שליחי סוכנות בחו"ל: לא נוכל להצביע בבחירות
שליחים צעירים שאינם נחשבים לעובדי הסוכנות לא זכאים להצביע בשגרירות שמעבר לים - אלא אם יטוסו במיוחד לשם כך לישראל. שליחה צעירה: "עבדנו קשה בהסברה על מבצע 'עמוד ענן'. למה לא מאפשרים לנו להצביע בחוק?". ומה עם הטייסים?
זכות ההצבעה היא אומנם שוויונית ולכל קול יש ערך שווה, אבל נראה שלא לכולם מאפשרת המדינה להצביע. דווקא אלו שבוער בעצמותם לעשות זאת – נדרשים לשלם על כרטיס טיסה כדי לממש את זכות ההצבעה שלהם.
- כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet
לאחרונה שיגרה הסוכנות היהודית אל שליחיה הצעירים בתפוצות מכתב שציטט את סעיף 116 לחוק הבחירות לכנסת ולפיו "בוחר שהוא עובד המדינה או עובד של הסוכנות היהודית... הנמצא במדינת חוץ עקב עבודתו, רשאי להצביע בקלפי מיוחדת שתוצב בנציגות דיפלומטית או קונסולרית של ישראל", כמו כן הדבר מתאפשר גם לילדיו ולבן או בת זוגו.
עוד הוסיפה ההודעה, כי הסוכנות היהודית וההסתדרות הציונית העולמית פנו בעבר לוועדת הבחירות המרכזית לכנסת בבקשה להרחיב את מעגל השליחים הזכאים להצביע בחו"ל, אך ההחלטה של ועדת הבחירות היתה שלאור ההוראה הברורה של החוק אין זכאות לשליחים שאינם עובדי הארגון, להצביע בחו"ל.
לפיכך, למעשה, מאות שליחים של הסוכנות היהודית לא יצביעו בבחירות הקרובות, אלא אם יתכננו להגיע במיוחד ועל חשבונם בטיסה לישראל.
שליחה צעירה, מאינדיאנה שבארצות הברית, נשמעה מתוסכלת. "מבחינתי אני עובדת סוכנות. קיבלתי מינוי מהסוכנות לשליחות. האחראית עליי היא מהסוכנות ועברתי הכשרה ומיונים על ידי הסוכנות. זה פשוט מקומם ולא ברור. אנשים פה ממש מתוסכלים", היא מספרת.
לדבריה, מדובר באנשים ערכיים במיוחד שאכפתיים לגורלה של המדינה בכל רמ"ח אביריהם. "במבצע עמוד ענן פשוט לא ישנו. קרענו את התחת. כל היום היינו בכנסים והצגת מצגות על מנת להסביר את הצד של ישראל. אני הכתובת לכל מה שקשור לישראל".
עוד היא מספרת, כי אופי עבודתה הוא לימוד עברית בבית ספר וקידום אינטרסים של הסוכנות וישראל, כגון המרצת נוער יהודי להגיע לפרויקט תגלית ועוד. מבחינת התמורה שהיא מקבלת, מדובר בעיקר בעניין יוקרתי שהתמורה בו היא ערכית. הסוכנות היהודית אינה נחשבת למעסיקתה מבחינה חוקית, והוצאות הדיור ודמי הקיום הסמליים של כ-600 שקלים בחודש ממומנים על ידי הקהילה היהודית המקומית.
הצעות החוק נתקלו בהתנגדות
בעבר, חבר הכנסת זבולון אורלב (הבית היהודי) הציע הצעות חוק שירחיבו את האפשרות להצבעה, אך זכה להתנגדות משרדי ממשלה. בהצעותיו דיבר אורלב הן על מתן אפשרות הצבעה לבנות עקיבא שבשליחות מחוץ לגבולות המדינה, וכן לשליחי סוכנות צעירים וגם לבנות שירות לאומי שלא מקבלות אפשרות להצביע במקום בהן הן משרתות (כמו שחיילים רשאים להצביע בבסיסם).
כמו כן, הציע לאפשר לטייסים ולדיילים ישראלים שלא נמצאים בישראל להצביע. בסך הכל, לפי הערכות, מודרת זכות ההצבעה מכמה אלפי ישראלים מטעמים טכניים שכאלו.
מוועדת הבחירות המרכזית נמסר כי היא אמונה על קיום החוק וסעיף 116 לחוק קובע כי הזכות היא לעובדים בחו"ל. בוועדה טוענים, כי ישמחו אם החוק ישונה.
הסוכנות היהודית מסרה כי היא "פועלת על פי חוק הבחירות לכנסת ורק לעובדי הארגון מוענקת זכות הבחירה, והם רשומים בפנקס הבוחרים הזכאים להצביע בחו"ל. השליחים אשר אינם מועסקים באופן ישיר על ידי הארגון על פי החוק ועמדת ועדת הבחירות המרכזית אינם זכאים להצביע בחו"ל, אלא רק בישראל".