בן גוריון לתלמידי רפואה שנסעו מב"ש: אות קלון
אוני' בן גוריון בנגב הושבתה, אך הסטודנטים לרפואה נדרשים להמשיך להשתתף בסבבים קליניים בבתי חולים ובמרפאות. המצב הביטחוני הבריח רבים מהם מהעיר, אולם בפקולטה זועמים: "היעדרות גורפת של סטודנטים בלימודים הקליניים היא אות קלון עבורנו, האם אלה הם פני הרופאים לעתיד?"
מבצע "עמוד ענן " השבית השבוע את הלימודים באוניברסיטת בן-גוריון שבנגב, וגם היום (ד') לא התקיימו במקום שיעורים. מי שכן אמורים להגיע ללימודיהם הם הסטודנטים בבית הספר לרפואה, אשר עושים סבבים קליניים, אולם מסתבר שהאיום הביטחוני מרתיע רבים מהם מלהגיע.
עוד בערוץ הלימודים של ynet
- סטודנטים בצו 8 - מוסד הלימודים דואג לכם?
במסגרת הלימודים הקליניים בפקולטה למדעי הבריאות נמצאים הסטודנטים בסבבים בבתי חולים או במרפאות ממוגנות. אולם, חלק מהסטודנטים עזבו את העיר בגלל מטחי הטילים, ואין ביכולתם להגיע למחלקות. באוניברסיטה דורשים מהסטודנטים לרפואה להמשיך להשתתף בסבבים, למרות שבמחלקות אחרות הושבתו הלימודים לגמרי, ותלמידי המחלקה תוהים כעת מדוע זכויותיהם שונות משל שאר הסטודנטים.
"מצב לא אפשרי"
סטודנט לרפואה אמר ל-ynet: "אני סטודנט באחת השנים הקליניות. אין לי שום בעיה שיבקשו מאיתנו להתנדב - במסגרת חלק מהלימודים שלנו אנחנו עומדים לשירות בית החולים, יש לנו שעות לא שגרתיות במהלך השנה ללא תלות במצב הבטחוני".
לדברי הסטודנט, "מרגע שהתחיל המבצע, נוצר מצב לא אפשרי לחלק מאיתנו להמשיך לשהות בעיר. אנחנו נמצאים בדירות ישנות ולא ממוגנות וחלקנו בעלי משפחות עם ילדים קטנים. ניסינו להישאר בעיר והדבר היה בלתי אפשרי לרוץ 5-4 פעמים בלילה לחדר המדרגות ובקושי לישון.
"הפקולטה מטשטשת את ההבדל בין היותנו סטודנטים להיותנו כוח עזר רפואי. אין לנו בעיה עם אף אחד מכובעים אלו, כל עוד לא מערבבים בין השניים".
הסטודנט מספר, כי חלק ממנהלי מחלקות סופרים נוכחות במחלקות השונות כדי שהסטודנטים ישלימו את מכסת הימים בכל סבב. "לא יהיה לי זמן לעשות עוד סבב כי אני אמור ללמוד למבחני הגמר - מה אעשה? האם אני אעשה סבב לפני המבחנים? השורה התחתונה היא שאני אמור לדחות את מבחני הגמר בשנה".
באוניברסיטה טוענים, כי רק אובדן 30% מזמן ההשתתפות בסביבים ייחשב להיעדרות מוצדקת. לפיכך, סטודנטים אשר לא היו בסבב האחרון למעשה מתקרבים להיקף היעדרות שכזה.
"נבחרו כראוי?"
אתמול (ג') קיבלו הסטודנטים מכתב מד"ר קלריס ריזנברג, מנהלת בית הספר למדעי הבריאות, ומפרופסור גבריאל שרייבר, דיקן הפקולטה, בו נכתב "אנו עמלים קשה בוועדת הקבלה של בית הספר לבחור מועמדים בעלי תכונות אישיות, ערכים, מכוונות לאחר, מעורבות קהילתית והתנדבותית. העת הזו היא עת מבחן לכן ולנו, האם הצלחנו במשימתנו זו. האם הסטודנטים שנבחרו על ידנו להיות רופאי העתיד נבחרו כראוי?".
בהמשך נכתב כי הסגל מחזק את ידי הסטודנטים שגוייסו כמו גם את ידי הסטודנטים המתנדבים במחלקות השונות: "אין ספק כי לעת הזאת התייצבות הסטודנטים במחלקות הפועלות בחירום, כגון במחלקות הפסיכיאטריות הפועלות בין השאר במסגרות טיפול בנפגעים, היא בעלת ערך לימודי וחינוכי לסטודנטים ובעלת ערך סגולי לצוות המקצועי ובעיקר לחולים ולנפגעים.
"אנו מקבלים גם מגוון מסרים שליליים מחלק מן המחלקות על היעדרות גורפת של סטודנטים בלימודים הקליניים. זוהי אות קלון עבורנו. האם אלה הם פני הרופאים לעתיד? האם אלו הן העמדות הערכיות של חלק מן הסטודנטים? האם זוהי התגייסות לטובת האחר ולטובת הקהילה בעת מצוקה?", נכתב.
"אנו חוזרים ומבטאים שוב את ציפיותינו מן הסטודנטים להתייצב ללימודים הקליניים ולהתנדב למשימות הנדרשות...", מבקשים אנשי הסגל במכתב.
"האם כך חשבנו שיהיה בשעת מלחמה?"
הסטודנטים כתבו בתגובה לדיקן הפקולטה ולמנהלת בית הספר לרפואה: "לאחרונה קיבלנו מכם מיילים המביעים אכזבה בשל חוסר רוח התנדבות מצדנו להופיע במחלקות במסגרת הסבבים הקלינים. לפני שאתם שופטים אותנו בנחרצות שכזו ותמהים על בחירתכם בנו, אנו מאוד רוצים להציג בפניכם את הצד שלנו, טענות אותן ככל הנראה לא לקחתם בחשבון בשעת כתיבה.
"הערכנו שדווקא ממסד שכזה ,השם דגש על היות הרופא אדם מוסרי, המבין לליבו של החולה, ידע גם להבין ללב הסטודנטים שלו, שבחרו בו, בשעה שהם זקוקים לתמיכתו ולגיבויו. האם כך חשבנו שיהיה בשעת מלחמה, בבואנו ללמוד בדרום הארץ? האם לכך ציפינו?".
"אנו מבקשים במכתב זה להביע את רחשי ליבנו וטענותינו העיקריות בעת שכזו, ולהלן עיקרי הדברים: מספר לא מבוטל מאיתנו גר בדירות שכורות בבאר שבע, ללא ממ"ד, ללא מקלט בקרבת מקום, ללא אפשרות להתגונן כאשר נשמעת אזעקה בזמן שאנו נמצאים בביתנו. אנו בטוחים שכמונו, גם אתם עוקבים אחר החדשות ורואים מה קורה לבית כאשר פוגעת בו
רקטה פגיעה ישירה או ניזוק מהדף.
"חלקנו הורים לילדים קטנים, אשר אותם העברנו לאזור המרכז לשם הגנה מרבית הן פיזית והן נפשית עבורם. האם אתם מצפים מאיתנו לעזוב את ילדנו במרכז ולהגיע לדירות בבאר שבע? או לנסוע מדי יום מבאר שבע למרכז והפוך, נסיעות של לפחות שעה לכל כיוון, כאשר רק ביום שליחת מכתבכם נפלו כ-20 רקטות על העיר באר שבע ורבות נוספות בסביבתה?.
"לרובנו אין רכב, האם אתם מצפים מאיתנו להגיע ברגל בהליכה שנמשכת כ-20 דקות בממוצע, ולהסתכן בכך שכאשר תשמע אזעקה, נסתתר מאחורי חומה אקראית? אנו תוהים האם למען הבעת אמפתיה או בשביל הערך הלימודי והחינוכי, שווה שסטודנט יפגע?"
בסיומם מכתבם מוסיפים הסטודנטים: "נסכם את הדברים, כי בל נשכח שאנו סטודנטים, שאינן מבוטחים כמו שאר הצוות הרפואי שעובד בבית החולים. אנחנו רק בתחילת דרכנו הקלינית כך שברור שלא נוכל לטפל בחולים ולסייע. יתרה על זאת סטודנטים רבים שהיו במחלקות בזמנים כאלו חשו כנטל על המערכת ולא כעזר".
לא צריכים מתנדברים בסורוקה
סטודנט נוסף סיפר ל-ynet: "הרמתי הבוקר טלפון לבית החולים סורוקה - לדבריהם כל הדרישות שלהם נענו עד תום. אין מקומות פתוחים יותר לסטודנטים - לא במחלקות ולא בעזרה לקשישים".
"סורוקה לא דורשים יותר מתנדבים - זו עובדה שצריכה להיאמר", אמר. "לשלוח לנו מכתבים 'מעוררי מצפון' שכאלו כשאין להם צידוק במציאות מוכיח שכל מה שהם רוצים הוא שנחזור ללימודים עצמם (וזה מה שהם רשמו כבר לפני). ובזה אנחנו לא שונים מסטודנט להנדסת חשמל".
יונתן גופר, יו"ר אגודת הסטודנטים לרפואה בנגב (אסר"ן) אמר: "סטודנטים לרפואה באוניברסיטת בן גוריון מאז ומתמיד התייצבו לטובת הקהילה בבאר שבע. במהלך שמונת הימים האחרונים סטודנטים התנדבו לפי צרכי העירייה בבאר שבע וצרכי בית החולים בעזרה קלינית במחלקות, בשמירה על עובדי בית החולים ובשלל משימות בית החולים".
"יחד עם זאת אנו חושבים שהבחירה כיצד לפעול בימים אלו היא של סטודנט ורק שלו. אין מקום למניפולציה רגשית כזו או אחרת על מנת להציב סטודנטים במקום שאינו ראוי לפקולטה - במצב לאומי שכזה".
נשיאת האוניברסיטה: "מחכה להחלטות בוגרות"
האוניברסיטה עצמה מושבתת ופרופסור רבקה כרמי, נשיאת האוניברסיטה אף כתבה באתר האוניברסיטה לציבור הסטודנטים והסגל: "לרבים מאיתנו זו חזרה לתקופת מבצע עופרת יצוקה ולאחרים זו התנסות ראשונה. כולנו בתוך מציאות שנכפתה על כל תושבי באר שבע והדרום, עימה יש להתמודד בדרך המיטבית".
עוד כתבה פרופסור כרמי: "כולנו מייחלים לסיומו המוצלח של המבצע ולחזרה לפעילות המבורכת של סטודנטים וסגל באוניברסיטת בן גוריון".
פרופסור כרמי אמרה ל-ynet: "מדובר במקצוע חיוני שהוא שונה מכל מקצוע אחר בעולם. מבחינתנו מי שנכנס לסבב הקליני הוא קולגה כשהסטודנטים אצלנו נשבעים את שבועת הרופא בשנה א'.
"מדובר בחשיפה לזמן לחץ והסטודנטים יכולים ללמוד את הדברים רק במחלקות עצמן. אני מחכה שהסטודנטים יקבלו החלטות בוגרות כי מדובר באנשים בוגרים".
פרופסור כרמי הוסיפה: "לא אמרנו שמישהו יסולק, אלא שהם יצטרכו לחזור על הסבב הקליני".
בנוגע למכתב שנשלח לסטודנטים ש"משחק על מצפונם" והאמירה כי "זוהי אות קלון עבורנו" אמרה נשיאת האוניברסיטה: "אני מצרה על המלים הקשות. עדיף היה להשתמש במלים שמעוררות פחות את המצפון. עם זאת, הדרישה היא לגיטימית ומקצועית".