שתף קטע נבחר
 

בדרך להסכם סחר עם קולומביה: 'הקלה ליצואנים'

הסבב הרביעי בשיחות להסכם סחר חופשי בין ישראל לקולומביה ייפתח היום בבוגוטה, במטרה לחתום על ההסכם במחצית הראשונה של 2013. לאחר כניסת ההסכם לתוקף ייהנו יצואנים ישראלים מפטור מיידי או הדרגתי במכס בעת יצוא סחורות מישראל לקולומביה. כמו-כן יוסרו חסמים נוספים

חמש שנים לאחר החתימה על הסכם סחר חופשי בין ישראל לגוש המרקוסור - הכולל את ברזיל, ארגנטינה, אורוגוואי ופרגוואי - מנהלת בימים אלה ישראל משא-ומתן להסכם סחר חופשי עם קולומביה - הכלכלה השלישית בגודלה באמריקה הלטינית, אחרי ברזיל ומכסיקו. מדובר בסבב השיחות הרביעי מאז החל המשא-ומתן בחודש מרס, בהובלת נציגי האגף למדיניות סחר והסכמים בינלאומיים במנהל לסחר חוץ שבמשרד התמ"ת. היום (ב') נפתח הסבב הרביעי בשיחות.

 

לישראל הסכמי סחר חופשי עם האיחוד האירופי, ארצות-הברית, טורקיה, מכסיקו, קנדה, מדינות אפט"א (נורבגיה, שוויץ, איסלנד וליכטנשטיין) וגם עם מדינות מרקוסור. ההסכמים האלה חשובים מאוד ליצואנים הישראלים, הזוכים לפטור ממכס ביצוא

 לאותן מדינות ומהווים למעשה מנוע צמיחה ליצוא. ישראל היא חלוצה בתחום הסכמי הסחר. היא הייתה הראשונה שחתמה על הסכם עם ארצות-הברית וגם הייתה המדינה הראשונה מחוץ ליבשת אמריקה הלטינית, שחתמה על הסכם עם מדינות מרקוסור ונכון להיום המדינה היחידה מחוץ לאמריקה הלטינית שלה הסכם סחר חופשי בתוקף עם גוש זה.

 

בקולומביה יותר מ-45 מיליון תושבים. התל"ג לנפש עומד על כ-10,400 דולר ונמצא במגמת עלייה בשנים האחרונות, בעיקר בזכות צמיחה במגזרי מפתח כגון כרייה ואנרגיה, תחבורה, חקלאות ודיור.

 

נטלי גוטמן-חן, מנהלת המחלקה להסכמים בילטראליים במנהל סחר חוץ במשרד התמ"ת, אמרה כי המשא ומתן עם קולומביה מהווה חלק מהמאמץ של המנהל לפתוח שווקים חדשים לתעשיינים הישראלים. "אנחנו מזהים תהליך בו חלק מהיצוא מוסט מצפון אמריקה ואירופה לאסיה ודרום אמריקה", היא אמרה. "אנחנו צריכים לענות על הצורך הזה בפתיחת כמה שיותר שווקים".

 

גוטמן-חן, העומדת בראש צוות המשא ומתן עם קולומביה, הוסיפה כי היצוא למדינה בדרום אמריקה מתרכז בהיי-טק, אלקטרוניקה, ציוד רפואי, ציוד תקשורתי, מוצרים של התעשיות הכימיות, תשתיות לחקלאות וגם פלסטיקה. "בהרבה מאוד מהמוצרים האלה יש מכסים בשיעור של 5-15 אחוזים, שהם משמעותיים ליצואן", היא אמרה.

 

היא גם הצביעה על כך שישראל וקולומביה הן למעשה שתי כלכלות משלימות. "אנחנו מייבאים מהם קפה וסוכר, אבל בעיקר פחם", אמרה גוטמן-חן. "לתעשייה בקולומביה אין למעשה איום של ממש מצד התעשייה הישראלית. שני הצדדים מכירים שמדובר בהשלמה ושתהיה מעט מאוד פגיעה אם בכלל".

 

מקווים לחתום בשנה הבאה

דניאל קולבר, המתאם את המשא ומתן מול קולומביה ומדינות נוספות, אמר כי במנהל סחר חוץ בנו מודל כדי לקבוע סדר עדיפות לניהול משאים ומתנים להסכמי סחר חופשי. "בין היתר בדקנו את נתוני היצוא, שיעור המכס, התל"ג, שיעור הצמיחה בשנים האחרונות, מודל SMART של הבנק העולמי, דירוגי שחיתות וחופש מסחרי וקריטריונים

 נוספים. ערכנו שקלול וראינו מול אילו מדינות כדאי להשקיע משאבים בכריתת הסכמי סחר חופשי", הוא אמר. קולומביה, לדבריו, קיבלה ציון גבוה וכיוון שההערכה הייתה כי המשא ומתן לא ייארך זמן רב - פתחו שני הצדדים במגעים על מנת להגיע להסכם סחר חופשי.

 

קולבר הוסיף כי למשא ומתן בין שתי המדינות קדם סקר כדאיות משותף שנערך על ידי משרדי התמ"ת של ישראל וקולומביה. הסקר, שהתבסס על חמישה מודלים שונים מצביע על הגידול ביצוא לקולומביה אם ייחתם הסכם סחר חופשי, והתוצאה באחד המודלים הייתה גידול של 88%. הוא הזכיר הסכמים עם מדינות אחרות, שבזכותם גדל היצוא הישראלי: "אם מסתכלים על מכסיקו וטורקיה רואים שהיה גידול משמעותי ביצוא בשנים שלאחר כניסת ההסכם לתוקף", אמר קולבר. כמו כן הוסיף כי "קולומביה מאוד מעוניינת בהסכם עם ישראל ובמה שלישראל יש להציע, כאשר הדגש הוא על טכנולוגיות חדשניות ופתרונות לאתגרים העומדים בפני קולומביה".

 

גוטמן-חן פירטה את היתרונות של ההסכם לתעשייה הישראלית. "להסכם יש בוודאות תפקיד בגידול ביצוא", היא אמרה. "אנחנו רואים את הבקשות של תעשיינים שממתינים להסכם עם קולומביה. הם גם מחכים להסכמים אחרים. אנחנו רואים ביום יום כמה ההסכמים חשובים עבור המשק הישראלי".

 

בהסכם המתגבש בין שתי המדינות צפוי להיכלל פרק בנושא רכש ממשלתי. קולבר אמר כי ההסכם יקנה לחברות ישראליות תנאים מועדפים לזכייה במכרזים ממשלתיים בקולומביה, דבר שלא היה עד כה. "פוטנציאל רב טמון בפרוייקטים במימון ציבורי כגון בתחומי תשתיות, תקשורת, מים וחקלאות", הוא אמר.

בשל היתרונות הגדולים ליצוא, עומל מינהל סחר חוץ על השגת הסכמי סחר חופשי נוספים. בימים אילו מתנהל משא ומתן להסכם סחר חופשי עם הודו, משא ומתן על הסכם עם אוקראינה יחל לפני סוף השנה ונשקלים הסכמים נוספים, בין היתר עם סין ורוסיה.

 

קרובים לישראל

קולומביה היא אחת המדינות הידידותיות לישראל באמריקה הלטינית. במפגש שהתקיים בירושלים לפני כשנה הודה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לשרת החוץ של קולומביה על כך שארצה לא תמכה בהקמת מדינה פלסטינית באופן חד צדדי בהצבעה במועצת הביטחון של האו"ם. הוא גם הזכיר את הברית העמוקה בין שתי המדינות. בנוסף, קולומביה עשתה בשנים האחרונות מהלכים נגד הפשע ולאחרונה החלו שיחות עם ארגון המורדים FARC.

 

פרט למשא ומתן על הסכם סחר חופשי בהובלת המנהל לסחר חוץ ובשיתוף פעולה עם משרדי ממשלה נוספים כגון מנהל המכס, משרד החקלאות, משרד המשפטים, משרד האוצר ומשרד החוץ, ישנם ערוצים נוספים שמטרתם לחזק את הקשרים המסחריים בין המדינות ולהביא לגידול ביצוא.

 

בשל הפוטנציאל הגלום ביצוא לקולומביה הוחלט בשנה שעברה לפתוח נציגות מסחרית של משרד התמ"ת בבוגוטה. נטע בר-אל, הנספחת המסחרית בקולומביה, שאמונה

 גם על קידום קשרי המסחר עם פרו, פועלת לשם פתיחת דלתות עבור חברות ישראליות בפני מגוון רחב של סקטורים וזאת לאחר למידת השוק המקומי וצרכיו ופיתוח קשרים עם ארגונים כלכליים מובילים וחברות קולומביאניות משמעותיות. "אנו מזהים הזדמנויות רבות עבור חברות ישראליות בקרב חברות התשתיות הגדולות בקולומביה כמו חברות כריית הפחם וחברות הפקת הנפט והובלתו, אשר נמצאות בחיפוש מתמיד אחרי טכנולוגיות חדשניות בתחומים של אבטחת מתקנים אסטרטגיים, טיפול בשפכים תעשייתיים וטכנולוגיות לניהול חכם של אנרגיה", אמרה בר-אל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דפנה טלמון
בוגוטה, בירת קולומביה
צילום: דפנה טלמון
דניאל קולבר, המתאם את המשא ומתן
נטע בר-אל, הנספחת המסחרית בבוגוטה
מומלצים