שתף קטע נבחר
 

הסינים רוצים לגדל חברות ישראליות בחממה

180 ק"מ משנגחאי נמצאת העיר צ'אנגג'ו, שמתיימרת להפוך את עצמה לעמק הסיליקון של סין. עד שזה יקרה ראשי העיר חותמים על הסכמים בינלאומיים לשיתוף פעולה עסקי, מייסדים קרנות למחקר ופיתוח ובין היתר קורצים גם לחברות היי-טק ישראליות

סוף ספטמבר, חגיגות העצמאות של האומה הסינית בפתח ותחנת הרכבת בעיר צ'אנגג'ו (Changzhou) נראית כאילו כל מיליארד הסינים החיים במדינה נמצאים בה באותו הרגע. נחילי אדם עומדים בתור וממלאים את הרציפים, מנצלים את ימי החופש ונוסעים לרחבי המדינה או העיר לטובת קניות או בילוי בחיק המשפחה.

 

כתבות נוספות בנושא סין :

 

צ'אנגג'ו ממוקמת במזרח סין, באזור שפך נהר היאנגצה, כ-180 ק"מ צפונית-מערבית משנגחאי. במונחי סין, מדובר בלא יותר מעיירה קטנה, שכן היא מונה "רק" כ-4.5 מיליון תושבים. אולם לפי ראשי העיר התעשייתית, שאירחו משלחת של עיתונאים ישראלים, לעיר הקטנה הזאת חשיבות גדולה לתעשיינים מכל העולם, וביניהם גם ליזמים מישראל.

 

צ'אנגג'ו. 4.5 מיליון תושבים ורכבת תחתית בבנייה (צילום: פאבל שובסקי) (צילום: פאבל שובסקי)
צ'אנגג'ו. 4.5 מיליון תושבים ורכבת תחתית בבנייה(צילום: פאבל שובסקי)

 

לטענתם, העיר מעודדת השקעות זרות ומאופיינת בגישה פתוחה וגמישה עם תשתיות ברמה גבוהה, מה שהופך אותה לאחת הערים האטרקטיביות ביותר עבור חברות זרות בסין. נכון לעתה פועלות בה כ-5,550 חברות בבעלות זרה, מהן 45 הנכללות בדירוג 500 Fortune לחברות האמריקאיות הגדולות ביותר מבחינת הכנסה.

 

20 מיליון דולר לשיתוף פעולה עם ישראל 

העיר ממוקמת במחוז ג'יאנגסו, הנחשב למנוע הצמיחה של סין ולשחקן מרכזי בפיתוח תעשיית ההיי-טק בסין. הסינים לא רק מדברים - בשנים האחרונות נחתמו שני הסכמים בין מדינת ישראל לבין מחוז ג'יאנגסו: ההסכם הראשון נחתם ב-2009 והוא מיושם במסגרת תכנית דו-לאומית למחקר ופיתוח תעשייתי.

 

לאור הפרויקטים המשותפים לשתי המדינות שהוא הניב, נחתם אשתקד הסכם נוסף - להקמת קרן משותפת בסך 20 מיליון דולר לשיתוף פעולה במחקר ופיתוח בין שר התמ"ת שלום שמחון ומזכיר המפלגה של פרובינציית ג'יאנגסו, לואוג'ה ג'ון.

 

המוזיאון לתכנון עירוני של ווז'ין. תוכניות להתרחבות (צילום: פאבל שובסקי) (צילום: פאבל שובסקי)
המוזיאון לתכנון עירוני של ווז'ין. תוכניות להתרחבות(צילום: פאבל שובסקי)

 

לצ'אנגג'ו מעמד ייחודי במסגרת החזון הכללי של סין להפוך למעצמה טכנולוגית מובילה, אותו היא כבר התחילה להגשים. העיר מתפתחת במהירות, היא נפרשת על פני שטח של יותר מ-4,000 קמ"ר, יש בה גורדי שחקים, כבישים מהירים, שדרות רחבות לצד פארקים גדולים ומרשימים ובימים אלה הולכת ונבנית בה גם רכבת תחתית.

 

הרשות העירונית של צ'אנגג'ו כוללת חמישה מחוזות. באחד מהם, ווז'ין (Wujin), אזור תעשייה גדול ממדים בשם WEZ - Wujin Economic Zone. לו ציומינג (Lu Qiuming), מזכיר המפלגה של WEZ, הכריז בפנינו כי מטרת המתחם בראשו הוא עומד היא אחת - להיות "עמק הסיליקון של סין".

 

קמפוס עצום של מכללות ואוניברסיטאות 

במוזיאון החדש לתכנון עירוני של ווז'ין, מתברר כי לציומינג ולמפלגה אכן תוכניות גדולות להרחבתה ופיתוחה. באמצעות דגם מיניאטורי של העיר ממחישים הסינים כמה מהר היא התפתחה בתוך עשרות שנים בלבד, ולאן היא עוד מיועדת להתפשט. הרבה דברים אפשר לומר על הסינים, אך אחד הדברים בהם ללא ספק הם טובים הוא לסמן מטרה – ולהשיגה.

 

אחת מגולות הכותרת של העיר, בדרכה להפוך לאבן שואבת טכנולוגית בתוך סין, היא הקריה המדעית-טכנולוגית. מדובר בקומפלקס עצום המכיל בתוכו עשרות מכללות ואוניברסיטאות, בתחומי לימוד שונים. 

 

הקריה המדעית-טכנולוגית. 76 אלף סטודנטים במתחם אחד ()
הקריה המדעית-טכנולוגית. 76 אלף סטודנטים במתחם אחד

 

במבט ראשון נראה המקום כשכונה נטושה ושוממת. אך בתוך המבנים גילינו סטודנטים שקדנים שמיועד להיות בחזית כוח האדם הטכנולוגי של סין בעתיד הקרוב. הקריה הוקמה רק לפני 10 שנים, אך לדברי הסינים היא כבר מתפקדת היטב ונכון לעכשיו לומדים בה 76 אלף סטודנטים.

 

סטודנטים במכללה להנדסה (צילום: פאבל שובסקי) (צילום: פאבל שובסקי)
סטודנטים במכללה להנדסה(צילום: פאבל שובסקי)

 

צ'אנגג'ו היא העיר המובילה במחוז גי'אנגסו בכל הקשור לשיתופי פעולה טכנולוגיים עם חברות ישראליות. הממשל המקומי בעיר הקים קרן משלו בהיקף שנתי של 105 מיליון דולר המיועדים לעידוד חברות ישראליות וזרות בפעילותן בעיר. בנוסף לסיוע הכספי, טוענים הסינים כי ייתנו סיוע נרחב בכל עניין ליוזמות ישראליות במקום.

 

ציומינג, מזכיר המפלגה של WEZ, אמר כי הוא רואה בישראל "מדינה של חדשנות, ויש לה מקום רב לבוא ולהתפתח אצלנו. אנחנו מבינים שבישראל ישנן חברות רבות שחסרה להן היכולת לייצור המוני בגלל הגודל של המדינה, אך מאידך הן מאוד טובות בפיתוח. סין, בה חסרות מידות של פיתוח וחדשנות, היא המקום לשילוב הדברים".

 

"נחיתה רכה" לחברות ישראליות 

לפני כשנה, נחתם הסכם שיתוף פעולה בין צ'אנגג'ו לבין החברה הישראלית PTL Group, שנבחרה לקדם שיתופי פעולה של העיר הסינית עם חברות ישראליות. ההסכם נחתם במסגרת "פורום סין הבינלאומי לטכנולוגיה, כלכלה וסחר חוץ", במהלכו נחתמו הסכמי שיתוף פעולה בין הממשל המקומי של צ'אנגג'ו לבין 11 לשכות מסחר בינלאומיות, ושתי חברות ניהול - SKP הגרמנית ו-PTL Group. בראשה של PTL עומד המנכ"ל והמייסד צבי שלגו, המשמש גם כיו"ר לשכת המסחר הישראלית בשנגחאי. 

 

הפעילות של PTL Group בעיר מאפשרת "נחיתה רכה" לחברות טכנולוגיות מישראל שבוחרות להתפתח ולפעול בשוק הסיני ולהתמקם בצ'אנגג'ו. אחד הכלים הייחודיים והמעניינים שמעמידה החברה לרשות החברות הוא החממה התעשייתית Changzhou Industrial Incubator Initiative) CI³), שהוקמה בהשקעה של מיליון דולר. החממה, השייכת לחטיבה התעשייתית של PTL, מנוהלת בשותפות עם חברת Elan Industries שבבעלות המהנדס והתעשיין הישראלי אילן מימון.  

 

מימון (מימין) ושלגו, על רקע מבנה החממה התעשייתית (צילום: פאבל שובסקי) (צילום: פאבל שובסקי)
מימון (מימין) ושלגו, על רקע מבנה החממה התעשייתית(צילום: פאבל שובסקי)

 

מדובר במבנה גדול, המאפשר לחברות ישראליות לייצר בו בסדרות קטנות למכירה בשוק הסיני, מה שמייתר את הצורך בהשקעה ראשונית גבוהה בהקמת מפעל משלהן. החממה מתמקדת בטכנולוגיות מתקדמות, בתחומים כמו אלקטרו-מכניקה ועיבוד שבבי מתקדם, ומוכוונת לתמוך בעיקר בתעשיות המועדפות על הממשל הסיני (קלינטק, ציוד רפואי, תעשיות רכב, רובוטיקה, אנרגיה מתחדשת ועוד).

 

החממה מאפשרת ייצור עצמאי בסין ללא שותף מקומי, תוך הפחתת ההשקעה במהלך החדירה לשוק הסיני. PTL מסייעת לחברות בהליכי הרישוי (שבסין עשויים לארוך לעתים זמן רב) והיא מציעה גם לנהל עבור החברות את ענייני האספקה וניהולה, רכש, בקרת איכות ואף נותנת מענה בתחומי הניהול הגיוס והעסקה ופיתוח של עובדים.

 

החממה התעשייתית. החברות מתעסקות רק בייצור (צילום: פאבל שובסקי) (צילום: פאבל שובסקי)
החממה התעשייתית. החברות מתעסקות רק בייצור(צילום: פאבל שובסקי)

 

שלגו, ישראלי החי כבר 12 שנה בסין, הודף את הביקורת על כך שהחברה מסייעת לחברות ישראליות להוציא את עסקיהן מישראל ומסביר כי מדובר בחברות שרוצות למכור בשוק הסיני ולכן מוטב להן לייצר מהמקום עצמו. "ישראל מנסה להגדיל את היצוא שלה לאסיה, והיא לא תוכל לעשות זאת אם אין לה פה חברות שיושבות במקום. אנחנו מסייעים להן להצליח פה, זה אינטרס של ישראל שהחברות הבינוניות שלה יגדלו ויהיו אוניברסליות".

 

ג'ון ברייס תדריך מהנדסים סינים 

לצד החממה הטכנולוגית, בצ'אנגג'ו כבר פועלים מספר מיזמים ישראלים נוספים בסיועה של PTL, ביניהם מפעל ביוטכנולוגיה של ליקורד מקבוצת מכתשים אגן המייצר תוספי תזונה. 

 

בימים אלה יצא לדרך גם פרויקט להקמת אתר פיתוח ובדיקות תוכנה של חברת מטריקס הישראלית בקריה החינוכית בעיר. במסגרת זאת, הוקם מסלול להכשרת מהנדסים מקומיים על ידי הפעילות של ג'ון ברייס סין, שישולבו במרכז פיתוח ובדיקות תוכנה שיוקם בסיוע הממשל המקומי ובשותפות עם PTL Group, במטרה לבנות מרכז טכנולוגי שימשוך אליו את המהנדסים הטובים ביותר מרחבי סין.  

 

לפי שלגו, בימים אלה מתגבשים רעיונות לשיתופי פעולה נוספים עם גופים ישראלים בתחום ההיי-טק, שיתופי פעולה אקדמיים, אינקובטורים טכנולוגיים ועוד.

 

בשנים האחרונות ביקרו נציגי צ'אנגג'ו חמש פעמים בישראל, באחת מהן השתתף גם ראש העיר יאו סינדונג. הנציגים התארחו בסמינרים מקצועיים על סין שנערכו בהתאחדות התעשיינים ובמועדון תעשיית השבבים הישראלית, נפגשו עם הנהלת בית ההשקעות קוקירמן, ועם מספר רב של חברות טכנולוגיה ישראליות.

 

הכתב היה אורח אזור התעשייה WEZ שברובע ווז'ין בצ'אנגג'ו

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צ'אנגג'ו. גדולה, מתקדמת ומתפתחת
צילום: פאבל שובסקי
קרית החינוך למדע וטכנולוגיה בצ'אנגג'ו
צילום: פאבל שובסקי
צבי שלגו וראש העיר צ'אנגג'ו, יאו סינדונג
צילום: פאבל שובסקי
מומלצים