מלא כרימון: ארוחת חג אדומה
יאיר יוספי מכין ארוחת מחווה לסבתו ציפורה, שכולה בסימן רימון. בתפריט: עוף במיץ רימונים , ירקות בתנור וסלמון, פנקוטה דבש ובצד - קוסמפוליטן סמוק וחגיגי
סבתא ציפורה עלתה לארץ בעלייה השנייה וחיה שנים רבות בין מטעי הפירות של נס ציונה הקטנה. כשעברה לתל אביב במלחמת השחרור היא וויתרה על ריחות פריחת ההדרים באביב וקטיף הסברסים בקיץ, אבל ידיה נשארו עד יומה האחרון כמהות לעבודה בפלחה.
עוד בערוץ האוכל:
עומר מילר מגיש: ארוחה לראש השנה
רביבה מציגה: טעמי ילדות לראש השנה
בכל יום סבתא ציפורה הייתה עוברת אצל הירקן הערבי ברחוב וייצמן, ממששת את החצילים, מבררת מאיזה מושב הגיעו הקלמנטינות מזן מיכל ומופתעת ממלונים שלא בעונתם או מפרי אקזוטי חדש.
פעם בשנה הייתה לסבתא חגיגה קטנה. בחצרה שברחוב בארי גדל עץ רימון למופת. לקראת ראש השנה, היא הייתה יוצאת בחלוק הבית הכחול וקוטפת רימונים שיעלו על שולחן סדר ראש השנה המשפחתי בין הגפילטע פיש והעוף הצלוי.
לזכרה, העליתי לפניכם את המתכונים הבאים וגם בתקווה שירבה זרענו כרימון. שנה טובה ומתוקה.
רטטוי קישואים וגזר וסלמון כבוש ברכז רימונים
מתכון פשוט ומרענן בטעמים חמוצים-מתוקים שיכול להצטרף לגפילטע-פיש בשולחן החג או אפילו להחליף אותו.
שימו לב: יש להתחיל את המתכון יום מראש.
ועוד משהו: הדג הכבוש נשמר כשלושה ימים בקרור.
המרכיבים (ל-6 מנות):
לרטטוי:
10 בצלי אשלוט
6 גזרים
4 קישואים
3 כפות שמן זית
מלח ים ופלפל שחור גרוס
1 כף רכז רימונים (ניתן למצוא רכז רימונים טורקי משובח בכל מרכול)
לסלמון הכבוש:
300 גרם פילה סלמון טרי ללא עור
50 גרם מלח גס
30 גרם סוכר
2 כפות רכז רימונים
אופן ההכנה:
- כובשים את הסלמון: מערבבים את כל חומרי המשרה בקערה קטנה.
- מורחים את פילה הסלמון במשרה רכז הרימונים ועוטפים היטב בניילון נצמד. מניחים את הפילה העטוף בקערה ועליו מניחים משקולת קטנה (קופסת שימורים לדוגמה). שומרים את הסלמון בין 24 ל-48 שעות במקרר.
- מחלצים את הסלמון מעטיפת הניילון שוטפים אותו ושומרים בקרור.
- מכינים את הרטטוי: קולפים את הבצלים והגזרים וחותכים אותם לרבעים. שוטפים את הקישואים ופורסים אותם לפרוסות אלכסוניות בעובי של סנטימטר אחד.
- מורחים את הירקות בשמן זית, ממליחים ומפלפלים אותם. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
- צולים את הירקות על מחבת גריל מחוממת מראש או מחבת כבדה אחרת. מעבירים את הירקות לתבנית אפייה מזליפים עליהם את כף רכז הרימונים וממשיכים לצלות אותם עוד כ חצי שעה. מצננים.
- הגשה: פורסים את הסלמון לפרסות דקות ככל האפשר. מניחים בכל צלחת מעט מרטטוי הקישואים והגזרים ומעל מסדרים פרוסות מהסלמון הכבוש.
עוף ברימונים
גרסה מזרח תיכונית לקוק-או-וין, התבשיל המפורסם של עוף ביין אדום. מיץ הרימונים הטרי מחליף את היין, כשאפשר לסחוט את הרימונים בחצאים במסחטת פירות הדר. טיפ: כמו כל תבשיל, העופות יהיו טעימים יותר לאחר החימום השני.
שימו לב: יש להכין את המתכון יום מראש.
המרכיבים (ל-6 מנות):
6 כרעיים של עוף או 2 עופות קטנים מפורקים לחזות וכרעיים
4 כוסות מיץ רימונים טרי
צרור גבעולי תימין
3 שיני שום
3 בצלים
4 גזרים
6 כפות קמח
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- קולפים את שיני השום, הבצלים, והגזרים. קוצצים את שיני השום וחותכים את הגזרים והבצלים לרבעים.
- מערבבים בקערה את העוף, הירקות, צרור גיבעולי התימין ומיץ הרימונים. משרים את העוף במקרר למשך לילה.
- מוציאים את העוף מנוזל המשרה ומקמחים כל חלק בנפרד. מחממים שמן בסיר כבד ומטגנים היטב את העופות. מוסיפים את הירקות ונוזל ההשריה ומכסים. מנמיכים את האש ומבשלים כשעה וחצי עד שהעוף רך והרוטב סמיך.
פנקוטה דבש עם סלט רימונים ותפוחים
קינוח קריר שכיף לצרף לו סורבה, למשל תפוחים. כדאי לוודא שהרימונים אדומים ומתוקים.
המרכיבים:
לפנה קוטה:
500 מ"ל שמנת מתוקה
2 עלי ג'לטין
80 גרם דבש
לסלט הרימונים והתפוחים:
2 תפוחי גראני-סמיט
1 רימון
קליפה מגוררת ומיץ מ-1/2 לימון או ליים
3 כפות דבש
אופן ההכנה:
- בסיר קטן על אש נמוכה מביאים לרתיחה עדינה את השמנת והדבש ומורידים מהאש.
- משרים את עליי הג'לטין בכוס מים קרים עד שהם מתרככים. מוסיפים את עליי הגלטין הרכים לשמנת ובוחשים היטב.
- מסננים את תערובת השמנת והדבש דרך מסננת קטנה ויוצקים לשש כוסות קינוח. מקררים לפחות שש שעות.
- מפרידים את גרעיני הרימונים מהקליפה החיצונית והציפה הפנימית לתוך קערה.
- שוטפים את התפוחים, חוצים אותם ומפרידים מהם את הליבה. קוצצים את התפוחים לקוביות קטנות. מערבבים את התפוחים עם גרעיני הרימון גרדת ומיץ הלימון או הליים והדבש.
- הגשה: מפזרים את סלט הרימונים והתפוחים מעל לפנקוטה.
קוסמופוליטן רימונים
דרך נהדרת להתחיל שנה חדשה. בגרסה שלנו למתכון הניו יורקי הקלאסי החלפנו את מיץ הקרנברי במיץ רימונים טרי.
המרכיבים:
40 מ"ל וודקה לימון
10 מ"ל טריפל סק
40 מ"ל מיץ רימונים טרי
20 מ"ל מיץ לימון טרי
אופן ההכנה:
- מוזגים את כל המרכיבים לשייקר מלא קרח, מנערים היטב ומוזגים דרך מסננת לכוס זכוכית מלאה בקרח.
- מקשטים בפלח תפוז או תפוח ירוק.מגישים ושותים מיד.
יאיר יוספי הוא השף של מסעדת אלבה. אבן גבירול 36 (מגדל G), תל אביב 03-5467905