החלום האמריקאי: 27 מיליון דולרים לאברכים
מתוך עשרת המוסדות המובילים בשיעור התמיכה לסטודנטים בארה"ב, נמצאים תשעה מוסדות יהודיים, ובהם השיעור הגבוה ביותר לקבלת מלגה פדרלית מלאה. אלא ש"הסטודנטים" הם ברובם אברכים. אובמה מבטיח לקצץ
<<היכנסו לעמוד הפייסבוק של ynet יהדות>>
דניאל גולדמן, יו"ר ארגון "גשר", אומר כי המוסדות היהודיים הדתיים והפרטיים אמורים היו, לכאורה, להיות מנועים מקבלת תקציבי ממשלה, ובפרט בארצות הברית - אך בדיקה בפועל של מצב העניינים מגלה תמונה אחרת לחלוטין.
כשלימודי גמרא הם "לימודי משפט"
ה-BMG (בית המדרש הגבוה) בעיירה לייקווד מתפקד כישיבה וכולל האברכים הגדול בארצות הברית, עם כ-2,000 תלמידים. בשנת 2010 קיבל המוסד 10.5 מיליון דולר לשנה עבור תלמידיו. 76% מהסטודנטים-אברכים שלו, הוכרו כזכאים לתקצוב פדרלי בדמות מלגות לסטודנטים מעוטי יכולת, מה שמוכר ב"בישראלית מדוברת" כתקציבי אברכים.
BMG לא לבד. ישיבה חרדית נוספת בברוקלין הצליחה להתארגן על 6.4 מיליון דולר. גם ישיבה של חסידות סאטמר בקריית יואל שבמונרו לא נשארה חייבת, ותלמידיה קיבלו באותה השנה מלגות בסך 5.9 מיליון דולר.
מבין 10 המוסדות המובילים בשיעור התמיכה ל"סטודנטים", נמצאים 9 מוסדות יהודים. במוסדות האלה נרשם שיעור הזכאות הגבוה ביותר לקבלת מלגה פדרלית מלאה השמורה לסטודנטים: 5,550 דולר בשנה. בין 91% ל-100% מהתלמידים במוסדות האלה התגלו כזכאים למלוא הסכום.
כתב הפורוורד פול ברגר מגלה כי כדי לקבל את המלגה, עוברים הלימודים בישיבה "התאמה" רעיונית לתנאי קבלת המענק, ועל כן צולחים אותם ללא כל קושי. כך למשל, הופכים לימודי יהדות ל"פילוסופיה יהודית" ולימודי גמרא ל"לימודי משפט". השטח האפור רחב דיו כדי שהתקציב יגיע גם ללא לימוד אקדמי של ממש.
מלגה לסטודנטים מעוטי יכולת
על מנת להבין את השיטה (המבריקה) שבאמצעותה מצליחים האברכים ותלמידי הישיבה החרדים
בארצות הברית לקבל "מלגות", בדומה לישראל - צריך לערוך היכרות עם מעצמת המלגות האמריקנית "פל גרנט" (Pell grant). המלגה הפדרלית נחשבת להשקעה הגדולה ביותר של הממשל בתקציבי ההשכלה הגבוהה, ומטרתה לסייע בצמצום הפערים בחברה, ולשפר את שוויון ההזדמנויות בנגישות לאוניברסיטאות ולעבודה איכותית.
בשנת 2011 קיבלו את המלגה 9.5 מיליון סטודנטים בכל רחבי ארצות הברית. הסך הכולל של התמיכה מגיע לסכום הדמיוני של 35 ביליון דולר. הסכום הזה מגיע, בין היתר, לקולג'ים יהודים ברחבי ארצות הברית דוגמת ה"ישיבה יוניברסיטי" האקדמית.
בהתחשב במצבם הסוציו-אקונומי של אברכים ותלמידי ישיבות, שיעור הזכאות הלא מפתיע מככב דווקא אצלם. אנשי ה"פורוורד" טענו כי פניותיהם למשרד החינוך האמריקאי, בבקשה לחשוף את מספרם המדויק של תלמידי הישיבות הנתמכים באמצעות המלגה, או את שיעורי ההשמה של אלה באוניברסיטאות ומוסדות להשכלה גבוהה או בתעסוקה – נענו בתשובה כי המידע אינו מצוי ברשותם.
על פי החוקים הפדרליים לא בוצעה כאן כל עבירה על החוק. אין שום מחויבות מצד הקולג'ים-ישיבות, להבטיח כי מקבלי המלגה יגיעו בסופו של דבר לחיים יצרניים או להשכלה גבוהה. אחד מראשי ישיבת לייקווד (שמייסדה, הרב אהרן קוטלר, טען כי מטרתה לימוד "תורה לשמה" לאל כל מטרה כלכלית או אקדמית) - אף טען כי הלימודים בישיבה משמשים כחידוד מוח נפלא ללימודי המשך ברפואה, משפטים, פיננסים או רבנות. נשמע מוכר?
אובמה מבטיח לקצץ
בתקופת ממשל אובמה זינק תקציב הפל גרנט מ-18.5 ביליון דולר, ל-35.7. במהלך מערכת הבחירות הסוערת שעברה ארה"ב, הבטיחו שני המועמדים חגיגית לצמצם ולהקטין את חגיגת הביליונים של המלגות, שכבר צפויה להיכנס לגירעון רציני בשנים הקרובות אם לא ייעשה בה רפורמה של ממש.
בכל הסכומים הדמיוניים הללו נחשב תקציב הישיבות למזערי יחסית, אך לאחרונה החליט אף הסנאט לחקור מוסדות אמריקאים שהפכו את המלגה לאבן שואבת של תקציבי עתק, וגם שם נשמעים קולות הקוראים להגביר את הפיקוח על האפקטיביות של המלגה בצמצום העוני של מקבליה.
בקיץ האחרון נעשה ניסיון להדק את הפיקוח על קבלת המלגות באמצעות כללים חדשים לבחינה של הבוגרים, כמו השמה במוסדות להשכלה גבוהה או תעסוקה. הניסיון בוטל על ידי בית המשפט. בכל מקרה, המגבלות החדשות לא היו מפריעות לישיבות להמשיך ולהיעזר בכיסיו העמוקים של הממשל האמריקני, זאת מאחר והקריטריונים החדשים לא היו אמורים לחול על סמינרים דתיים או מוסדות ללא כוונת רווח.
עשרת המוסדות היהודיים שמובילים את הרשימה מחזיקים יחד בתקציב שנתי בנתח של 27 מיליון דולר.
הכתב שפנה אליהם וביקש לשמוע את תגובתם, או תוכניות התעסוקה שהם מציעים לבוגרים, זכה להתעלמות. בלייקווד סירבו להגיב, וכך גם במונרו. הרב משה גלוכובסקי מישיבת "תומכי תמימים" של חב"ד בברוקלין, אף ציין כי אין שום טעם בדיון והכל גלוי, ידוע וחוקי.
מומחים בארצות הברית מציינים, כי בשורה תחתונה, הממשל האמריקאי מתקשה להניח את האצבע על לב הבעיה: איך תקציב שמיועד ללימודים אקדמיים הופך לתקציב ללימודי דת?