תשואות למשעל בטורקיה: "רק ההתנגדות תעזור"
מנהיג חמאס זכה לתשואות בכנס של מפלגת השלטון הטורקית, התחבק עם ראש הממשלה ארדואן ואמר כי הלחץ הבינלאומי כשל - ולכן יש להמשיך בהתנגדות: "נקים מדינה פלסטינית אמיתית". בניגוד לציפיות, הוא לא התייחס להחלטתו לפרוש מתפקידו
ראש הממשלה הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן אירח היום (א') את מנהיג חמאס חאלד משעל ונשיא מצרים מוחמד מורסי בכנס של מפלגת הפיתוח והצדק שבראשותו - אשר בו בלטה בעיקר האיבה המשותפת לישראל ולמשטר אסד. ארדואן טען כי ישראל היא "מדינת טרור" ואילו משעל טען שיש לאלץ את ישראל לסגת באמצעות ההתנגדות.
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
משעל התקבל במחיאות כפיים סוערות ובניגוד לציפיות, לא התייחס להחלטתו לפרוש מתפקידו כראש הלשכה המדינית של חמאס. הוא אמר כי ארגונו מעוניין לשחרר את פלסטין ולהקים מדינה, אך לא ציין אם היא תוקם בגבולות 1967.
"אנחנו דבקים בשחרור האדמה ובהשבת ירושלים, בפירוק ההתנחלויות ובשיבת הפליטים, בשחרור כל האסירים שכלואים בבתי הסוהר של הכיבוש הציוני ובהקמתה של מדינה פלסטינית אמיתית, עם ריבונות אמיתית על אפו ועל חמתו של האויב", אמר משעל.
מנהיג החמאס הדגיש כי הדרך היחידה להשיב לפלסטינים את זכויותיהם היא ההתנגדות, שתיאלץ את ישראל לסגת. לדבריו, כל הניסיונות האחרים לאלץ את ישראל לסגת באמצעות לחץ בינלאומי כשלו. למרות שבחודשים האחרונים הצטייר משעל כמי שמצדד בהתנגדות עממית ולא אלימה, הוא לא ציין למה התכוון הפעם.
נשיא מצרים אמר בנאומו באירוע כי "המטרה המשותפת שלנו היא לתמוך בעמים אחרים שמתייצבים נגד ממשלים או משטרים, ולתמוך בפלסטין ובסורים במאמציהם". ארדואן החמיא לנשיא מצרים ואמר כי בזכותו, "אחינו הפלסטינים בעזה ובכל הערים הפלסטיניות האחרות יכולים לנשום".
ראש הממשלה הטורקי שב על עמדתו שלפיה לא יהיה פיוס בין אנקרה לירושלים אלא אם כן ישראל תסיר את המצור מרצועת עזה ותתנצל על אירועי המשט לעזה ב-2010, שבהם הותקפו חיילי השייטת שניסו למנוע מהספינה "מאווי מרמרה" להגיע לרצועת עזה והרגו תשעה פעילים טורקיים.
נאומו של משעל בכנס של מפלגת "הפיתוח והצדק" מהווה סימן נוסף להידרדרות ביחסים בין אנקרה לירושלים. לפני שש שנים ביקר משעל בטורקיה, אך ארדואן סירב להיפגש עמו. היום, לעומת זאת, אין לראש הממשלה הטורקי שום בעיה להתחבק עם מנהיג ארגון הטרור מול המצלמות.
"הטרגדיה של המאה בסוריה"
גם המשבר המתמשך בסוריה זכה להתייחסות משלושת האישים. "האירועים בסוריה הם
הטרגדיה של המאה", אמר מורסי, "אנחנו נעמוד לצד העם הסורי עד ששפיכות הדמים תסתיים, המשטר האכזרי ייעלם והעם הסורי ישיג את זכויותיו". ארדואן הבטיח להמשך לסייע לעם הסורי וקרא לרוסיה, סין ואיראן להפסיק לסייע למשטר אסד. "ההיסטוריה לא תסלח למי שעמד לצד משטרים אכזריים", הזהיר.
משעל אמר כי בחמאס מברכים על ההתקוממות של העם הסורי, כפי שבירכו על המהפכות במצרים, תוניסיה, תימן ולוב. "אין סתירה בכך שאנו מאמצים את הדמוקרטיה והרפורמה לבין התמיכה בהתנגדות", טען מנהיג חמאס.
הוא התייחס גם למהומות שפרצו בעקבות פרסום הסרט "תמימות המוסלמים" ואמר: "לא נקבל מכם (פגיעה - א.ל) בדברים שנוגעים לדת שלנו או לנביא מוחמד במסווה של חופש הפרט". הוא תהה מדוע מדינות המערב מחוקקות חוקים נגד מי שמכחיש את השואה או נגד מי שחולק על מספר הנספים, אך לא מחוקקות חוקים אשר מגנים על כל הדתות.