שתף קטע נבחר
 

היום יוחלט האם המים יתייקרו בכ-3%

מועצת רשות המים צפויה להחליט על העלאת התעריף לשנת 2013 בכ-24 אגורות למ"ק לרמה של 8.87 שקלים למ"ק. ההתייקרות בתעריף לתעשייה משמעותית יותר וצפויה לעמוד על 17%. ההעלאה הנוכחית מצטרפת לסדרה של התייקרויות במחירי המים שבוצעו בשנים האחרונות

האם מחיר המים יתייקר? מועצת רשות המים תתכנס היום (ה') והיא צפויה לאשר העלאה של מחיר המים לשנת 2013 בכ-3%. עבור צרכני המים המסופקים על ידי התאגידים העירוניים, מדובר בהעלאה של כ-24 אגורות למ"ק, לרמה של 8.87 שקלים למ"ק. יש לציין כי החלטה סופית טרם התקבלה וכי התעריף עודנו נתון לשינויים.

 

 

ההעלאה הנוכחית, שמצטרפת לסדרה של העלאות במחירי המים בשנים האחרונות, קשורה ברפורמה במשק המים שנועדה להביא לניהולו כמשק סגור. כלומר, מטרת הרפורמה היא שחשבונות המים שמשולמים על ידי אזרחים ומפעלים ישקפו את עלות השאיבה, הייצור וההולכה של המים ללקוחות, מבלי שמקור הכנסה אחר של המדינה יסבסד את השימוש בהם.

 

עליית המחירים - בגלל החשמל

ההעלאה הנוכחית נובעת מהעלייה במחיר החשמל, אשר גרמה לעלייה בהוצאות של תאגידי המים וחברת מקורות על הובלה ושאיבה, ומעלייה בהיקף המים המותפלים שנדרשים התאגידים לרכוש. ברשות המים טוענים היום, כי העלאת התעריף הפעם אינה גבוהה ביחס לעלייה שחלה בעלות אספקת המים לאזרחים, וכי ההתייעלות שהביאה הרפורמה למשק המים מזערה את ההתייקרות הנוכחית.

 

התייקרות משמעותית יותר, צפויה לתעשיינים. תעריף המים לתעשייה צפוי לעלות בשיעור של 17.5% ובקרב התעשיינים נשמעה היום ביקורת קשה על כך, ואף איומים בהעלאת מחירים שתפגע באזרחים. "העלאת תעריפי המים הנה החלטה שפוגעת קשות בתעשייה ושאת השלכותיה ירגיש כל אזרח במדינת ישראל, בשל העלייה ביוקר המחייה". אמר היום מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק.

 

לדבריו, מחיר המים לתעשייה עלה ב-85% בפחות מ-4 שנים וההתייקרויות החדות הללו פוגעות קשות בכושר התחרות של התעשייה הישראלית. בהתאחדות התעשיינים איימו להשית את העלויות העודפות על האזרחים בצורת ייקור של מוצרי המזון והטואלטיקה.

 

נציגי התעשיינים דורשים את התערבות הממשלה בעצירת ההתייקרות, שאמורה להיכנס לתוקפה ב-1 בינואר, יחד עם העלאת התעריפים לאזרחים. "על הממשלה לגלות אחריות ולהפסיק להתייחס לתעשייה כ'פרה חולבת', בעלת משאבים בלתי מוגבלים", אמר חייק. "אם הממשלה רוצה שהתעשייה תשגשג ותיצור מקומות עבודה חדשים במשק, עליה להגן עליה ולא לפגוע בה, בשורה של מהלכים לא אחראים".

 

ברשות המים דוחים את טענות התעשיינים ואומרים כי ההתייקרות הצפויה סוכמה עימם מראש. "תעריפי המים לתעשייה היו במשך שנים נמוכים משמעותית מעלות אספקת השירותים", נמסר מרשות המים. "בעקבות שינויים בחקיקה, החל משנת 2010 על תעריפי המים לשקף את עלותם המלאה".

 

"היות ועבור התעשייה השוואת התעריף לתעריף העלות יוביל לייקור משמעותי של תעריפים, נחתם בשנת 2009 הסכם בין הממשלה, התעשיינים וההסתדרות (פורום השולחן העגול) במסגרתו נקבע כי התעשיינים ייהנו מתקופת הסתגלות אשר במהלכה יעלו התעריפים במתווה רב שנתי מוסכם".

 

ממכתב שנשלח להתאחדות התעשיינים מרשות המים עולה, כי אכן הומלץ למועצת הרשות להעלות את תעריף המים לתעשייה בכ-17%, מ-5.8 שקלים למ"ק לפני מע"מ, ל-6.7 שקלים למ"ק. זאת, לאחר שב-2012 עלה התעריף ביותר מ-20%, מ-4.7 שקל למ"ק לפני מע"מ.

 

גם ברשות המים בחרו לציין כי אי היענות לדרישתם תגרור עלייה נוספת ביוקר המחיה של האזרחים. מהרשות נמסר בתגובה לטענות התעשיינים, כי "משק המים פועל כמשק כספים סגור המכסה את עלויות אספקת השירותים, ואי מימוש עליית התעריף לתעשייה תוביל להעלאת תעריף נוספת לצרכן הביתי".

 

מרכז השלטון המקומי מתנגד להצעה של מועצת המים להעלות בכ- 3 אחוז את מחיר המים לצרכן הביתי וטוען שמדובר במס שהמדינה גובה לכול דבר.

 

מרכז השלטון המקומי טוען שמחיר המים לצרכן הביתי מסבסד את החקלאות, תעשיה וסקטורים שונים. במידה והמדינה מוצאת לנכון שיש צורך לסבסד את הסקטורים הנ"ל תתכבד המדינה ותתקצב אותם במישרין ולא תבקש מהצרכן הביתי לממן זאת.

 

מרכז השלטון המקומי פנה לאחרונה לבג"ץ בסוגיה וביקש ממנו להתערב ,בג"צ החליט להעביר את הסוגיה להרכב של שופטים דבר אשר מלמד שמדובר בסוגיה משמעותית. 


פורסם לראשונה 05/12/2012 17:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תעריך המים יתייקר?
צילום: צביקה טישלר
מומלצים