בנק ישראל מפחית תחזית הצמיחה ל-3% ב-2013
מחלקת המחקר של הבנק העלתה את תחזית הצמיחה להמשך 2012 מ-3.1% ל-3.3%. בבנק העלו בנוסף את תחזית האינפליציה ל-12 החודשים הקרובים ל-2.6% לעומת התחזית הקודמת שעמדה על 2.2%
ריבית אוקטובר תישאר ללא שינוי - 2.25%
שפל בגיוסי ההון - חשש לעלייה באבטלה
המשק צמח ב-3.2% במחצית הראשונה של 2012
"אנו מעריכים כי צעדי המיסוי שנקטה הממשלה (העלאת מע"מ, מסי יבוא ומס הכנסה) – ועמם המשך העלייה בסעיף הדיור, עלייה במחירי האנרגיה והסחורות, פיחות משמעותי בשער החליפין שהתרחש ברביע השלישי של השנה והעלייה הצפויה בשכר הריאלי בסקטור הציבורי ב-2013 – יהוו את הגורמים העיקריים לעליית האינפלציה במהלך השנה הקרובה", נכתב בתחזית שפרסם הבנק. "לעומת זאת, להמשך ההאטה בפעילות בעולם יש תרומה מרסנת לאינפלציה בגלל צמצום הביקושים".
למשק הישראלי נקבע יעד לאינפלציה שנתית של בין 1% ל-3% ותפקידו של בנק ישראל הוא, בין היתר, לשמור שהמשק יעמוד ביעד האינפלציה הזה. העובדה שתחזית האינפלציה של הבנק היא מעל למרכז תחום היעד שנקבע לו, מחזקת את הנטייה של בכירי הבנק לתמוך במדיניות מרסנת, כלומר, בהעלאת ריבית או בהימנעות מהורדת ריבית גם בתקופות של האטה כלכלית.
היום (ב') החליטה הוועדה המוניטרית של הבנק להשאיר את הריבית על רמתה הנוכחית (2.25%), בפעם הרביעית ברציפות.
תחזית הצמיחה ל-2013 עודכנה מטה
מחלקת המחקר של הבנק עדכנה גם את תחזית הצמיחה להמשך השנה, שעמדה בסוף הרבעון הקודם על 3.1% ועלתה כעת ל-3.3%. "העדכון נובע בעיקר מהפתעה חיובית בנתוני צמיחת התוצר במחצית הראשונה של השנה", נכתב בסקירה, "בעיקר בהשפעת היצוא, הפתעה שקוזזה חלקית על ידי הערכה פסימית יותר למחצית השנייה של השנה".
יש לציין כי על פי נתוני הלשכה מרכזית לסטטיסטיקה, המשק צמח במחצית הראשונה של 2012 ב-3% והוא צפוי לצמוח בשיעור שנתי של 3.5%.
עם זאת, התחזית לשנת 2013 דווקא עודכנה כלפי מטה, מ-3.5% ל-3%, "על רקע המשך ההאטה בעולם ועל רקע צעדי המיסוי של הממשלה שנועדו לתרום ליציבות המשק". בבנק מציינים כי הצפי הוא לירידה בכל הפרמטרים למעט ההוצאה הציבורית, ובמיוחד ביצוא ובהשקעות במשק. עוד מצוין בסקירה, כי "התמתנות הביקושים המקומיים צפויה להתבטא גם בהאטה ניכרת של קצב צמיחת היבוא, אשר צפוי לעלות ב-2013 ב-2% בלבד".
הורדת תחזית הצמיחה של הבנק לרמה של 3% חשובה בעיקר על רקע ההתנגדות שהביע נגיד בנק ישראל להחלטתו של שר האוצר לפני 3 חודשים, להעלות את יעד הגירעון לשנת 2013 ל-3%. תחזית הצמיחה החדשה מאותתת למעשה על כך שהבנק המרכזי צופה כי ממשלת ישראל לא תוכל להקטין את יחס החוב לתוצר שלה בשנה הבאה, מציאות שעשויה לגרום להורדת דירוג האשראי של ישראל.