באופן חגיגי. בבת ים מצאו ההורים הזנחה בחצר, שכללה מזרנים מלוכלכים בשתן ונעליים: "בחופש כנראה ישנו פה הומלסים ונרקומנים". בהוד השרון ובתל מונד מחו נגד הצפיפות, ברמת השרון הבנייה לא הושלמה, וגם במגזר הערבי לא הכול הלך חלק ביום הראשון של השנה
כשני מיליון תלמידים חזרו היום (ב') לספסל הלימודים, אולם במקצת היישובים אירעו תקלות שהעיבו על החגיגיות של היום הראשון בכיתות. בתל מונד ובהוד השרון מחו נגד הצפיפות בבתי הספר, ברמת השרון עבודות השיפוץ עדיין רחוקות מסיום - ובגן טרום חובה גילו ההורים שאת חצר המשחקים ומתקני השעשועים תופסים תחבושות היגייניות, מזרנים מלוכלכים בשתן, צמר גפן משומש ונעליים.
פותחים שנה ב-ynet
גם אייג'יי שעומדת בפני גירוש התחילה ללמוד
"אמא, אני בכיתה א'". מוישי היתום הולך לבי"ס
בבי"ס יסודי אחד: שישה זוגות תאומים ושלישייה
"כשהגענו לחצר הגן זה נראה כשדה קרב של נרקומנים", סיפר ל-ynet שחר רפאל, הורה לילד בגן "נווה חוף" שבבת ים, שהבהיר כי מחר לא ישלחו ההורים את ילדיהם לגן. "כנראה בחופש הגדול ישנו פה הומלסים ונרקומנים. יש פה שיחים קוצניים בגובה מטר, חולדות, צעצועים שבורים ומסוכנים, שקיות זבל, כפכפים זרוקים, סלסלת לחם יבש מלפני שנה", תיאר רפאל את המחזה שנגלה לעיניו.
רפאל ושאר ההורים המודאגים פנו מייד לגננת רותי לחיאני, אחותו של ראש עיריית בת ים שלומי לחיאני, והיא אמרה להם בתגובה כי היא פנתה עם העניין לעירייה והוא טרם טופל. ההורים התקשרו גם לחדר המצב של משרד החינוך, ובעקבות זאת הגיעה למקום נציגה שביקשה מהגננות לנקות את המקום. סגן ראש העיר, יעקב מור אמר להורי הגן שהספיקו להגיע למחלקת החינוך בעירייה כי "העניין בטיפולי ויהיה בסדר".
העירייה בתגובה: "אתמול בלילה הרחבה הייתה נקייה לחלוטין"
מעיריית בת ים נמסר בתגובה: "כבכל שנה, כל מוסדות החינוך בבת ים על פי תוכנית עבודה עוברים עבודות שיפוץ, ניקיון ושדרוג על פי הצורך לקראת פתיחת שנת הלימודים. בביקורת שנערכה אתמול לקראת פתיחת שנת הלימודים, רחבת גן 'נווה חוף' הייתה נקייה לחלוטין. המדובר בהשלכת פסולת שנעשתה בלילה והנ"ל נוקה והלימודים התקיימו כסדרם. בימים הקרובים יתוגברו הסיורים בסביבת הגן למען בקרה ופיקוח".
בהוד השרון 110 תלמידי שכבת ד' בבית ספר רעות לא פתחו את שנת הלימודים במחאה על צפיפות בכיתה. ''יש רק שלוש כיתות ד' והילדים צריכים ללמוד בצפיפות. העירייה מסרבת לבקשותינו לפתוח כיתה רביעית. למרות כל המשא ומתן במהלך החופש הגדול, בעירייה החליטו שלא לפתוח כיתה רביעית. מדובר באטימות של העירייה והעומד בראשה חי אדיב. צריך להשקיע בחינוך והמועצה הוציאה מאות אלפי שקלים על מופעים במקום לתת עדיפות לחינוך. אנחנו דורשים חינוך ראוי לילדינו'', אמרה לילך הבר.
מהעירייה נמסר בתגובה כי מדובר בהורים שבחרו לנגח את ראש העיר וכי פתיחת כיתה רביעית אינה תקנית, וגם משרד החינוך לא מאשר לעירייה לפתוח כיתה רביעית. בעירייה אף הציגו מכתב ממשרד החינוך שבו הוא מתנגד לפתיחת הכיתה הרביעית.
גם בתל מונד לא הגיעו לבית הספר נוף ילדות 39 תלמידי כיתה ב' 2. הוריהם מוחים על הצפיפות בכיתה. "מדובר בצפיפות בלתי נסבלת בכיתה. בשנה שעברה היו 37 תלמידים וכבר אז מחינו על כך והשתיקו אותנו בסייעת", אמרה נציגת ההורים שירלי גלילי-אורובסקי. "כדי להשיג את תשומת לבם של התלמידים המורה צריכה לדבר אליהם באמצעות רמקול. לא ייתכן שבשכבה א' ושכבה ג' יש שלוש כיתות ורק הילדים שלנו צריכים ללמוד בשתי כיתות בלבד ובצפיפות. כולם רוצים פתיחה של כיתה נוספת ורק המועצה לא".
דורון נוימן, שגם בתו רשומה בכיתה, הוסיף כי ''עד אתמול הסתירו מאיתנו את מספר התלמידים ורק בצהריים ידענו על כך, ומייד פתחנו במאבק והוחלט לא לשלוח את הילדים לבית הספר. הממוצע בכיתות במועצה הוא 27-30 ורק אצלנו 39 תלמידים בכיתה". לדבריו, "סמוך לבית הספר בונים שתי שכונות, וצפוי כי במהלך השנה הן יאוכלסו, ואז יגיעו תלמידים נוספים. ואז מה נעשה? ילמדו מעל 40 בכיתה? יפצלו באמצע השנה את הכיתות?".
הוא הוסיף כי הסביר לבתו מדוע לא הלכה לבית הספר כמו כולם, "הסברנו למה היא לא לומדת היום, והיא מקבלת שיעור חשוב באזרחות". מהמועצה נמסר בתגובה כי מדובר רק בקומץ הורים שלא שלחו את ילדיהם, וכי ההורים אפילו לא דיברו עם המנהלת.
גם במגזר הערבי היו מספר שביתות וליקויים בבתי ספר בצפון. הלימודים בבית הספר היסודי בשכונת החיילים המשוחררים בשפרעם הושבתו. ראש ועד ההורים, מאג'ד אבו שאח, אמר ל-ynet: "זה שנתיים שהילדים שלנו לומדים בתוך המתנ"ס שהפך לבית ספר. אנחנו לא מוכנים להשאיר את התלמידים באותו בניין, ודורשים בית ספר חדש. העירייה הבטיחה לנו שעוד חודשיים וחצי תעביר שלב ראשון מהבניין החדש של בית הספר. אם לא יקיימו את ההבטחות שלהם, נכריז על שביתה ללא הגבלת זמן".
לדבריו, מנהלת המחוז איימה עליו כי אם בית הספר יושבת, לא יועבר אליו תקציב. "הופתעתי שהיא אמרה לי 'אם תשבתו, אדאג לעצור את התקציב. מצדי שהפרויקט ישכב כך 10 שנים'".
ממחוז חיפה במשרד החינוך נמסר בתגובה: "בית הספר נסגר בשל מספר מועט של תלמידים. בבית הספר למדו 37 תלמידים בכיתות א'-ו', הדבר מנע קיום תוכנית ליבה. כמו כן, מספר מצומצם זה הקשה קיום פעילויות חברתיות. להחלטה זו היו שותפים הרשות המקומית ונציגי ההורים. להורים ניתנה האפשרות לבחור באחד היישובים הסמוכים את בית הספר שבו ירצו לשבץ את ילדם. על פי רצון ההורים שובצו התלמידים בבית הספר האיכותי "אל כרמה" בעיר חיפה, והוקצתה להם הסעה על ידי הרשות ומשרד החינוך.
עוד נמסר בתגובת המחוז כי "חלק מההורים הגיש עתירה לבית המשפט המחוזי בחיפה, בית המשפט דחה את העתירה. חשוב לנו לציין כי לנגד עינינו טובת הילדים בלבד, אנו קוראים לאותם הורים שלא שלחו את ילדיהם היום ללימודים לעשות זאת, ולא למנוע מהם את חדוות הלימודים עם פתיחת השנה".
בכפר עין חוד לא שלחו ההורים את ילדיהם לבתי ספר יסודיים כי משרד החינוך סגר את בית הספר בכפר, והפנה את התלמידים לבתי ספר ממלכתיים בחיפה. "אנחנו נמשיך בשביתה ולא נוותר", אמר אחד ההורים. "חייבים לפתוח את בית הספר. לא יכול להיות שילדים בכיתה א' ייסעו יותר מ-40 קילומטר ביום. אם זה היה ביישוב יהודי התוצאה הייתה אחרת".
בבית ספר "עתיד" בטייבה גילו התלמידים ביום הראשון ללימודים כי ליקויים במבנה לא תוקנו, לאחר שהחלה בניית אגף בבית הספר. אחת התלמידות סיפרה כי "לצערנו, מצאנו שחלק מבניין בית הספר מהווה סכנה ועלול לקרוס. תמיד שומעים על בעיות ולא רואים שינוי. הגיע הזמן לא לזלזל".
ראש ועד ההורים בטייבה, האני מנסור, הזהיר שאם הליקויים לא יתוקנו, הלימודים יושבתו: "בושה וחרפה לחזור ללימודים עם בניין לא בטיחותי בסכנת קריסה. אנחנו לא נגד הקמת בניין חדש, אבל העירייה הייתה צריכה לדאוג להריסת בית הספר ולנקות את השטח בחופש הגדול, ולא בדקה התשעים. אם לא יטפלו בליקויים, נסגור את בית הספר".
היום הראשון ללימודים במגזר הערבי סיפק גם התפטרות ראשונה של מנהל. אחרי שוועד ההורים של בית הספר מקיף בכפר ג'וליס הכריז על שביתה בשל ליקויים ואי קבלת תמיכה ממשרד החינוך, הגיש הבוקר מנהל בית הספר, ד"ר יוסף חסן, את התפטרותו.
ועד ההורים בבית הספר מסר כי הכריז על השבתת הלימודים "בגלל המחסור בציוד משרדי בסיסי, במים קרים לתלמידים ובחומרי ניקוי, ובגלל תקלות בחדרים, בשירותים ובמיזוג לכיתות". הוא ציין גם את אי-שיפוצו של אולם הספורט, היעדר תקציבים, חובות שצבר בית הספר, ומחסור בכיתות, בשולחנות ובכיסאות.
"למרות התכתבויות ממושכות וניסיונות להשיג אוזן קשבת מהגורמים האחראים", נמסר, "המנהל החליט שאינו יכול להמשיך לנהל את ביה"ס בתת-תנאים הקיימים. המנהל קיבל גיבוי מלא מצוות המורים, השוקלים להכריז על שביתה ממושכת או אפילו התפטרות קולקטיבית".
גם במגזר הדרוזי היום הראשון לא עבר חלק לגמרי: בבית הספר שבג'וליס ישביתו ההורים את הלימודים בשל טענה לחוסר בציוד. בבית הספר מרר דורשים ההורים לפטר את המנהל, למרות התנגדות משרד החינוך.
רמת השרון: איום בשביתה בגלל שיפוצים
בדומה לטייבה, גם בבית הספר היסודי "אוסישקין" שברמת השרון החלו בקיץ עבודות שיפוץ ובנייה והן רחוקות מסיום. נציגי ההורים סיירו במוסד החינוכי אתמול וכתבו במייל להורים כי "לדעתנו המצב רחוק מלהיות מצב שמאפשר פתיחה סדירה של שנת הלימודים". הם הוסיפו כי אף שצפוי אישור בטיחות למבנה הם מזהירים כי ישביתו את הלימודים החל ממחר.
בשל השיפוץ נותר רק גרם מדרגות אחד לטובת התלמידים בכיתות ג'-ו'. "אם יקרה אסון טבע, איך 400 תלמידים יוכלו להימלט דרך מסדרון אחד וגרם מדרגות אחד? אין להם סיכוי", אמר אחד ההורים. "זה עניין של זמן עד שיקרה אסון".
לדברי ההורים, מאז ביקור גורמי העירייה נעשו תיקונים קוסמטיים בלבד. "כדי להסתיר את הפיגומים ושטח של בטון טרי,
שמו בד יוטה שדרכו כל ילד סקרן יכול לעבור במקום לשים גדר בטיחותית".
מעיריית רמת השרון נמסר כי "העירייה עורכת מהפכת פיתוח ותשתיות בכל חלקי העיר ובין היתר משדרגת גם את מוסדות החינוך במימונה המלא. במסגרת מגמה זו מתבצע פרויקט שדרוג והוספת כיתות לימוד חדשות גם במתחם ביה"ס אוסישקין- פרויקט שיסתיים בשבועות הקרובים, על פי לוח הזמנים שנקבע". בנוסף נמסר כי "כל אנשי המקצוע, כולל מהנדסי בטיחות והקב"ט המחוזי של משרד החינוך אישרו את קיום הלימודים במתחם ביה"ס. העירייה מתנצלת על האי-נוחות הזמנית ובסוף ההליך יוכלו התלמידים ליהנות מסביבת לימודים מודרנית ומרווחת".