הכל כלול: שידוכים והרצאות במערב אוקראינה
בכנס של ארגון "לימוד" באוקראינה אפשר לשמוע הרצאה על אלוהים בשואה, ואפשר לשבת בלובי ולחפש כלה יהודייה. מה מביא צעירים אוקראינים שמגלים פתאום סבתא יהודייה, ללמוד תורה בתוכנית "לימוד" - ואיך נקמתי בשם סבתא שלי
>> כניסה מהירה לפייסבוק שלנו - כאן! <<
ידידה משגרירות ישראל בקייב הרגיעה אותי ומנתה שלושה דברים שיגנו עלי בזמן הביקור: אבינו שבשמיים, חבישת כובע מעל הכיפה והעובדה כי גם בגילי המתקדם, כשרודפים אחריי קוזאקים, אני מסוגל לרוץ מהר למדי.
כל אחד מגיע ליהדות בדרך שמתאימה לו
חיים צ'סלר, לשעבר גזבר הסוכנות היהודית, ייסד בשנת 2005 את "לימוד FSU", במטרה להעמיק את התודעה היהודית של יהודים וצאצאי יהודים במדינות חבר העמים. כמובן שארגונים יהודיים שונים פעלו בעבר להפיץ יהדות בברית המועצות, אלא שצ'סלר השכיל לייבא מאנגליה פטנט ייחודי: ארגון שבו המשתתפים קובעים בעצמם איפה ייערך הכנס, אלו הרצאות ואלו הדרכות ייערכו בו.
"כל אחד צריך להגיע ליהדות בדרך שהיא נכונה לו", אומר צ'סלר. "מה שמייחד את 'לימוד', הוא שאנו מאפשרים לכל אחד להביע את ההזדהות שלו עם הדת, עם מדינת ישראל ועם העם היהודי, בדרך שבה הוא חש בנוח. ההצלחה של 'לימוד' נוצרה בגלל שמדובר בצמיחה מלמטה, כלומר הכנס לא תלוי בשום זרם דתי או ממסדי, ולא ממומן על ידי גורם אינטרסנטי.
"בנוסף, אין כאן שום גורם מתווך", הוא מסביר. "אף ארגון לא שולח את אנשיו, וההרשמה היא רק און-ליין. לכל אחד שמשתתף יש דיווידנד בתוך המפעל העצום הזה, ואין אחד שלא משלם, כולל המרצים והמתנדבים".
לעצב את החיים היהודיים מתוך תשוקה
מנכ"ל "לימוד", רומן קוגן, אומר כי הארגון מאפשר לצעירים, בעיקר בגילאי 20-40, "לעצב את המסגרת לחיים היהודיים שלהם, ולעשות זאת מתוך תשוקה, כי כולם עושים זאת בהתנדבות, ובהתאם לצרכיהם ותחומי העניין שלהם.
"האופי של הכנס מאוד פלורליסטי וזה מתאים לכל אחד", מבהיר קוגן. "משמונה בבוקר ועד שעות הלילה הקטנות, בכל רגע נתון יש שבע או שמונה הרצאות, סדנאות, סיורים או פעילויות אחרות – הרוב המוחלט בנושא יהודי או ישראלי. אם ההרצאה מוצאת חן בעיניך אתה נשאר, ואם לא - אתה יוצא ועובר להרצאה אחרת, בלי שהמרצה יחמיץ פנים. הפעילויות לא כוללות רק הרצאות על יהדות ותרבות, אלא גם ציור, ריקודים, יוגה ועוד פעילויות פנאי, ואם מישהו מעדיף לשבת בלובי, לשוחח או לשיר עם חברים - גם זה בסדר גמור מבחינתנו", הוא אומר.
הרצאה על פנקסי קהילות
שיחה עם משתתפי הכנס מגלה פסיפס מרתק של גברים ונשים, הכולל בעיקר צעירים, אבל גם מבוגרים שגילו את הכנס בשנים האחרונות. חלק קטן מהמשתתפים שומר מצוות, ויש רבים אחרים שהם "מזרע ישראל", כלומר רק אביהם או סבם היה יהודי, אבל הם מעוניינים בקשר עם העם היהודי.
יצחק (אולג) קרשנבאום, בן 35, הגיע עם רעייתו לכנס מדניפרופטרובסק שבמזרח אוקראינה. הוא מורה בישיבת חב"ד בעיר מגוריו, וזו הפעם הראשונה שבה הוא משתתף בכנס "לימוד". "רעייתי שהיא עורכת דין, חזרה בתשובה אחרי שהתחתנו, ושמחנו להגיע לכאן ולשלב טיול והרצאות. אני מאוד נהניתי למשל מהרצאה על פנקסי קהילות באירופה, מהרצאה על לאומנים אוקראינים שהצילו יהודים בשואה, ומהשיחה על אלוהים בשואה שהנחה חבר הכנסת לשעבר, הרב מנחם כהן", הוא מספר לי.
לא רוצה להיות קופאית ב"מגה"
לעומת קרשנבאום החרדי, שמדבר עברית שוטפת במבטא כבד - לריסה פופובסקייה מדברת איתי באנגלית. היא בת 24, רווקה, לומדת לתואר שני בתקשורת בבית הספר הגבוה לכלכלה בקייב, וזו הפעם השישית שבה היא מתנדבת בכנס "לימוד". היא השתתפה בכנסים של ארגונים יהודיים אחרים אבל את "לימוד" היא אוהבת במיוחד, בעיקר בשל האווירה הנינוחה המאפיינת את האירוע.
"אבא שלי יהודי, אבל אמא שלי היא רוסיה", מספרת פופובסקייה. "בתור ילדה לא ידעתי כלום על יהדות חוץ מזה שבראש השנה אוכלים דג ובפסח אוכלים מצות. הם החליטו לא ללמד אותי כמעט כלום על יהדות, כדי לתת לי אפשרות לבחור את הדרך שלי בחיים. בגיל 15 רציתי להכיר יותר את היהדות, וההורים אפשרו לי ללמוד בבית הספר "אורט" בקייב. בגיל 19 עדיין הרגשתי שאני מחמיצה משהו, ושאני רוצה ללמוד יותר. מאז ביקרתי בישראל פעמיים, כולל שלושה חודשים במכללת אריאל במסגרת תוכנית 'מסע".
כשאני שואל אותה אם שקלה אי פעם לעלות לישראל, היא אומרת: "חשוב לי להתחתן עם יהודי, אבל ההורים שלי לא רוצים שאעלה לישראל, כי הם חושבים שזו ארץ של מלחמות. כל שנה אני מגלה שאני פחות ופחות רוצה לחיות באוקראינה, אבל אני לא בטוחה שאני רוצה להיות קופאית ב'מגה בעיר'", היא אומרת. את המילים "מגה בעיר" פופובסקייה אומרת בעברית.
גם שידוך אפשר למצוא כאן
מי שהגיע לכנס באוז'גורוד בפעם הראשונה, הוא ליאון פייגלמן, רווק בן 25, מקרית ביאליק שמשפחתו עלתה לפני שנים מחבר העמים. אמו היא בעלת בית מרקחת, והוא חזר לכאן כדי ללמוד רוקחות. בחיוך רחב מודה פייגלמן שעם כל הכבוד להרצאות המרתקות, הוא בילה בלובי המלון חלק ניכר מהכנס, ואפילו כבר הספיק להכיר בחורה צעירה ונאה.
ואכן הכנס של "לימוד" עשוי גם לכלול מפגשי היכרות לבחינת שידוך הולם. בחודש שעבר, למשל, נישאו בירושלים צעיר וצעירה שהתנדבו ב"לימוד" במוסקבה, וגילו לא רק את היופי שביהדות אלא גם האחד את השנייה.
נקמה יהודית
באופן מדהים, יממה בלבד לפני הטיסה לאוז'גורוד, גיליתי שסבתי מצד אבי נולדה בעיר הזו לפני 92 שנים. רוב בני משפחתה נרצחו בשואה, בשל שיתוף הפעולה
בין הנאצים ובין עוזריהם האוקראינים. לכן למרות היופי המדהים של אוקראינה, היה קשה להשתחרר מהזיכרונות, ומהשאלה האם אלמלא השואה, גם אני הייתי נולד באוז'גורד, במונקאטש השכנה, או בלבוב.
עם סיום הכנס, עצרנו להתרעננות באחת מערי השדה. ביציאה מהשירותים בעלת המקום דרשה מאיתנו (באוקראינית-עצבנית), לשלם עבור השירות. צ'סלר חייך ואמר לי (בעברית), שהעובדה שקנינו חפצים לא שימושיים בחנות הסמוכה, אמורה לפטור אותנו לכאורה מתשלום. אני לא בטוח שבעלת המקום הבינה את ההסבר, אבל מבחינתי זו בהחלט היתה התחלה של נקמה יהודית מקורית.
- הצצה נדירה: חסידי חב"ד חוגגים עם המשיח