למנוע את האסון הבא: מה עושים עם הריון לא רצוי
בסוף השבוע זה הסתיים בטרגדיה: רז אטיאס איים לרצוח את חברתו בשל הריון בלתי רצוי, ונורה בידי המשטרה. כיצד ניתן לסייע לבני נוער במצב דומה, מתי מספיקה גלולת היום שאחרי, מי מאשר ביצוע הפלות וכמה זה עולה? מדריך מיוחד
מדי שנה מבקשות כ-2,500 נערות עד גיל 19 לבצע הפלה . המספר הגבוה הזה מטריד לא מעט הורים, וגם אנשי חינוך ובריאות המתקשים לעתים למצוא את הדרך לפתיחות הנדרשת עם בני הנוער, החוששים לספר על דבר ההריון עד שלב שבו מאוחר מדי לבצע הפלה.
בסוף השבוע זה נגמר באסון: רז אטיאס בן ה-18 וחברתו איימו להתאבד בשל הריון לא רצוי, ובסופו של דבר הוא נורה ונהרג בידי המשטרה. הורי הנערה כלל לא ידעו על דבר ההריון, ועל פי ההערכות הופעלו על שני הצעירים לחצים שלא לבצע הפלה.
הריון ולידה בגיל צעיר - קראו עוד:
- הפלות: עלייה בקרב ערביות; השיאניות - אתיופיות
- קולומביה מזועזעת: בת 10 ילדה בניתוח קיסרי
- המלצה לנערות: עדיף התקן תוך רחמי במקום גלולה
מה ניתן לעשות כדי לסייע לבני נוער הנמצאים במצב דומה? בשיתוף נירה כהן אהרונוב, מנהלת השירות הסוציאלי בבית החולים בילינסון, הנה תשובות לשאלות:
1. מהם הסימנים הראשונים להריון?
סימן ההיכר הבולט ביותר הוא כמובן איחור בווסת. אף שאצל חלק מהנערות הווסת אינה סדירה, איחור של יותר מחודש הוא אחד הסימנים הבולטים לקיום ההריון, בפרט אם קדמו לו יחסי מין לא מוגנים.
2. מה הצעד הראשון שעל הנערה לעשות?
החשוב ביותר הוא לערב מבוגר: הורה, מחנכת, יועצת בית הספר, או אפילו פנייה למוקד סיוע טלפוני כגון ער"ן. תהליך כזה צריך להיות מלווה באדם מבוגר שיתמוך בבני הזוג, יסייע בקבלת החלטות אחראיות ובהגעה לטיפול רפואי.
3. מי מאשר הפלות?
עד השבוע ה-23 הפלה נעשית באישור ועדה להפסקת הריון, המתכנסת בכל בית חולים בארץ. לאחר השבוע ה-23 נדרש אישור של ועדת-על להפסקת הריון, המתכנסת בשישה בתי חולים. בכל מקרה ניתן להתקשר למרכזיית בית החולים הקרוב לאזור המגורים, שתפנה למזכירות הוועדה לקביעת תור.
הוועדה להפסקת הריון מתכנסת מדי שבוע, ומטרתה לאשר מימון הפסקות הריון במסגרת בית החולים. בוועדה שותפים שני רופאים גינקולוגים, עובדת סוציאלית או פסיכיאטר.
טרם התכנסות הוועדה נפגשת עובדת סוציאלית עם האישה, מסבירה לה על ההליך הצפוי ומציגה בפניה אפשרות להימנע מהפלה ולמסור את התינוק לאימוץ לאחר הלידה.
4. מהם הקריטיונים לאישור הפלה?
הקריטריונים לאישור הפלה דורשים אחד מהבאים: האישה היא למטה מגיל הנישואין המינימלי (17) או שמלאו לה 40 שנה, ההריון נובע מאונס או מגילוי עריות, הילד עלול להיות בעל מום גופני או נפשי, או שהמשך ההריון עלול לסכן את חיי האישה או לגרום לה נזק גופני או נפשי.
סעיף החוק השכיח ביותר לאישור ביצוע הפסקת הריון הוא "הריון מחוץ למסגרת הנישואים", המהווה כמחצית מכלל האישורים. הסעיף השני בשכיחותו הוא "סיכון למום גופני או נפשי בעובר". ע-19% מהבקשות להפלה אושרו בעקבות סעיף זה.
בקרב נשים מוסלמיות, סעיף החוק השכיח ביותר לאישור ביצוע הפסקת הריון הוא "סיכון לבריאות האישה" – 41.9%, פי 2.7 בהשוואה ליהודיות (15.4%). מנגד, הסעיף "הריון מחוץ לנישואים" שכיח פי 2.2 יותר בקרב יהודיות לעומת מוסלמיות.
5. אילו הכנות נדרשות לקראת הוועדה?
על הנערה להגיע עם תוצאות בדיקות דם ואולטרסאונד, שאליהן מפנה הגינקולוג. ללא תוצאות לא יתקיים דיון בוועדה.
6. האם ההפלה עולה כסף?
כשמדובר בנערות ההפלה מתבצעת במימון קופת החולים ואין צורך בתשלום.
7. מתי ניתן להשתמש בגלולת היום שאחרי?
גלולת היום שאחרי מכילה את ההורמון הסינתטי פרוגסטרון, המצוי במינון נמוך גם בגלולות למניעת הריון. פעילותה הרפואית של הגלולה היא מניעת הריון לאחר קיום מגע מיני ללא אמצעי מניעה. הגלולה משנה את רירית הרחם ומונעת אפשרות של השרשת העובר.גלולת היום שאחרי מפחיתה את הסיכוי להריון בעקבות מגע מיני לא מוגן מ-8% ל-1%, לכן היא מהווה טיפול אפקטיבי המונע את ההריון לפני היווצרותו. ניתן להשתמש בגלולה במהלך 72 השעות שלאחר מגע מיני בלתי מוגן.
הגלולה מכילה שתי טבליות: את הראשונה נוטלים במהלך 72 השעות הראשונות, ועדיף סמוך ככל האפשר לקיום המגע המיני. את השנייה נוטלים 12 שעות לאחר מכן, ולא יותר מ-16 שעות לאחר נטילת הטבלייה הראשונה.
8. מי יכולה להשתמש בגלולת ההפלות?
מפיג'ין היא גלולה להפסקת הריון המיועדת לשימוש כאשר כבר קיים שק הריון בחלל הרחם ונדרש לפלוט אותו. זוהי תרופה נוגדת פרוגסטרון, שתפקידה לגרום להפסקת התפתחות ההריון. יומיים לאחר נטילתה ניתנת תרופה שנייה, ציטוטק מקבוצת הפרוסטגלנדינים, הגורמת להתכווצויות הרחם ולפליטת ההריון.
ניתן להשתמש בגלולה עד השבוע השביעי להריון או היום ה-49 מתחילת הווסת האחרונה. פעולה זו של הפסקת הריון תרופתית גורמת להפלה "טבעית", והתוצאה היא דימום שעשוי להימשך עד שבועיים.
הגלולה אינה מתאימה לנשים מעל גיל 35 או לנשים מעשנות. האינטראקציה בין עישון ונזק לכלי דם לתרופות אלו, הגורמות להתכווצויות כלי דם, עלולה לגרום לחסימת כלי דם ומכאן לסיכון מוגבר לשבץ מוחי והתקף לב. נשים נוספות שאינן רשאיות ליטול את הגלולות הן אלה המטופלות בסטרואידים, הסובלות מיתר לחץ דם, מחלות כבד או אלרגיות לתרופות שונות.
על פי הנחיות משרד הבריאות, הטיפול נעשה בבתי החולים, רק שם ניתן לקבל את הגלולות. כעבור שלושה שבועות מנטילת הגלולות מוזמנת המטופלת לביקורת כדי לוודא שההריון נפלט בשלמותו.
הפסקת ההריון בשיטת הגלולות מצליחה ב-95%-93% מהמקרים, והיתר תזדקקנה גם לפעולה כירורגית.
אין הגבלה על מספר הטיפולים בגלולות מפיג'ין וציטוטק שאישה רשאית ליטול במהלך החיים.
9. כיצד לגרום לבני הנוער לשתף את הוריהם?
דלת פתוחה לילד היא המפתח לבניית קשר נכון. מחקרים הראו כי שיחה עם הילדים על מין בטוח ושימוש באמצעי מניעה אינה מעלה את הסיכוי שלהם לקיים יחסי מין. חשוב להקשיב לילד ובמקרה הצורך לפנות ליועצת בית הספר, לפסיכולוג או לסדנאות להדרכת הורים.