יישוב יהודי מלפני 1,500 שנה נחשף ליד באר שבע
מקוואות טהרה ומבני ציבור מהתקופה הביזנטית (מאה 6 לספ'), המזוהים כבתי כנסת או בתי מדרש, נחשפו בחפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות לפני הרחבת כביש 6 מצפון לבאר שבע
בחפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות לפני סלילת המשך כביש 6 לכיוון דרום על ידי חברת כביש חוצה ישראל, נחשפו שרידיהם של שני מקוואות טהרה ושני מבני ציבור מהתקופה הביזנטית (מאה 6 לספירה), ששימשו את היהודים הרבים שחיו ביישוב הגדול שהתקיים במקום.
מבני הציבור הגדולים שנחשפו מצפון לעיר באר שבע, בנויים באבני גזית מסותתות, ולשניהם שרידי במה הצמודה לקיר, ופונה לכיוון ירושלים.
עוד תגליות בערוץ התיירות:
- יש הוכחה: בית לחם היתה קיימת בימי בית ראשון
- מטמון זהב בן 2,000 שנה נמצא בקרית גת
-
בית כנסת עתיק ובו פסיפס מרהיב נחשף בגליל
לדברי ניר שמשון-פארן, מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות, "נראה כי מבני הציבור, על פי אופיים וכיוונם, שימשו כבתי כנסת או בתי מדרש. היישוב שנחשף נמצא במרחק של כ- 8 ק"מ מבית הכנסת שבחורבת רימון מן התקופה הביזנטית".
צילום אוויר של שטח שנחשף (באדיבות Skyview, רשות העתיקות)
שמשון-פארן מוסיף, כי על-פי העדויות שהתגלו בחפירה, היישוב היהודי ננטש בצורה מסודרת בסוף המאה ה-6 או תחילת המאה השביעית לספירה, עם הכיבוש האיסלמי. כמאה שנים מאוחר יותר, הוקם במקום יישוב חדש, שתושביו לא התחשבו בשרידים הקדומים. על כך מעידות רצפות שכיסו את אחת מהמקוואות ואת חלק ממבני הציבור.
לאור חשיפת השרידים המרשימים החליטה הנהלת כביש חוצה ישראל, לשמר את הממצאים ולאפשר את הצגתם לקהל בדומה לפעולות שימור שנעשו במקטעים קודמים לאורך כביש 6. בימים אלו הסתיימה החפירה, וצוותי שימור של רשות העתיקות נערכים להתחלת פעולות השימור.
כזכור, רק בשבוע שעבר נחשפו פסלוני אבן בתל מוצא שליד ירושלים, המתוארכים לתקופת האבן החדשה (9,500-9,000 לפנה"ס), שתכליתם, כנראה, פולחן למזל בציד באזור, בתקופה שבה עברה חברת האדם מחיי נוודות - המבוססים על ציד ולקט, לחיי קבע - המבוססים על חקלאות ומרעה.