משבר פניציה: גפני מעכב 35 מיליון לרשות הגז
בדיון בוועדת הכספים אודות משבר פניציה הזהיר גפני את משרד האוצר, לבל יעמוד מהצד, אלא יסייע בהעמדת הערבויות המתאימות במידה שיידרשו - "אחרת תתקלו מצד הוועדה בבעיות שיעלו לכם הרבה כסף"
ועדת הכספים התערבה היום (א') במשבר פניציה כדי למנוע את סגירת מפעל הזכוכית הוותיק. הוועדה נתנה אורכה של חודש ימים למשרדי האנרגיה, האוצר והתמ"ת ולרשות הגז הטבעי, להגיע להסכמות שיבטיחו לוח זמנים בגיבוי ערבויות כספיות לאספקה סדירה של גז טבעי למפעל. האספקה תהיה באמצעות צינור או מכליות גז דחוס.
- עובד פניציה: "תמיד הצבעתי ביבי, עכשיו לא יודע"
- התמ"ת והאוצר ניסו להציל את המפעל
הנהלת פניציה והעובדים דורשים מימון חיבור המפעל לצינור הגז הטבעי, העובר במרחק של פחות מ-30 קילומטר ממנו.
המפעל היום מתבסס על מזוט מה שלטענת בעלי המפעל מייקר את הפעלתו ושימוש בגז טבעי יוזיל את העלויות וכמו כן, לטענתם, כך עובדים בכל העולם.
יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני הזהיר את האוצר, לבל יעמוד מהצד, אלא יסייע בהעמדת הערבויות המתאימות במידה שיידרשו, "אחרת תתקלו מצד הוועדה בבעיות שיעלו לכם הרבה כסף". זאת, לאחר שראש המטה של שר האנרגיה סמדר בת-אדם הודיעה כי השר עוזי לנדאו כבר זימן דיון בנושא וגם בא בדברים עם שר האוצר כדי להיעזר בו לרבות בקרן הסיוע למפעלים במצוקה.
גפני ניצל דיון שגרתי של אישור בקשות האוצר לשינויים בתקציב הכוללות העברה תקציבית לרשות הגז כדי לברר את נסיבות המשבר בפניציה. לפני כן הוא הודיע על החלטתו לעכב העברות בסך 35 מיליון שקל למערך אספקת הגז עד ליישוב המשבר. "נעמוד לימינכם, אתם הציונות במיטבה", הוא אמר לנציגי המפעל. "מה שהיה לא יהיה עוד, ואני מאמין שנצליח בעזרת השם".
"אוי ואבוי לך אם תכבה את התנור"
גפני הזהיר גם את יו"ר המפעל ערן חיימוביץ, שאיים להשבית את המפעל בהעדר התחייבויות למועד בטוח של אספקת הגז ולחילופין בקבלת הבטחה לכיסוי פער ההוצאה בסך 3 מיליון דולר לחודש בין עלות הגז לעלות הסולר להסקת התנור להתכת הזכוכית, לב המפעל. "אוי ואבוי לך אם תכבה את התנור, שלא תעז לכבות", אמר גפני.
חימוביץ אמר כי בעלי המפעל נואשו מהבטחות אחרי שלא התקיימה ההבטחה לספק את הגז לפני שנתיים ועכשיו מבטיחים שהוא יגיע (משדה תמר) לא לפני 2014. "הבעלים לא מאמינים ונאלצים לשלם את ההפסדים הצבורים. לכן חשוב להם לוח זמנים מובטח ואמין כי הם רוצים לגדר את התחייבויותיהם".
מנכ"ל משרד האנרגיה שאול צמח אמר כי בדיונים שקיימה צמרת המשרד הושגה לראשונה ההתחייבות של חברת נתיבי גז שצינור הגז יגיע למפעל תוך 20 חודש, עד אפריל 2014. "אין בעיה של חיבור הצינור למפעל ושל כיסוי עלות החיבור שלא תיפול על המפעל אלא תתחלק בין כל המשתמשים בצינור. אף אחד לא נקב קודם במועד כזה" .
לצמח גם היתה תשובה מי יפצה את המפעל אם וכאשר חברת נתיבי גז לא תעמוד בלוח הזמנים. "החברה לא יכול לפצות אבל יש חברה פרטית שיכולה לספק גז במכליות, ואם יש תכנית חלופית . אנחנו נתמוך ונעזור להם". בתשובה לשאלה אם הכל טוב למה האיומים בסגירת המפעל, אמר צמח, "היתה טענה שזה לא מספיק כי זה לא מביא משקיעים. אבל הבעיה הזאת כבר לא בתחום שלנו".
מיכליות יספיקו?
נציג האוצר טען שהם לא שותפים להתחייבות שהגז יגיע בצינור ב-2014, ושוקי שטרן מנכ"ל רשות הגז אמר שההסכם עם המפעל ערוך אבל לא נחתם כי עדיין לא ברור התוואי של הצינור נוכח קשיים שמערימים בעלי מקרקעין שבתוואי המתוכנן. אבל רוני חיימובסקי, יו"ר נתיבי גז, אמר כי אם ההסכם ייחתם עד ה-10 באוקטובר, הם יעמדו בלוח הזמנים ואם לא, יש בהסכם הסדר לפיצויים.
בדיון השתתף גם שר האנרגיה והח"כ לשעבר עו"ד יוסי פריצקי המעורב בעסקי הובלת גז. הוא טען כי מפעל בסדר גודל של פיניציה לא צריך להתחבר אל צינור ההולכה שמתאים לצרכני גז גדולים כמו חברת החשמל. מספיקה לו אספקה סדירה במכליות גז דחוס המקובלת העולם למפעלים כאלה. הבעיה בעיניו היא ספק הגז שהוא מונופול והעמימות האופפת את תנאי האספקה ובעיקר המחיר.
חוסר הודאות שעלה מההסתייגויות שהעלו הצדדים הניעו את היו"ר גפני להודיע על התערבות פעילה של הוועדה שתלחץ להבטיח את המשך קיומו של המפעל, וללחוץ על המשרדים להתכנס להסכמות בתוך חודש ימים, אחרת ייתקלו במכשולים התקציביים שהוועדה יכולה להעמיד להם.