שתף קטע נבחר
 

מפת העושר העולמית: מי עלה ומי ירד?

מספר העשירים האסייאתים עולה לראשונה על מספר העשירים האמריקאים, הפער בין המיליארדרים הסופר-עשירים למיליונרים המסכנים הולך ותופח, ומונטגומרי ברנס שומר על מקומו ברשימת העשירים הבדיוניים. עושים סדר במפת עשירי העולם

מספר המיליונרים האסייאתים עבר לראשונה את מספר המיליונרים האמריקאים, אבל השווי שלהם רשם ירידה קלה. כך עולה מסקר של חברת Capgemini וחברת RBC שהתפרסם השבוע.

 

 

אזור דרום מזרח אסיה הוא כעת ביתם של 3.37 מיליון אנשים פרטיים עם הון פנוי של יותר מ-1 מיליון דולר- בהשוואה ל-3.35 מיליון אמריקאים כאלו ו-3.17 מיליון אירופיים בעלי הון שכזה, כך עולה מהדו"ח.

 

סך השווי של עשירי אסיה ירד מעט, מ-10.8 טריליון דולר בשנה שעברה ל-10.7 טריליון השנה, והוא משתרך אחרי נתון של 11.4 טריליון דולר בקרב העשירים האמריקאים.

 

איזהו עשיר? השומר על שוויו

במקביל לסקר על עשירי אסיה, מגזין פורבס פרסם את הרשימה השנתית שלו של 400 העשירים ביותר בארצות הברית.

 

השווי הנקי של האמריקאים העשירים ביותר גדל ב-13% בשנה האחרונה לשיעור של 1.7 טריליון דולר, כך כותב מגזין פורבס. השמות שאכלסו את הרשימה הם ותיקים ומוכרים, ביניהם וורן באפט, ביל גייטס, לארי אליסון והאחים קוך.

 

מהרשימה עולה כי השווי הנקי הממוצע בקרב 400 האמריקאים העשירים עלה ל-4.2 מיליארד לאדם.

 

במצטבר, השווי הנקי של רשימת העשירים האמריקאים שווה בערכו לשמינית מהכלכלה האמריקאית כולה, שעמדה על 13.56 טריליון דולר במונחים ריאליים, על פי הנתונים הממשלתיים המעודכנים ביותר. אך הצמיחה בשיעור של 13% בעושר של האמריקאים העשירים עקפה בהרבה את הצמיחה הכללית, מה שמורה על העמקה של הפער בין העשירים לעניים.  

 

ביל גייטס, יו"ר מיקרוסופט, הגיע לראש הרשימה בשנה ה-19 ברציפות, עם 66 מיליארד, עלייה של 7 מיליארד לעומת שנה שעברה.

 

וורן באפט, יו"ר ומנכ"ל קונגלומרט ברקשייר האת'אווי, הגיע למקום השני עם 46 מיליארד דולר, כשאחריו לארי אליסון, ראש ענקית התוכנה אורקל, עם 41 מיליארד דולר. אחריו ניתן למצוא את האחים קוך, מנהלי Koch Indestries, קונגלומרט האנרגיה והכימיקלים, שהגיעו יחדיו למקום הרביעי עם 31 מיליארד דולר. חמשת המובילים שמרו על מקומם מהרשימה של שנה שעברה.

 

מארק צוקרברג שילם את המחיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מארק צוקרברג שילם את המחיר(צילום: רויטרס)

 

שני שמות ראויים לציון עזבו את 10 המובילים. טייקון הקזינו שלדון אדלסון צנח למקום ה-12 מהמקום ה-8 בשנה שעברה, ואיש הפיננסים ג'ורס סורוס ירד מהמקום 7 למקום ה-15.

 

ההתחלה המאכזבת של מניית פייסבוק בבורסה גבתה מחיר מהשווי של מייסדה והמנכ"ל שלה מארק צוקרברג. השווי שלו ירד בקרוב למחצית, והוא ירד מהמקום ה-14 בשנה שעברה (עם 17.5 מיליארד דולר) למקום ה-36 השנה (עם 9.4 מיליארד דולר), על פי פורבס.

 

איזוהי עשירה? יורשת ההון המשפחתי

יש לציין גם כי ברשימת ה-400 מופיעות 45 נשים, שהן 11% מכלל הרשימה. האישה העשירה ביותר היא כריסטי וולטון, המדורגת במקום ה-6 ברשימה הכללית, בת למשפחת וולטון השולטת בחברת וול-מארט, עם שווי של 27.9 מיליארד דולר. אליס וולטון, יורשת הבעלות על הרשת ובתו של מייסד הרשת סאם וולטון, הגיעה למקום ה-8 עם שווי מוערך של 26.3 מיליארד דולר. עוד בנות משפחת וולטון ברשימה: אן וולטון-קרונק במקום ה-79 וננסי וולטון-לורי במקום ה-100.

 

רוב הנשים ברשימה ירשו את ההון מבעליהן, אבותיהן או סבם, אך זה לא אומר שהן יושבות חסרות מעש מבלי להיות מעורבות בעסק המשפחתי. אחת מהנשים החדשות ברשימה, למשל, היא לורן פאוול ג'ובס, אלמנתו של סטיב ג'ובס, עם שווי מוערך של 11 מיליארד דולר. אביגיל ג'ונסון, האישה הרביעית בעושרה בארצות הברית, היתה מעורבת מאוד בפעילות של Fidelity Investments מאז 1988. היא צפויה להחליף את אביה, נד בן ה-82, בתור מנכ"ל החברה.

 

לעומת היורשות ובנות המשפחה למיניהן, רק קומץ קטן של נשים ברשימה עשו את הונן במו ידיהן: אשת הטלוויזיה אופרה ווינפרי, עם הון של 2.7 מיליארד דולר, מייסדת רשת גאפ דוריס פישר ומייסדת ABC Supply, דיאן הנדריקס, עם שווי של 2.9 מיליארד דולר כל אחת. גם מג ויטמן, המנכ"לית החדשה של HP, שייכת לקבוצה זו בזכות המניות שלה ב-eBay והשקעות אחרות, עם הון מוערך של 1.7 מיליארד דולר.

 

גם בקרב העשירים, הפערים רק הולכים ומתרחבים

במחקר נפרד שנערך על ידי חברת המחקר Wealth-X בנושא עשירי העולם, עולה כי המיליארדרים מסתדרים מצוין, בעקבות שימוש בצוותי ניהול ההון שלהם, שעזרו להם לשרוד את הזעזועים הכלכליים. ה'עשירים-פחות', לעומת זאת, הפסידו הרבה יותר.

 

כמה שווה באטמן? ()
כמה שווה באטמן?

 

מספר העשירים בעלי 30 מיליון דולר לפחות, עלה במעט ל-187,380, אך ההון הכולל שלהם ירד ב-1.8% ל-25.8 טריליון דולר, על פי הדו"ח.

 

שכבת העשירים שנפגעה במידה הרבה ביותר הם בעלי 200 מיליון דולר עד 499 מיליון דולר. מספרם צנח ב-9.9% וההון שלהם רשם ירידה של 11.4%, על פי דו"ח World Ultra Wealth Report של Wealth-X.

 

אך העשירים באמת רק התעשרו, עם עלייה של 9.4% במספר המיליארדרים, לכמות של 2,160 אנשים בעולם. שוויים המצרפי עלה ב-14% ל-6.2 טריליון דולר.

 

"גם לעשירים בטווח של מיליארד אחד או שניים, יש צוות ניהול הון הרבה יותר מומחה, והעצות שהם מקבלים הן המועילות ביותר", אמר מיקולאס רמבוס, מנהל Wealth-X. על פי Wealth-X, על רקע הבעיות באירופה ובארצות הברית, ההון עובר מכיוון של השקעות ספקולטיביות לכיוון של חברות פרטיות, סחורות ונכסים.

 

ולסיום, מי העשיר הבדוי הגדול בעולם?

פורבס מפרסמת בכל שנה גם את רשימת 15 העשירים ביותר בסדרות וביצירות בדיוניות. מסתבר שמשתלם מאוד להיות עשיר פרי הדימיון: השנה ההון המצטבר של 15 העשירים ביותר של עולם הבדיון הגיע ל-209.5 מיליארד דולר, עלייה של 59% לעומת שנה שעברה.

 

המוביל הוא הדרקון האדום-זהוב, סמוג, מיצירות "ההוביט" של ג'.ר. טולקין. בעקבות ניתוח מדויק יותר שנעשה על ידי המומחים של פורבס, עלה כי עושרו של סמוג גדול ב-16% מהניתוח הקודם, עם 62 מיליארד דולר, בעקבות אחזקה של מיליוני מטבעות, תכשיטים ועתיקות.

 

השני ברשימה הוא טייקון כריית היהלומים פלינהרט גלומגולד, "הברווז העשיר בעולם" מיצירותיהן של דיסני ומשפחתו המורחבת של דונלד דאק, עם הון של 51.9 מיליארד דולר.

 

עוד עשירים מפורסמים ברשימה: מונטגומרי סי. ברנז, טייקון האנרגיה מספרינגפילד, וברוס וויין, באטמן בשבילכם, ששוויו מוערך ב-6.9 מיליארד דולר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביל גייטס
צילום: MCT
וורן באפט
צילום: רויטרס
אופרה ווינפרי
צילום: AP
מומלצים