איסלאמית עם שיוויון לנשים. זו מצרים החדשה?
פאנל מומחים הציג בפני הציבור המצרי טיוטה ראשונה של החוקה החדשה שעליה עתידים להצביע האזרחים במשאל עם. בין הסעיפים: האיסלאם הוא דת המדינה וההלכה האיסלאמית היא המקור המרכזי לחקיקה; ההגנה על המולדת ואדמתה היא חובה מקודשת. השאלה הגדולה: איך יגיבו החילונים?
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-yney
עוד חדשות בעולם :
אובמה קלקל בעימות, ביידן יתקן מול טוראי ראיין?
- חשש בניו יורק: איראן תנקום על תקיפה ישראלית
- ארה"ב: נעצר בשד"ת עם רימונים וגרזן במזוודה
- עיתוני גרמניה על השפלת מרקל: יוונים כפויי טובה
הציבור החילוני במדינה הערבית חושש כי תנועת "האחים המוסלמים" תנצל את מעמדה כמפלגת שלטון לצורך קביעת סעיפים שיגבילו את חירות הדת וזכויות הנשים ואף פנה לבית המשפט בדרישה לפרק את הפאנל שבו חברים 100 אנשים.
על פי בתקשורת המצרית, הטיוטה הראשונה של החוקה המצרית החדשה מסדירה בין היתר את זכויות האזרח ואת סמכויות הגופים השולטים במדינה.
כמה מהסעיפים שמופיעים בטיוטת החוקה:
מצרים היא מדינה ערבית, איסלאמית, עצמאית, ריבונית ודמוקרטית.
האיסלאם הוא דת המדינה וההלכה האיסלאמית היא המקור המרכזי לחקיקה.
השלטון המצרי מבוסס על פלורליזם פוליטי, שלטון החוק, כיבוד זכויות האזרח והפרדת הרשויות. לא ניתן להקים מפלגות על בסיס מגדרי, מוצא או דת.
החברה המצרית מבוססת על צדק, שיוויון וחירות וכן על שוויון הזדמנויות ללא אפליה.
על המדינה והחברה לשמור על רמת מוסר גבוהה.
על המדינה להילחם בבערות.
יש לפעול להגדלת מקומות העבודה ולצמצום העוני והאבטלה.
כבוד האדם הוא זכותו של כל אזרח. אסור להפלות אדם על רקע דת, מין, מוצא ואידיאולוגיה ואין לעצור או להגביל אדם מחירויותיו ללא צו שניתן על ידי שופט.
לאזרח חופש אמונה מוחלט.
יש לערוב לחופש העיתונות.
ההגנה על המולדת ואדמתה היא חובה מקודשת.
גביית המסים מבוססת על צדק חברתי.
על המדינה לערוב לשיוויון בין האשה לגבר בכל התחומים, בהם החיים הפוליטיים, הכלכליים והחברתיים.
עצמאות המשפט חשובה לצורך הגנה על זכויות האזרח.
הפרלמנט יורכב מלפחות 350 צירים והסנאט מ-150, שמתוכם ייבחרו עד 10 בלבד על ידי הנשיא.
כתיבת החוקה במצרים באה אחרי שהנשיא חוסני מובארק הודח לפני כשנתיים במהפכה עממית. מובארק סירב לבקשת הציבור ליישם רפורמות בחברה ובכלכלה ולהצעיד את המדינה לכיוון דמוקרטי ונאלץ לפרוש מכיסאו בעקבות הפגנות מחאה המוניות ולא אלימות שנערכו ברחבי מצרים - המוקד הגדול שלהם היה כיכר א-תחריר בקהיר.
עם הדחתו של מובארק מהשלטון כבשו האיסלאמיסטים את הפרלמנט המצרי וגם את כס הנשיאות אחרי שמוחמד מורסי, איש תנועת "האחים המוסלמים" גבר בבחירות על ראש הממשלה לשעבר של מובארק אחמד שפיק.
בחודש יוני הורשע מובארק ברוב סעיפי האישום במשפטו ונידון למאסר עולם. הוא נמצא אשם בשותפות להרג המפגינים בינואר ובפברואר 2011, אך מנגד זוכה מסעיפי השחיתות. עלא וגמאל מובארק, בניו של הנשיא לשעבר, זוכו מהאישומים נגדם. מובארק מרצה את עונשו בכלא טורה בקהיר.
Read this article in English