המצע של אובמה: מאיים לתקוף, כמוצא אחרון
המפלגה הדמוקרטית מתכנסת לוועידה ובה יאושר המצע החדש. בזמן שנתניהו אולי יורד קצת מהעץ האיראני, מפלגתו של הנשיא מזכירה ש"כל האופציות - לרבות כוח צבאי - על השולחן. בינתיים הלחץ על איראן חסר תקדים ורק יגבר"
המאבק באיראן והמתח עם ישראל שמאיימת לתקוף בלי תיאום, נכנסים עמוק לתוך הפוליטיקה האמריקנית וקמפיין הבחירות לנשיאות . מצע המפלגה הדמוקרטית שיובא לאישור בוועידת המפלגה שנפתחת היום (ג') בשרלוט שבצפון קרוליינה, מזכיר בפירוש אופציה של מתקפה צבאית באיראן - אבל רק אם כל המהלכים האחרים לבלימת תוכנית הגרעין הצבאית ייכשלו.
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
במצע החדש צוין כי "הנשיא אובמה מאמין שתוצאה דיפלומטית נותרה הפתרון הטוב ביותר. בו בזמן הוא הבהיר כי החלון לדיפלומטיה לא יישאר פתוח בלי הגבלה ושכל האופציות האחרות - לרבות כוח צבאי - נותרו על השולחן. אבל יש לנו מחויבות לנצל את הזמן והמרחב הקיים עכשיו להפעיל לחץ גובר על המשטר באיראן.
"הנשיא אובמה פועל בשיתוף פעולה עם השותפים הבינלאומים והקונגרס להעמיד סנקציות חסרות תקדים נגד איראן. איראן לא בנתה עדיין נשק גרעיני, אבל היא ממשיכה לא לעמוד בהתחייבויותיה על פי האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני (NPT) וכמה החלטות של מועצת הביטחון", מציין המצע הדמוקרטי ומוסיף כי "הנשיא מחויב להשתמש בכל האמצעים של הכוח הלאומי למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני".
המסמך החדש מתפרסם בימים שבהם מסתמן כי ראש הממשלה בנימין נתניהו משנה מעט את הטון לגבי אפשרות תקיפה ישראלית כדי למנוע מאיראן להשיג פצצת אטום. אתמול ושלשום הוא הדגיש את הצורך בהצבת "קווים אדומים" בפני טהרן. ב"ניו יורק טיימס" נכתב אתמול כי אובמה שוקל להציב קו אדום לאיראן, שחצייה שלו תוביל למתקפה צבאית.
נראה שהאיתותים ששיגרו בממשל האמריקני באמצעות ה"ניו יורק טיימס", בנוגע לאפשרות לשינוי גישה משמעותי ביחס לאיראן, היו חלק ממכלול של שיקולים שגרמו לראש הממשלה להעניק הזדמנות נוספת לקהילה הבינלאומית. בנוסף, לפי ההערכות נתניהו הבין שבלי תמיכה רחבה בעם וללא גיבוי ראשי מערכת הביטחון, לא כדאי לתקוף כעת.
מצע הדמוקרטים, שמתכנסים לשלושה ימים של חגיגת קמפיין מסורתית, טוען ש"כשהנשיא אובמה נכנס לתפקידו, איראן פרחה באזור והקהילה הבינלאומית הייתה מפולגת לגבי הדרך להתמודד עם ההפרות הגרעיניות שלה. ההצעה של הנשיא בתחילה ליצור קשר עם איראן נדחתה במהירות על ידי המשטר ואפשרה לארה"ב לחשוף את העקשנות האיראנית וללכד את הקהילה הבינלאומית כפי שלא היה קודם".
למרות לא מעט חריקות בדרך, הדמוקרטים טוענים ש"יחד עם בני בריתנו האירופים, רוסיה וסין, הממשל השיג הסכם חסר תקדים לסנקציות הקשות ביותר אי פעם נגד איראן, הניח את היסודות לסנקציות נוספות בתחומי הפיננסים והאנרגיה שנכפו על ידי ארה"ב ומדינות נוספות. כתוצאה מכך איראן מבודדת עתה והמשטר סובל מלחץ כלכלי משתק - לחץ שרק יגבר עם הזמן".
המצע כולל "מחויבות עמוקה לביטחון ישראל", ולהמשך הסיוע הביטחוני המלא למרות המשבר התקציבי בארה"ב. הפרק הדן במזרח התיכון מתייחס כמעט כולו לישראל. "ישראל חזקה ובטוחה זהו אינטרס אמריקני לא רק בגלל אינטרסים אסטרטגיים משותפים, אלא גם כי אנחנו חולקים ערכים משותפים", נאמר במצע הדמוקרטי, ומסיבה זו, הוזכר, "הנשיא פעל יחד עם הקונגרס להגדיל את הסיוע הביטחוני לישראל בכל שנה מאז כניסתו לתפקיד והעביר קרוב ל-10 מיליארד דולר בשלוש השנים האחרונות".
המצע הדמוקרטי מזכיר ש"הממשל פעל להבטיח את היתרון הצבאי האיכותי של ישראל באזור. העמקנו את שיתוף הפעולה בנושאי ביטחון - לרבות מימון מערכות כיפת ברזל - לסייע לישראל להתמודד עם האיומים הלוחצים ביותר, לרבות התגברות הסכנה של רקטות וטילים שמקורם ברצועת עזה, לבנון, סוריה ואיראן. הנשיא תמך בעקביות בזכותה של ישראל להגן על עצמה ובכל ניסיון לפגוע בלגיטימיות של ישראל בעולם - עדות למחויבות התמידית לביטחון ישראל".
מפלגתו של אובמה מסבירה ש"בדיוק בגלל התחייבות זו, הנשיא אובמה והמפלגה הדמוקרטית שואפים לשלום בין הישראלים לפלסטינים. שלום צודק ובר קיימא, שיביא לשתי מדינות לשני עמים, יתרום ליציבות אזורית ולשמירה על הזהות של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית.
באותו זמן, הנשיא הבהיר שלא יהיה שלום בר קיימא אלא אם ימולאו הדאגות הביטחוניות של ישראל".
בהקשר זה קובע המצע הדמוקרטי כי "הנשיא אובמה ימשיך ללחוץ על מדינות ערב להושיט יד לישראל. נמשיך לתמוך בהסכמי השלום של ישראל עם מצרים וירדן, שהיו בסיס לשלום ויציבות באזור במשך הרבה שנים. וכשהנשיא והמפלגה הדמוקרטית ממשיכים לעודד את כל הצדדים להיות נחושים בקידום השלום, נעמוד על כך שכל שותף פלסטיני חייב להכיר בזכותה של ישראל להתקיים, ידחה אלימות וידבק בכל ההסכמים הקיימים".
Read this article in English