שתף קטע נבחר
 

תובעת את אל על: פוטרתי בגלל שירות מילואים

חניכה בקורס דיילות קרקע הגישה תביעה על סך 207 אלף שקל נגד החברה. לטענתה, מנהלת משאבי האנוש אמרה לה: "שכל המדינה הזאת תעשה מילואים אבל לא באוגוסט". אל על: "טרם הגיעה התביעה. החברה מעסיקה מאות עובדים אשר תורמים אלפי ימי מילואים למען בטחון המדינה"

ניצן, שהייתה במהלכו של קורס דיילות קרקע בחברת אל על, הגישה היום (א') תביעה בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב בסך 207 אלף שקל נגד חברת התעופה בגין פיטורים שלא כדין - עקב יציאתה לשירות מילואים (סע"ש: 46618-10-12).

 

 

עפ"י התביעה, התקבלה ניצן לקורס דיילות קרקע בן שבעה שבועות שהחל באמצע אפריל השנה. כחודש לאחר תחילת הקורס קיבלה צו לשירות מילואים בן שלושה ימים לחודש יוני וצו נוסף לתעסוקה מבצעית באוגוסט.

 

התובעת, שמשרתת במילואים כמש"קית בגדוד אב"כ לוחם, טוענת באמצעות עו"ד רם א. גמליאל, כי מייד לאחר קבלת הצווים, עדכנה את מנהלת משאבי האנוש של החברה בדבר.

 

מכתב התביעה עולה כי מנהלת משאבי האנוש הבהירה לדיילת כי יציאתה למילואים אינה מקובלת על החברה וכי החברה לא תאשר זאת. בנוסף דרשה מהתובעת כי תגיש בקשה לוועדה לתיאום מילואים (ולת"ם) על מנת שזו תפטור אותה מהצורך להתייצב לשירות.

 

מנהלת משאבי האנוש של החברה אף הבהירה לתובעת, לטענתה, כי אף שמבחינה ערכית היא מאוד מעריכה את רצונה של הדיילת לשרת במילואים, אם לא תוותר על יציאתה למילואים, דרכיהן ייאלצו להיפרד.

 

"מה חשוב לך יותר?"

עוד נטען בכתב התביעה כי לשאלת התובעת "אם אני לא מעוניינת להגיש ולת"ם?" ענתה לה מנהלת משאבי האנוש לטענתה, " אז את צריכה לשקול מה חשוב לך יותר... את באת כדיילת צעירה וחדשה את צריכה לקחת בחשבון שזה בעייתי..."

 

אמירות אלו שנתפסו, על פי טענתה, כאיום מפורש כנגד התובעת הובילו אותה להיעתר לבקשת החברה ולהגיש בקשה לולת"ם.

 

אמירות נוספות שעלו לטענת התובעת בשיחה עם מנהלת משאבי האנוש ומתוארות בכתב התביעה הן: "למה את צריכה מילואים?... אבל זה גברים למה נשים?..." "מבחינתי תלכי בינואר, תלכי בדצמבר, תלכי בפברואר-  אבל בוודאי שלא באוגוסט... שכל המדינה הזאת תעשה מילואים אבל לא באוגוסט...".

 

עוד עולה מכתב התביעה כי במסגרת השיחות של הדיילת עם מנהלת משאבי האנוש נאמר לדיילת מפורשות, כי במידה שבקשתה לולת"ם תידחה, עבודתה תוקפא עד לסיום קורס הדיילות הבא, ורק אז תוכל התובעת להמשיך ב"חפיפה", ללא כל תשלום או עבודה חלופית במשך חודשיים.

 

אין תודעת שירות

התובעת יצאה לשלושה ימי מילואים ועם שובה זומנה לשיחת הערכה פרטנית ונטען כי אינה מפגינה תודעת שירות וחביבות כלפי הלקוחות. בשלב זה נודע כבר לחברת אל על שבקשת הולת"ם נדחתה. בהמשך בוצעו שתי תצפיות נוספות ונאמר לה כי בנושא תודעת השירות השתפרה מאוד, אך בנושאים הטכניים היו לה כמה טעויות.

 

ביולי השנה, הודיע לתובעת מפקד הפלוגה כי לאור בקשותיה יקוצר שירות המילואים ל-19 יום. באותו היום נקראה התובעת לשיחה עם מנהלת משאבי האנוש ועם מנהלת מדור ההדרכה והושמעה כנגדה ביקורת חריפה. היא התבשרה כי לא תוכל להמשיך לעבוד בחברה. זאת לטענתה בניגוד לדיני העבודה, ללא שימוע וללא הודעת פיטורים מסודרת.

 

לאחר קבלת ההודעה פנתה לקצין מילואים ראשי ופנייתה הועברה ל"נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה". הנציבות פנתה במכתב לסמנכ"ל משאבי אנוש של חברת אל על בדרישה להחזיר את התובעת לעבודתה. בתגובה טענה החברה כי העובדת לא פוטרה באופן רשמי וכי רק הפסיקה את עבודתה בתפקיד דיילת קרקע והחברה מחפשת עבורה עבודה חלופית.

 

ב-15 ביולי 2012, חודש לאחר סיום שירות המילואים הראשון, פנה עו"ד של חברת אל על לנציבות ומסר כי התובעת לא התקבלה לעבודה וכי היא מפוטרת. בכתב התביעה טוענת התובעת כי עיתוי מסירת ההודעה על פיטוריה - חודש ימים מסיום שירות המילואים הראשון ורגע לפני יציאתה לשירות המילואים באוגוסט – אינו מקרי.

 

בכתב התביעה מלינה התובעת על כך שחברת אל על בחרה לעשות שימוש לרעה בכוחה ופיטרה אותה אך בשל התעקשותה למלא אחר חובתה החוקית והמוסרית לצאת לשירות מילואים: "מקומם הדבר שדווקא חברה אשר קושרת כתרים לראשה כ"חברה הלאומית של ישראל" בוחרת בלב קר ומצח נחושה לפטר עובדת בשל יציאתה לשירות מילואים".

 

התובעת פנתה לבית המשפט בבקשה לפיצוי בסך 207 אלף שקל, וזאת לאור הפעלת לחץ על משרתי מילואים להתחמק מחובת שירותם ופיטוריהם לאחר שלחץ זה לא מניב את פירות ההשתמטות המצופים.

 

לדברי עו"ד רם א. גמליאל: "הפגיעה במשרתי המילואים, אך בשל שירות המילואים אינו חוקי ואינו מוסרי. מדובר בקבוצה האזרחית היחידה אשר נדרשת לסכן את עצמה לא רק כלכלית אלא גם פיזית. על חוק להגן על קבוצה זו".

 

אינה דוד סולטנוביץ', נציבת שיוויון בעבודה במשרד התמ"ת, ציינה בתגובה: "הבחורה פנתה אל נציבות השוויון בטענה לאפליה בפיטורים על רקע שירות מילואים. נציבות השוויון ערכה בירור דחוף ופנתה ללא כל דיחוי אל חברת אל על אשר טענה כי היא אינה מתאימה לתפקיד של דיילת קרקע - אך הוא בוחן את האפשרות להציבה בתפקיד אחר, אפשרות אשר בסופו של יום לא צלחה אף היא".

 

"בתגובה פנתה הנציבות פעם נוספת על המעסיק, וציינה, כי אותה חלופה תעסוקתית אינה מסירה את החשד, כי ההחלטה לסיים את העסקתה נעשתה בשל שירות המילואים, ואף בתוך התקופה המוגנת. המעסיקה, בתגובתה, הכחישה את טענות הנציבות. לפונה עומדת עדיין הזכות לבקש מנציבות השוויון להביע את עמדתה המשפטית בהליך בבית הדין. הפונה כתבה מכתב תודה מרגש, בו הביעה את שביעות רצונה מטיפול נציבות השוויון בעניינה".

 

מאל על נמסר:" עד למועד זה לא התקבל כתב תביעה כאמור במשרדי החברה. אם וכאשר יתקבל, תלמד החברה את פרטיו ותגיב בערכאות המקובלות. מבדיקה ראשונית של פרטי המקרה עולה כי אין מדובר בדיילת קרקע אלא בחניכה בקורס דיילות קרקע שלא סיימה את הכשרתה".

 

"יודגש כי אל על מעסיקה מאות עובדים אשר תורמים אלפי ימי מילואים למען בטחון המדינה מדי שנה ומעודדת במלוא המרץ את הנושא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל על: אנחנו מעודדים מילואים
צילום: רויטרס
צילום: אלדד רפאלי
עו"ד רם א. גמליאל: "לא חוקי ולא מוסרי"
צילום: אלדד רפאלי
מומלצים