ציון לשבח לצלם ישראלי שתיעד עטלף לוגם באוויר
צלם הטבע, עופר לוי, המתין בתוך נהר באוסטרליה כדי לתעד עטלף פירות אפור ראש לוגם מים תוך כדי תעופה. הצילום שלו זכה לציון לשבח בתחרות "צלם הטבע לשנת 2012" בבריטניה, הנחשבת לאחת התחרויות היוקרתיות ביותר בעולם
הנהלת תחרות "צלם הטבע לשנת 2012" בבריטניה, הנחשבת לאחת התחרויות היוקרתיות והגדולות בעולם לצילום טבע וסביבה, הכריזה לאחרונה כי צלם טבע הישראלי, עופר לוי, זכה לציון לשבח בזכות תיעוד של עטלף לוגם מים תוך כדי תעופה מעל נהר באוסטרליה.
48 אלף תמונות מ-98 מדינות ברחבי העולם הוגשו השנה לוועדת השופטים בתחרות הבינלאומית. בה לקחו חלק עשרות אלפי צלמי טבע, מקצוענים וחובבנים כאחד.
התחרות, שחוגגה השנה 48 שנה להיווסדה, נערכת בשיתוף עם מוזיאון הטבע בלונדון (NHM) ו- מגזין הטבע של ה-BBC, ובחסות חברת "Veolia Environment". צוות השופטים כלל נבחרת של בכירי צלמי הטבע ומומחים לחיות בר.
לגימה מנצחת
עופר לוי, (50), מתגורר ב-11 השנים האחרונות עם משפחתו באוסטרליה ועוסק בצילום אירועים בקהילה היהודית בסידני. בזמנו הפנוי, הוא נוהג לצלם ציפורים וחיות בר בטבע, ואף חבר ב"אגודה הישראלית לצילום טבע", במטרה להגביר את המודעות לשימור הטבע בארץ ובעולם.
בארבע השנים האחרונות עוקב לוי אחרי עטלפי פירות אפורי ראש, המכונים גם "שועלים מעופפים", המצויים אך ורק באזור החוף המזרחי באוסטרליה. אשתקד הוא זכה באחת מתחרויות צילום טבע הגדולות באוסטרליה וניו-זילנד תודות לצילום של עטלף צמא הלוגם מים מעל הנהר וכעת זוכה להכרה עולמית גדולה תודות לצילום נוסף של עטלף צמא. זו הפעם השלישית שלוי שולח תמונות לתחרות. אשתקד הגיע לגמר והשנה זכה לציון לשבח.
"העטלפים הללו שותים כמעט תמיד אך ורק לפנות ערב ובלילה, כך שלצלם אותם שותים בלילה תוך כדי תעופה זה כמעט בלתי אפשרי", הוא אומר ל-ynet. "רק בימים בהם הטמפרטורות מגיעות לכ-40 מעלות, הם שותים גם במשך היום, לכן הייתי צריך לחכות לימים החמים ביותר בקיץ של סידני ומדובר בתקופה של מספר ימים בודדים בלבד".
זכה ב-2011 במקום ראשון בתחרות הצילום בינ"ל באוסטרליה
חיכה בתוך הנהר לרגע הנכון
האתגר הגדול בתיעוד העטלפים בסביבת הנהר הוא מורכב במיוחד. "הקושי הטכני הכרוך בצילום הוא רציני, מאחר שהייתי צריך לעמוד בנהר כשהמים מגיעים לי עד החזה, המצלמה והעדשה מחוברות לחצובה שמבצבצת רק כמה סנטימטרים מעל פני המים. כל תנועה לא נכונה יכולה הייתה לגרום לציוד בשווי 20 אלף דולר לצלול לקרקעית הנהר – תחושה די מורטת עצבים".
לדברי לוי, התמונה מתמצתת את האופן בו העטלפים הללו שותים מים בנהר. "היות והרגליים שלהם אינן מותאמות להליכה אלא לתליה וטיפוס על עצים, הם חייבים לשתות תוך כדי תעופה. העטלף עף קרוב מעל למקווה מים מתוקים, נהר או אגם עד שבטנו מתחככת בפני המים והפרווה נספגת במים. תוך כדי תעופה הוא מתרחק מפני המים ומלקק את המים הניגרים מהפרווה הרטובה", הוא מוסיף ומציין כי הוא תורם את התיעוד של העטלפים למטרות קמפיינים לשמירת טבע של העטלפים באוסטרליה, כדי לסייע להגן עליהם בטבע.
בעבר הוערך מספרם של עטלפי הפירות אפורי הראש במליוני פרטים, אך כיום נותרו כ-300 אלף בלבד והם מוגדרים באיגוד השימור העולמי כמין בסכנת פגיעות בטבע. ירי מאסיבי על ידי חקלאים שחששו לגורל מטעי הפירות, בשילוב ציד, כריתת עצים ופגיעה במקומות הלינה שלהם, וחשש כי הם מפיצים וירוס קטלני לסוסים, גרמו לפגיעה קשה באוכלוסיית העטלפים.
למרות חשיבותם האקולוגית של העטלפים להאבקת צמחים ויערות, התורמים לפיזור הזרעים ולהתחדשות הצומח, מספרם הולך ומתמעט בעשורים האחרונים. העטלפים שניזונים מצוף, אבקת פרחים ופירות נודדים בעקבות המזון ומושבות הלינה שלהם מגיעות גם לאלפי עטלפים. רק לאחרונה, החלה ממשלת אוסטרליה לאסור על ירי ביונקים ואף העניקה תמיכה כלכלית לחקלאי המדינה כדי להגן על המטעים בעזרת רשתות.
באוקטובר הקרוב יוכרזו הזוכים הגדולים בתחרות הצילום, עד אז מפרסמת הנהלת התחרות לקט ראשון של חלק מהתמונות שזכו לציון לשבח בקטיגוריות השונות. לצפייה ב-50 תמונות שזכו לציון לשבח באתר התחרות.