השחיתות בסין גואה: הבכירים מרופדים במזומנים
האתגר המרכזי של הממשל הסיני הוא להילחם בשחיתות, המגיעה לרמות עצומות. במפלגה הקומוניסטית חוששים מהתקוממות עממית עקב הריקבון בחוגי הממשל, אולם בינתיים הבכירים ובני משפחותיהם צוברים הון של מאות מיליוני דולרים
בימים אלה, לאחר כינוס מאובטח היטב של ועידת המפלגה בבייג'ינג, התמנו ראש ממשלה ונשיא חדש לסין. מגישי מהדורות החדשות בארץ ובעולם צריכים להתרגל לשם שי ג'ינפינג.
סין - כתבות נוספות:
- זעם ציבורי ושחיתות בצמרת: סין בוחרת הנהגה
- סחורה תמורת נייר: כך אמריקה דופקת את סין
- הסינים רוצים לגדל חברות ישראליות בחממה
התפקיד של ג'ינפינג כנשיא הוא נחשק מאוד בסין, תפקיד בעל עוצמה רבה ויכולת השפעה על כיווני ההתפתחות של האומה הגדולה בעולם. התפקיד אמנם נחשק, אך לא בגלל שהוא מבטיח חיים קלים, כלל וכלל לא. בקדנציה של הנשיא החדש עומדות לצוף בעיות עמוקות שדורשות מענה, והוא עומד לעמול קשה למען זה.
אכן, לצידו ישאו באחריות גם ראש הממשלה האחראי בעיקר על הצד הביצועי, הפוליטביורו המממש את המדיניות, וכמובן ועידת המפלגה הקובעת את תוכניות החומש ומסגרת התקציב, אך כישלון והישג נזקפים בעיקר לזכות או לחובת הנשיא.
את המשימה המרכזית שתעמוד בפניו הגדיר בשנה החולפת הו ג'ינטאו, קודמו בתפקיד, שאמר בכינוס המפלגה הקומוניסטית כי האתגר העיקרי העומד בפני סין בימים אלה הוא המלחמה בשחיתות. הוא אף הגדיל להגדיר וקבע כי אם המפלגה לא תצליח בכך עלול העם להסיר את שלטונה מעליו, או במלים פשוטות מהפיכה. בסינית זה נשמע דרמטי עוד יותר.
בתפיסה הסינית המסורתית השלטון נהנה מ"המנדט השמימי" כל עוד הוא מנצל את סמכויותיו למען העם ודואג לטובתו, וההיסטוריה של סין ידעה מקרים רבים בהם שלטון מושחת ונהנתן קומם עליו את העם והביא לנפילתו. מר שי ג'ינפינג מודע לכך. הוא גם יודע שהפעם האחרונה בה זה קרה הביאה ב-1949 לעליית המפלגה שבראשה הוא עומד היום.
המפלגה הקומוניסטית הסינית היא גוף עצום בגדלו בן כ-80 מיליון חברים. החברות בו מהווה כרטיס כניסה למשרות המבוקשות ביותר במדינה, מרמת הכפר ועד למשרת הנשיא עצמו. מודל בייג'ינג שעל פיו מנהלת המפלגה את המדינה נותן בידי חבריה סמכויות עצומות, מישרות המנהלות את חיי האנשים בצבא ובתעשיה, בכפר ובעיר, מבחינת אישורים, מבחינת חוק ומבחינת תקציבים. כבר אמר מי שאמר בשעתו כי הכוח משחית וכוח מוחלט משחית באופן מוחלט. כנראה שזה נכון גם בסין: הכוח שבידי המפלגה הוא מוחלט והשחיתות מגיעה לרמות עצומות.
גם בארזים נפלה שלהבת
המפלגה לא ניצבת חסרת מעש מול בעיה זאת. המחלקה המיוחדת במסגרת מערכות שמירת החוק המטפלת בחברי מפלגה שסרחו ידועה בתקיפות שבה היא נוקטת, שלא לומר אף אכזריות. חבר מפלגה שמואשם בשחיתות כמעט תמיד מורשע, נידון לעונשים כבדים במיוחד, יותר מאשר אילו היה מדובר באדם מן השורה, וצפוי להיכלא באחד מבתי הכלא המיועדים לציבור זה, בתי כלא הידועים בתנאיהם הקשים במיוחד.
על השולחן מונח אקדח בימים אלה. בו שילאי, המנהיג הכריזמטי והמצליח של מחוז צ'ונג-צ'ינג שסומן בעבר כמנהיג עתידי אפשרי של סין, עומד להישפט בעוון שורה ארוכה של אישומים הנוגעים לניצול מעמדו למטרות אישיות מבחינה מינית וכספית. אם וכאשר יכנס לכלא הוא עשוי לפגוש שם את מר ראנג רישין, ראש הרשות לאנרגיה אטומית בסין לשעבר, לא פחות ולא יותר, שנמצא אשם בקבלת שוחד תמורת מסירת סודות מדינה לדיפלומט קוריאני.
כבר לא מדובר בפקידים כפריים קטנים, לא מדובר בש"ג, נראה שבארזים נפלה שלהבת ואת זה יודעים כלל תושבי סין.
הבעיה המביכה היא שיתכן ובעתיד הקרוב שמות אלה יתגמדו לנוכח השמות הבאים העלולים להימצא תחת חקירה. תחקיר של הניו יורק טיימס חושף לאחרונה כי בני משפחתו המקורבים של ראש הממשלה היוצא, מר ון ג'יאבאו, צברו לאורך השנים האחרונות הון אדיר המוערך במיליארדי דולרים. מעניין לקרוא במסגרת התחקיר אודות אמו, שאותה הוא העלה על נס בשעתו בנאום פומבי כמורה צנועה בבית ספר בצפון סין. אימו של מר ון מחזיקה בתיק השקעות שאחת ההעברות אליו לפני כ-5 שנים היתה בת 120 מיליון דולר. סכום לא רע לאישה בת 90 הזכאית לפנסיה ממשלתית.
כספים בערכים דומים הועברו בשנות שלטונו גם לבניו, גיסו ורעייתו, והם הגיעו בעיקר מחברות ממשלתיות וכן מחברות פרטיות הנשלטות על ידי הטייקונים הגדולים של סין. מקור הכנסה מעניין, אם אנו זוכרים שראש הממשלה בסין הוא זה שאחראי על התקינה הכלכלית והרגולציה במשק.
האם הוא יועמד למשפט במשך הזמן? לא ידוע. מה שידוע הוא כי בינתיים נחסמה באינטרנט הגישה מסין לכל המקורות המזכירים תחקיר זה. האם גם הגישה אל הכתבה הנוכחית תיחסם?
הסיוט רק מתחיל עבור ההנהגה הסינית. אלה שעסוקים בימים אלה בחסימת המידע אודות חשדות לשחיתות בסביבת ראש הממשלה היוצא מן הסתם ירצו לראות את מחליפו מביא תיק נקי, אך דבר זה לא מסתייע. מר לי קצ'יאנג, ראש הממשלה המושבע הטרי, מככב בדו"ח של מכון ברוקינגס בנושא מינהלת תעשיית הטבק הסינית. הדו"ח מוצא כי בתקופה בה הוא היה מופקד על תחום הבריאות בסין אחיו הצעיר הוצב בצמרת מערכת הבקרה הממשלתית על תחום הטבק, וזאת כאשר אותו אח גם ממלא תפקידי ניהול בכירים בחברות טבק סיניות גדולות הנתונות לאחריותו. איך אומרים "ניגוד אינטרסים" במנדרינית?
נשאר רק לבדוק את מצבה של משפחתו של הנשיא החדש עצמו. ובכן, מצבה לא רע בכלל אם אנו מסתכמים על דו"ח של בלומברג מחודש יוני השנה. על פי הנתונים שרשת זאת אספה נראה שבני משפחתו הקרובים צברו בשנים האחרונות הון של מאות מיליוני דולרים. אמנם מאות מיליונים נראים כמו סכום פעוט ביחס למה שנצבר בידי משפחתו של ראש הממשלה
היוצא, אך הכל יחסי כמובן. הסכומים נצברו בעיקר בשותפות בחברות ומכרות, כולל במכרות של המינרליים הנדירים החיונים לכלכלת סין ויחסי החוץ שלה.
יש לציין כי לא נמצאו אחזקות חשודות בתיקיהם הפיננסיים של השליטים עצמם, אך זה כמובן לא פותר את הבעיה בארץ של הגואן-שי, החיבור בין האנשים והעם הסיני רואה את הקולות ומשתומם. הבלוגים והרשתות החברתיות מביעים ביקורת קשה על בעיה זאת.
בינתיים המחאה קיימת רק באינטרנט וטרם הוציאה אנשים אל הרחובות, ואותם בלוגים וציוצים גם נמחקים חיש מהר לאחר הופעתם, אך כאמור אקדח הונח על השולחן המערכה הראשונה. האם הוא צפוי לירות בהמשך המחזה? מה תהיה משמעות הירייה הזאת?
קשה לדעת אך זה יכול להיות דבר משמעותי מאין כמוהו בסין, המדינה העומדת להתחיל לנהל את העולם ממש בקרוב. רק נביא יוכל לומר אם נשיא וראש ממשלה המרפדים את משפחתם בכספי ציבור יהיו אלה שישנו את מבנה השיטה. גם אם יחליטו לעשות מעשה נראה כי צעדי ענישה נוספים ומשפטים חדשים לא יפתרו את הבעיה שהמשפטים ובתי הסוהר הקיימים לא פתרו.
ייתכן ומה שנקיון הכפיים בסין זקוק לו הוא שקיפות ציבורית, גלאסנוסט אם תרצו, שלא יאפשר לשלטון לבחור מה לפרסם ומה להחביא, ויישם את מה שנהוג ופועל במרבית המדינות המתוקנות בעולם.
שקיפות ציבורית? זה נשמע כמו צעד ראשון בדרך אל דמוקרטיה, דבר שההנהגה הסינית לא תמהר לעשותו או להתקרב אליו, במיוחד אם בני משפחתם הם אלה שעקב כך יאלצו להיפרד ממקורות ההכנסה הנדיבים שלהם.
טל רשף מנהל את פורום אסיה-ישראל לעסקים, יועץ, מרצה ומפתח עסקי לעסקים בסין , מחבר הספר "המדריך הישראלי לעסקים בסין". מרצה לתרבויות בחברות ובחוגי בית