אושר חוק הרווחים הכלואים: "לא ויתרנו לטייקונים"
הכנסת אישרה את התיקון לחוק שיאפשר לגבות מחברות המשקיעות בישראל מס מופחת על רווחים כלואים שצברו עד תום 2011. באופוזיציה האשימו: מחלקים מתנות של 30 מיליארד שקל לחברות העשירות. שטייניץ השיב למבקריו: החוק נועד לגבות מיליארדים שאיש לא גבה במשך 20 שנה
"חוק הרווחים הכלואים " אושר היום (ב') במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית, ברוב של 38 תומכים מול 21 מתנגדים. הרווחים הכלואים זכו לכינוי זה, שכן החברות הותירו אותם בארץ מבלי להשקיעם בהרחבת עסקיהן, כדי ליהנות מפטור ממס על פי החוק לעידוד השקעות הון. הצעת החוק מאפשרת לחברות להוציא כדיבידנד, בפרק זמן מוגבל של שנה, את רווחיהן שהופקו בארץ תמורת תשלום מס של פחות מ-10% (לעומת מס החברות של 25%).
לכתבות נוספות בנושא הרווחים הכלואים:
- מפעלים שקיבלו הטבות שילמו שליש ממס החברות
- חוק "הרווחים הכלואים" עבר בקריאה הראשונה
- הרווחים הכלואים: האוצר מאיים להעלות עוד מסים
התיקון, שהציעה הממשלה בחוק לעידוד השקעות הון, יאפשר לה לגבות מהחברות המשקיעות בישראל, ונהנות מהטבות החוק, מס חברות בשיעור מופחת על הרווחים הכלואים שצברו עד תום שנת 2011. החוק התקבל כהוראת שעה שתסדיר את תשלום המס המופחת בשנת 2013
לפי הוראת השעה, הטבת המס תקבע לפי נוסחה ותגדל ככל שהחברה תפשיר חלק גדול יותר מהכנסותיה אך המס לא יפחת מ-6% מהרווחים. בנוסף ישלמו החברות 15% מס על הדיבידנדים. בנוסף להצעת הממשלה, החליטה ועדת הכספים לחייב את החברות להשקיע בישראל בחברות בנות או במו"פ 50% מהרווחים ולאפשר לרשות המסים להוציא שומה לחברות שיוציאו את הרווחים מהארץ.
גפני: פשרה מפא"יניקית
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), שהציג את החוק, אמר כי המצב החוקי הקיים יצר תמריץ שלילי לחברות לשלם מס. "המדינה לא קיבלה שקל אחד במשך שנים מהרווחים הכלואים כי לא היה לה כוח להתמודד עם הטייקונים שצברו רווחים של יותר מ-100 מיליארד שקל, ולאלץ אותם לשלם עליהם מס". הוא הגדיר את הצעת החוק והתוספות כ"פשרה מפא"יניקית", אם למדינה אין אפשרות לגבות מס על כל הכסף.
לדבריו החברות לא מחלקות רווחים כדי להימנע מתשלומי המס, ובעקבות הצעת החוק עלו טענות שיש בה פגיעה בשוויון. "הצעת החוק מעלה שאלות משפטיות. היא לא פסגת חלומות הוועדה, אבל החלטנו לנצל את חלון ההזדמנויות ואם החוק יכניס לאוצר לפחות בין 10-3 מיליארד שקל, זה מהלך ראוי במצבה הכלכלי של קופת המדינה. אפילו 3 מיליארד, אם ייכנסו, טובים להקלת נטל המסים מעל הציבור, ועלינו להיות ריאליים".
גלאון: שוד הקופה הציבורית
ח"כ זהבה גלאון (מרצ) פתחה את הדיון בהגדרת החוק כ"שוד הקופה הציבורית ופגיעה בסולידריות החברתית כשראש הממשלה, בנימין נתניהו ושר האוצר, יובל שטייניץ, מחלקים מתנות של 30 מיליארד שקל לחברות העשירות ביותר במשק".
את רשות המסים היא הגדירה כ"משת"פית חסרת שיניים, אשר דלתה היתה פתוחה לחברות הענק שניהלו אתה משא ומתן על גובה המס, כשאזרחים מהשורה נגררו להוצאה לפועל בגלל חובות זעירים של מאות שקלים".
גלאון הדגישה: "זהו גזל של הקופה הציבורית. עדיף היה לתת את ההקלות לעסקים קטנים ובינוניים במקום לעשות פרוטקציה בחסות החוק לגדולים. שר האוצר מתהדר בגביית המס הסמלי ומהלך עלינו אימים שאחרת החברות יוציאו את ההון שלהן מישראל. זה הפן הרע ביותר של יחסי הון ושלטון. אני לא מזלזלת בהכנסה של 3 מיליארד שקל אלא מתקוממת על הדרך המשוקצת של גבייתם".
ברוח דומה התבטאו נגד החוק נציגי סיעות אחרות מהאופוזיציה. ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה) שהיתה אחת המתנגדות הראשיות לחוק לצד גלאון, נרשמה להשתתף בדיון אולם עזבה את האולם - וחזרה כדי להצביע.
שטייניץ למבקריו: בורים או שקרנים
שר האוצר שטייניץ הגיב בסיכום שמבקריו הם "בורים או שקרנים". הוא טען שהחוק לא נועד לוותר על כספים אלא לגבות מיליארדים שאיש לא גבה במשך 20 שנה. לדבריו, ההכנסה הצפויה, מינימום 3 מיליארד שקל, היא במקום לגבות אותם מהציבור. "אני לא מוותר לטייקונים", אמר שטייניץ. "אין שר אוצר בישראל שניהל כמוני מאבק על מיסוי חברות הגז הגדולות, כדי שאזרחי המדינה יקבלו מהן 350 מיליארד שקל בשנים הקרובות."המאשימים אותי היום בכניעה לטייקונים, אז הם תמכו בי. 20 שנה הם לא פצו פה כשאף ממשלה לא גבתה מס על הרווחים הכלואים, ואותנו תוקפים בגלל שאנחנו מתקנים מצב אבסורדי ממושך שנגרם מפרצה בחוק, אחרי שאמרנו לחברות אתם לא חייבים מס מבחינה חוקית אבל חייבים מבחינה מוסרית. אנחנו לא מוותרים על הכנסות אלא גובים את מה שוויתרו עליו במשק 20 שנה. אל תטעו את הציבור".