פרס נובל לכלכלה: הכירו את המועמדים המובילים
פרופ' אנתוני ב. אטקינסון ואגנוס אס. דיטון מועמדים יחד לפרס על עבודתם בנושא חלוקת הכנסות בסקטור הציבורי; סטפן איי. רוס הוא פרופ' לכלכלה ופיננסים שהגה מספר תיאוריות ומודלים חשובים בתחום הכלכלה הפיננסית; ורוברט ג'יי. שילר הוא פרופ' לכלכלה ומדורג בתור אחד מ-100 הכלכלנים המשפיעים ביותר
כימיה ירוקה: זה יגמר בנובל (או בסתם אוויר נקי)
פרס נובל שווה פחות: קוצץ מענק הזכייה
שני חוקרים אמריקנים זכו בפרס נובל לכלכלה
סר אנתוני ב. אטקינסון ואגנוס אס. דיטון
פרופ' אנתוני ב. אטקינסון שימש בתפקידים שונים בנופילד קולג' בבריטניה, קיימברידג', ב-London School of economics, באוניברסיטת אסקס, באוניברסיטת אוקספורד ועוד.
הוא נבחר לחבר באקדמיה הבריטית ב-1984, הוא חבר כבוד באיגוד הכלכלה האמריקאי וכן חבר כבוד זר באקדמיה האמריקאית למדעים ולאמנות. בשנת 2000 קיבל תואר אבירות בבריטניה, והפך חבר בלגיון הכבוד בשנת 2001.
עבודתו של אטקינסון מתמקדת בעיקר בחלוקת הכנסות בנושאי רווחה והסקטור הציבורי. קיים מדד אי-שוויון הקרוי על שמו: מדד אטקינסון, העוזר להבין אילו מהצדדים של חלוקת ההכנסות תרם במידה רבה יותר לאי-השוויון.
אטקינסון מועמד לקבל את הפרס יחד עם אגנוס אס. דיטון הבריטי, פרופ' לכלכלה וליחסים בינלאומיים בבית הספר וודרו ווילסון ליחסים ציבוריים ובינלאומיים ובית הספר לכלכלה של אוניברסיטת פרינסטון בארה"ב. דיטון הוא חבר באקדמיה הבריטית, האקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים, וזוכה מדליית פריש של החברה האקונומטרית (Econometric Society). בעבר הרצה באוניברסיטת קיימברידג' ובאוניברסיטת בריסטול.
סטפן איי. רוס
סטפן איי. רוס הוא פרופ' לכלכלה ולפיננסים בבית הספר Sloan לניהול במכון הטכנולוגי MIT בארה"ב. רוס ידוע שהגה מספר תיאוריות ומודלים חשובים בתחום הכלכלה הפיננסית, והוא אחד מכותבי הספרים הנמכרים ביותר בתחום הפיננסים לתאגידים.
כמו כן, מוכר רוס בפיתוח תיאוריית הארביטרג' בתמחור (arbitrage pricing theory) באמצע שנות ה-70, ובתפקידו בפיתוח מודל תמחור עם אופציות בי-נומיאליות (1979), הידוע גם בשם מודל קוקס-רוס-רובנסטין.
רוס הוא היוזם של המושג הפיננסי הבסיסי של תמחור ללא גורמי סיכון (risk-neutral pricing). ב-1985 תרם ליצירת מודל קוקס-אינגרסול-רוס לדינמיקות בשיעורי ריבית. תיאוריות אלו הפכו לחלק חשוב בפרדיגמה הידועה בשם פיננסים ניאו-קלאסיים.
רוס שימש כנשיא התאחדות הפיננסים בארצות הברית ב-1988. הוא מחזיק בתארים מאוניברסיטת הארוורד בארה"ב ולימד באוניברסיטאות פנסילבניה, ייל ו-MIT.
רוברט ג'יי. שילר
רוברט ג'יי. שילר הוא פרופ' לכלכלה בקרן Cowels למחקר בתחום הכלכלה, ובמרכז הבינלאומי לפיננסים של אוניברסיטת ייל בארה"ב.
שילר הוא שותף מחקר בלשכה האמריקאית למחקר כלכלי מאז 1980. הוא היה סגן נשיא ההתאחדות הכלכלית האמריקאית ב-2005 וכן ייסד והיה הכלכלן הראשי של חברת ניהול ההשקעות MacroMarkets.
שילר מדורג בתור אחד מ-100 הכלכלנים המשפיעים ביותר בעולם. הוא מחזיק בתארים מאוניברסיטת מישיגן ו-MIT. המועמדות שלו בפרס מתמקדת במחקר שלו בתחום אי יציבות פיננסית בשווקים, ודינמיקות של מחירי נכסים.
הוא כתב בעבר על שווקים פיננסיים, חדשנות פיננסית, כלכלה התנהגותית, מאקרו-כלכלה, נדל"ן, שיטות סטטיסטיות ומגמות ציבורית ושיפוטים מוסריים באשר לשוק.
שילר כתב ספרים רבים בנושא אי יציבות בשוק, מאקרו-כלכלה וניתוח של המגמות בשווקים. המדד שפיתח יחד עם קארל קייס לניתוח מחירי נדל"ן, מפורסם היום בתור מדד קייס-שילר למחירי נכסים של S&P.
פרס הנובל לכלכלה, ששמו הרשמי הוא "פרס בנק שבדיה לכלכלה לזכרו של אלפרד נובל", נוסד בשנת 1968 בידי הבנק השבדי המרכזי - לציון שנת ה-300 לייסוד הבנק, וחתן הפרס הראשון הוכרז בשנת 1969. חתני הפרס מוכרזים על ידי האקדמיה המלכותית השבדית למדעים, על פי אותם עקרונות לקביעת חתני הפרס בענפים המקוריים המוכרזים מאז שנת 1901 בעקבות צוואתו משנת 1895 של נובל.