שתף קטע נבחר

 

הפלסטינים הפיצו טיוטת החלטה להכרה באו"ם

בצעד ראשון לקראת כינוס הצבעה, שלח המשקיף הפלסטיני למדינות החברות טיוטה של ההצעה לשדרוג מעמד הרשות וציין כי הן יתבקשו לתמוך בכך "במועד שייקבע בעתיד הקרוב". עם זאת, טרם הוגשה הצעת החלטה רשמית למזכירות האו"ם

כמו מרבית מדינות העולם, גם הפלסטינים עקבו בדריכות אחר הבחירות לנשיאות ארצות הברית - ועתה, עם סיומן, הם מתפנים לעניין בוער אחר: הפנייה לאו"ם לשדרוג מעמד הרשות. אמש (יום ה') עשו הפלסטינים את הצעד הראשון לקראת כינוס הצבעה באו"ם, והפיצו את טיוטת ההצעה בקרב 193 המדינות החברות.

 

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

עם זאת, בשלב זה עדיין לא הוגשה הצעת החלטה רשמית למזכירות האו"ם הנחוצה כדי להעלות את הנושא להצבעה, והמשקיף הפלסטיני באו"ם, ריאד מנצור, אמר לסוכנות הידיעות AP כי טרם הוחלט מתי תוגש ההצעה. זהו הצעד הראשון של הפלסטינים שנועד לבחון את התגובה לו, ורק לאחר כינוס הליגה הערבית ביום שני הקרוב, יתברר מה יהיה צעדם הבא.

 

אבו מאזן נואם בכינוס העצרת הכללית בספטמבר. להצעה מובטח רוב (צילום: AP) (צילום: AP)
אבו מאזן נואם בכינוס העצרת הכללית בספטמבר. להצעה מובטח רוב(צילום: AP)

 

בטיוטה שהפיץ המשקיף מנצור התבקשו חברות האו"ם לתמוך בשדרוג המעמד של הרשות הפלסטינית ממשקיפה למדינה משקיפה שאין לה זכות הצבעה. במכתב הפלסטיני נאמר כי המדינות החברות מתבקשות "לשדרג את המעמד של פלסטין בעצרת הכללית של האו"ם במועד שייקבע בעתיד הקרוב".

 

בסתיו שעבר נכשל הניסיון הפלסטיני להעביר במועצת הביטחון החלטה על צירופה של פלסטין כמדינה ה-194 באו"ם. לקבלת ההחלטה נדרש רוב של תשע מתוך 15 חברות המועצה, והוא סוכל בעיקר בגלל לחץ דיפלומטי שהפעילה ארצות הברית מאחורי הקלעים ואיומה להטיל וטו על ההחלטה.

 

לאחר כישלון המהלך לקבלת פלסטין כמדינה-חברה מלאה, עברו הפלסטינים לקידום מהלך קל בהרבה ובעל אופי סמלי בלבד. לאמריקנים אין זכות וטו בעצרת הכללית ולהחלטה לקבלת פלסטין כמדינה לא חברה, יהיה רוב אוטומטי בזכות המדינות המוסלמיות והבלתי מזדהות.

 

ארצות הברית, שהודיעה לפלסטינים על התנגדותה למהלך, נימקה זאת בטענה כי הוא קובע באופן חד-צדדי ומראש דברים שצריכים להיפתר במסגרת הסדר מדיני בין ישראל לרשות. לאיום האמריקני יש גם היבט כלכלי: האמריקנים הבהירו לפלסטינים כי ברגע שיפנו לאו"ם, הם יסתכנו בהפסקת הסיוע האמריקני.

 

בוושינגטון טענו עוד כי נוכח עיתוי המהלך - לפני הבחירות בישראל - הוא ישחק לידיהם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החוץ אביגדור ליברמן במערכת הבחירות, ישים קץ למאמצים להביא

לחידוש תהליך השלום ויחליש מאוד את המרכז והשמאל. דיפלומטים מערביים גם הביעו חשש כי הבחירות בישראל יביאו להקצנה בתגובה של ישראל למהלך הפלסטיני עדי כדי מהלכים קיצוניים דוגמת סיפוח, ביטול הסכמי אוסלו ואימוץ דו"ח אדמונד לוי במלואו בממשלה.

 

עם זאת, בישראל מעריכים כי על אף הלחצים מצד ארה"ב ואירופה - הפלסטינים נחושים לפנות לעצרת הכללית באחד משני התאריכים הסימבוליים הבאים: 15 בנובמבר, המועד שבו הכריז ערפאת בשנת 1988 על עצמאות; או 29 בנובמבר (כ"ט בנובמבר), היום שבו הצביע האו"ם בשנת 1947 בעד תוכנית החלוקה. תאריך זה הפך ליום הסולידריות הבינלאומי עם הפלסטינים.

 

ביום שני תתכנס הליגה הערבית תתכנס לדון בעניין הבקשה הפלסטינית לאו"ם. בכינוס יערכו שתי פגישות:

הראשונה בדרג שרי החוץ הערבים ובהשתתפות אבו מאזן והשנייה תיערך בין שרי החוץ הערבים לבין כמה ממקביליהם ממדינות האיחוד האירופי, ועם הממונה על יחסי החוץ באיחוד, קתרין אשטון. במהלך הפגישה ינסו השרים לשכנע את האירופים לתמוך בבקשת השדרוג הפלסטינית.

 

עוזר מזכ"ל הליגה הערבית לענייני פלסטינים, מוחמד סביח, העריך כי 115 מדינות יצביעו בעד ההחלטה, 27 נגד ו-51 מדינות עדיין נחשבות למתנדנדות. סביח ציין עוד, כי מבין החברות הקבועות במועצת הביטחון יצביעו רוסיה וסין בעד ההחלטה. צרפת ביקשה לראות את נוסח ההחלטה כדי להחליט אם להצביע או בעד או נגד, בריטניה מבקשת לדחות את מועד הגשת הבקשה וארה"ב מתנגדת.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אבו מאזן באו"ם (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים