שתף קטע נבחר

 

חוסכים חשמל: תאורה לפינת הלימודים של הילד

פתחו את החלונות כמה שיותר ותנו לשמש להאיר, העדיפו תאורה בגוון אור טבעי ובחרו נורות שלא מחממות את סביבתן. על מה מומלץ לשים דגש בבחירת תאורה לסביבת העבודה של הילדים?

שנת הלימודים שנפתחה והחגים שבפתח, מהווים הזדמנות לרענון סביבת הלימודים של הילדים. אך על מה מומלץ לשים דגש בהתאמת התאורה לסביבת העבודה של הילד ולבית בכלל?

 

עוד על תאורה חסכונית - בכלכלה ירוקה :

 

בסיוע אייל בן שמואל, מנכ"ל חברת לד מרקט, גיבשנו טיפים נבחרים לבחירת תאורה, שגם תחסוך בחשמל וגם לא תפגע בבריאות:

 

לפתוח את החלונות – השמש היא אמצעי התאורה היחיד שלא עולה כסף ואינו מזהם. לכן מומלץ כשזה אפשרי, לפתוח את החלונות ולתת לאור השמש להאיר. 

 

 

לא לבזבז חשמל - כדאי לבחור תאורה חסכונית המבזבזת פחות אנרגיה, ודאי בימים אלה שבהם תעריפי החשמל מאמירים מעלה. יש להבדיל בין 3 סוגים שונים של נורות בשימוש ביתי: נורות הלהט המוכרות והותיקות, שקרויות גם נורות ליבון, נורות פלואורסצנט ונורות לד. בין הנורות השונות יש הבדלים בצריכת החשמל שלהן, אורך חייהן ומחיריהן.

 

  • נורת הלהט – אורך חייה הוא הקצר ביותר ועומד על 1,000 שעות בממוצע. מצד אחד, היא צורכת הכי הרבה חשמל, אך מצד שני – היא גם הזולה יותר. מחיר: עד 10 שקלים.

 

  • נורת הפלואורסצנט – אורך חייה הממוצע עומד כ-10,000 שעות, פי 10 בממוצע לעומת נורת הלהט. הצריכה שלה עומדת על בין רבע לחמישית מההספק שצורכת נורת להט שמשתווה לה בעוצמת האור. משום כך היא חוסכת אנרגיה ומקטינה ברבע עד חמישית את צריכת האנרגיה. מחיר: כ-30 שקל.

 

  • נורת לד –אורך חייה עומד 50,000 שעות בממוצע, פי 50 בממוצע לעומת אורך חיי נורת הלהט ופי 5 לערך לעומת אורך חיי נורת הפלואורסצנט. היא צורכת 65% פחות ממחצית מההספק שצורכת נורת הפלואורסצנט ו-90% פחות מהספק החשמל של נורת הלהט ששוות לה בעוצמת האור. מחיר: 90 שקל.

 

גוון אור טבעי - התאורה הנכונה לסביבת הלימודים היא אור טבעי, לא חמה ולא קרה מידי, רכה ונעימה לעין. טמפרטורת האור, שהיא מדד גוון האור, מצוינת על אריזות הנורות. טמפרטורה מעל 5,000K תספק אור בגוון כחלחל. בין 3,000 K ל-2,700 K - צבעים חמים של צהוב אדמדם. למקומות שמיועדים לקריאה, כדאי לבחור תאורה בגוון אור טבעי בטמפרטורה של 4,000K.

 

בלי הבהוב – לסביבת לימודים, לקריאה ממושכת או לפינת הטלוויזיה, חשוב להקפיד על תאורה רציפה ואחידה. משום כך, נורות הפלואורסצנט הוותיקות ואף הפלורסנטיות הקומפקטיות (CFL) מומלצות פחות לאזורים אלה, מאחר שהן נוטות להבהב ולעייף את העיניים.

 

ללא חימום – נורות הליבון הרגילות מתחממות בעת השימוש ומחממות את סביבתן. לפיכך אם משתמשים בנורה רגילה - מומלץ למקמה רחוק מהילד כדי שלא ייאבד מערנותו ויתעייף.

 

ללא סנוור - כדי למנוע סנוור, עדיף למקם את התאורה מעל הראש ולא מול הפנים.

 

הכי טוב: תאורה טבעית, גם בריאה וגם חסכונית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הכי טוב: תאורה טבעית, גם בריאה וגם חסכונית(צילום: shutterstock)

 

ומה עם שאר הבית?

גם בשאר החללים של הבית מומלץ לשים דגש על בחירת תאורה מתאימה, שגם לא תבזבז יותר מדי חשמל. מה חשוב לדעת?

 

להשתמש נכון במנורות - במקומות שבהם השימוש בתאורה נמשך מספר דקות בלבד ביממה, אך פתיחת האור וכיבויו מתבצעים מספר פעמים – לא מומלץ להשתמש במנורות פלואורסצנט קומפקטיות (CFL), מאחר שכיבוי והדלקה מרובים גורמים לירידה דרמטית באורך חיי הנורה.

 

במקומות אלה כדאי להישאר עם נורת הליבון הרגילה, אך במידה שהשימוש בתאורה הוא משמעותי יותר ונמשך מעל שעתיים ביום, רצוי להחליף לנורות לד, שרגישות פחות לריבוי הדלקות וכיבויים.

 

שימוש בחיישני אור ונפח - במקומות בהם אין צורך בתאורה רציפה כמו גינה, חדר מדרגות, חדרי ארונות, חדרים פנימיים בבית וכדומה, רצוי להשתמש בחיישני אור ונפח, שמאפשרים לקבוע את רגישות האור שנקלטת וכך להחליט מתי גוף תאורה יתחיל לעבוד. מחירם עומד על 1,000 שקל אך הם מאפשרים לחסוך כסף רב.

 

כך למשל אפשר לקבוע, שהתאורה בגינת הבית תפעל מהרגע שהשמש שוקעת. בחיישנים משוכללים יותר אפשר גם לקבוע, שגוף התאורה יעבוד בצורה מרבית בהתחלה, לאחר מספר דקות יעומעם ל-20% מעוצמתו, ולאחר פרק זמן שקבוע מראש יכבה לגמרי.

 

בלי קרינה - כאשר מתכננים תאורה בחדרי השינה או בחדרים בהם אנו מרבים לבלות בבית, מומלץ להקפיד על כך שהתאורה לא תפלוט קרינת UV.

 

אין צורך להגזים - בדרך כלל אנו מוטרדים מכך שהאור חלש מידי ואינו מספק. מנגד, גם אין צורך להגזים. בחדרים בבית שבהם לא קוראים, או לא מבצעים פעילות המאמצת את הראייה, נוכל לחסוך על ידי התקנת תאורה שאינה בעוצמה גבוהה (של וואט).


פורסם לראשונה 06/09/2012 23:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
נורות של לד מרקט
תאורה חסכונית לבית
מומלצים