שתף קטע נבחר

 
צילום: גיל יוחנן

המשנה ליועמ"ש על קריסת התיק: "זה לא פיזיקה"

אחרי סגירת התיק המרכזי והאישום בפרשת השגריר, מסבירים בלשכת היועץ המשפטי כי לא היה מנוס מההחלטה. נזרי ל-ynet: "אם עוד שנתיים היה זיכוי, הייתם באים חשבון עם וינשטיין"

בלשכת היועץ המשפטי לממשלה התכוננו ליום הזה - וידעו שהוא ילווה בביקורת נוקבת על ההחלטה לסגור את התיק המרכזי נגד שר החוץ, אביגדור ליברמן, אך אומרים כי לא היה מנוס, משום שאם היו מגישים כתב אישום הוא עלול היה להסתיים בזיכוי. "זה לא מתמטיקה, פיזיקה או מדע מדויק, אנשים שונים יכולים לראות אותו תיק ולהתרשם ממנו אחרת אם הוא מתאים לאישום או לא", ניסה להסביר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, רז נזרי, בראיון ל-ynet. בתום חקירה של יותר מעשור הוגש אתמול נגד ליברמן כתב אישום בגין מרמה והפרת אמונים במה שזכה לכינוי "פרשת השגריר".

 

כתב אישום נגד ליברמן - דיווחים נוספים ב-ynet

מדינת ישראל נגד ליברמן: קידם את המדליף

נתניהו בירך את ליברמן: "מאחל שיוכיח חפותו"

פרקליטי ליברמן: "אין סיבה להעבירו מתפקידו"

ליברמן: אני לא חייב להתפטר, רוצה משפט מהיר

 

עו"ד נזרי, שסבר דווקא כי יש להגיש כתב אישום נגד ליברמן בתיק המרכזי, ציין כי היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין ידע שעם סגירת התיק, הביקורת על התנהלותו בפרשה תגדל. "היועץ ידע בוודאות שיספוג ביקורת קשה על ההחלטה הזאת", אמר נזרי, "אבל הוא נשאר נאמן למצפונו המשפטי, זו ההערכה המשפטית שלו והוא חשב שרוב הסיכויים שבית המשפט יגיע לזיכוי ולכן מחובתו לסגור את התיק. הוא לא צריך לקבל החלטה בגלל מה שיגידו או מה שיאמרו. אם עוד שנתיים התיק הזה היה נגמר בזיכוי הייתם באים איתו בחשבון".

 

נזרי, שהתדיין עם וינשטיין לא פעם בארבע עיניים בעניין תיק ליברמן וחשב כאמור הפוך ממנו, מבטיח כי השורות בפרקליטות המדינה מאוחדות ושלא מדובר בהחלטה שהתקבלה מתוך היסוס: "אין רפיון, אנחנו מגישים כתב אישום כשיש ראיות, יש תיקים שבהם הדברים ברורים, ויש שלא. היו כאלה שחשבו שיש להגיש כתב אישום והיו שלא, בסוף הסמכות והאחריות היא של היועץ ומתוך 30 שנות ניסיון הוא בא וקיבל החלטה. אני הייתי בדעת המיעוט, היועץ החליט אחרת".

 

לקריאת כתב האישום המלא (בקובץ PDF)

לקריאת ההחלטה על סגירת התיק המרכזי (בקובץ PDF)

 

עו"ד נזרי מסביר כי "זה לא מתמטיקה, פיזיקה או מדע מדויק, יכולים אנשים שונים לראות אותו תיק ולהתרשם ממנו אחרת אם הוא מתאים לאישום או לא. גם שופטים רואים אותו משפט אחרת, חלק יזכו וחלק ירשיעו, אנחנו צריכים לעשות את זה עוד שלב קודם. בשלב החקירה היו בינינו שראו אפשרות

 סבירה להרשעה והיו שלא".

 

לדברי נזרי, בסופו של דבר האחריות והסמכות היא רק של היועץ: "גם שמונה פרקליטים טובים חשבו כמוהו, שאין תשתית להרשעה. במצב שהוא חושב כך, הוא מחויב לסגור את התיק, הוא ידע שאם זו ההחלטה הנכונה הוא חייב לקבל אותה לפי מצפונו ולא לפי מה יגידו".

 

נזרי מדגיש כי לחוות הדעת שהוזמנה במהלך בחינת תיק ליברמן בעניין תיק ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, לא הייתה כל השפעה על ההחלטה לסגור את התיק המרכזי נגד שר החוץ. לדבריו, "זה יכול היה להשליך בשאלה אם ליברמן הפר את כללי ועדת אשר (שבחנה את נושא ניגוד העניינים - א"מ) ואם קבלת הכספים עליהם לא דיווח מהווים הפרת אמונים, אבל מכיוון שהיועץ קבע שאי אפשר להוכיח ראייתית שהחברות האלה הן של ליברמן, לא הגענו בכלל לעניין הזה, ולא הייתה נפקות לחוות הדעת הזו".

 

לא מתפטר ותוקף בכנס "ישראל ביתנו"

לא מתפטר ותוקף בכנס "ישראל ביתנו"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נזרי גם ביקש לדייק בהיסטוריה של התיק וציין כי החקירה החלה בשנת 2006 וכי יש הסבר סביר לכל שלב ותחנה בתיק, כולל עדות של העדה המרכזית בתיק בחודש נובמבר האחרון. יחד עם זאת, גם הוא מסכים כי "במבחן התוצאה, התוצאה לא ראויה. אנו מצרים על כך שהטיפול בתיק נמשך כל כך הרבה זמן".

 

בנוגע לטענה שהציבור חש טעם לפגם מכל ההתנהלות בתיק שנסגר, השיב נזרי כי "לא כל מה שמתאים להיות תחקיר עיתונאי מספיק כדי להיות תיק פלילי". כתב האישום, לדברי נזרי, מדבר בעד עצמו ובנוגע להמשך דרכו של ליברמן מסביר נזרי כי "היועץ ייתן את חוות הדעת, תוך שקילת ההיבטים בבג"צים שהוגשו בפרשות דרעי ופנחסי".

 

 

בחלק המזערי יותר, ייאלץ ליברמן להתמודד כאמור עם כתב אישום בגין מרמה והפרת אמונים בפרשת השגריר בבלרוס. בכתב האישום שעליו החליט היועץ המשפטי לממשלה וינשטיין נטען כי שר החוץ של מדינת ישראל הפר באופן גס את האמון שניתן בו ופעל בניגוד עניינים חמור בין חובותיו לציבור לבין תחושת מחויבותו האישית לשגריר – שעבר על החוק כדי לסייע לו.

 

באוקטובר האחרון נגזרו על האיש שבמרכז הפרשה, זאב בן אריה, ארבעה חודשי עבודות שירות לאחר שהורשע במסגרת עסקת טיעון כי מסר לליברמן מידע שקשור בחקירתו. בן אריה הורשע בסעיך של מסירת מידע לאדם שאינו מוסמך, בגילוי הפרת חובה ובשיבוש הליכי משפט.

 

לא מתפטר, בינתיים. ליברמן (צילום: AP) (צילום: AP)
לא מתפטר, בינתיים. ליברמן(צילום: AP)

 

לפי כתב האישום, בין ליברמן לבין בן אריה, ששימש כשגריר ישראל בבלרוס בשנים 2009-2004, הייתה היכרות מוקדמת. בסמוך ל-27 בפברואר 2008 קיבל בן אריה במסגרת תפקידו

 כשגריר בקשה לעזרה משפטית שנשלחה על ידי רשויות האכיפה בישראל והופנתה באמצעות השגרירות הישראלית לרשויות המשפט במדינה. נושא הבקשה היה ניסיון של משטרת ישראל לאתר ראיות בחו"ל בחקירה נגד ליברמן. בן אריה קיבל את הבקשה לשם העברתה בסודיות מרבית.

 

במהלך אוקטובר 2008 הגיע ליברמן - אז עדיין לא שר החוץ - לביקור בבלרוס ובמהלכו נפגש עם בן אריה. כשהגיע השגריר למלון שבו שהה ליברמן הוא ביקש לשוחח איתו ביחידות בחדרו. במהלך הפגישה חשף בן אריה בפני ליברמן את דבר קיומה של הבקשה לעזרה משפטית בעניינו וכן מסר לו פרטים בדבר תוכן הבקשה שכללו שם של חברה מסוימת ופרטים של חשבון בנק שהמדינה ביקשה לקבל פרטים על אודותיהם. בנוסף מסר בן אריה לידי שר החוץ פתק שעליו רשם את שם החברה ואת פרטי חשבון הבנק שנכללו בבקשה.

 

 

ליברמן נטל לידיו את הפתק, עיין בו ושלשל לכיסו. עוד על פי כתב האישום, ליברמן היה מודע לכך שבן אריה פעל בניגוד לחובותיו וללא סמכות. הוא גם ידע שידידו השגריר הפר באורח חמור את חובות האמון שחלו עליו וכן כי בן אריה פעל במטרה להטיב עמו בחשיפת מידע מתוך הנחה של בן אריה שהמידע יסייע לליברמן.

  

ליברמן מחוץ לביתו, הבוקר: "הכול גן עדן"    (צילום: באדיבות ערוץ 10)

ליברמן מחוץ לביתו, הבוקר: "הכול גן עדן"    (צילום: באדיבות ערוץ 10)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"מעשים שפוגעים מהותית בציבור". ליברמן (צילום: AP) (צילום: AP)
"מעשים שפוגעים מהותית בציבור". ליברמן(צילום: AP)

 

ליברמן עצמו התייחס אמש להחלטה לגנוז את התיק המרכזי נגדו ולהאשימו בתיק בפרשת השגריר בבלרוס ואמר כי נכון לעכשיו אין בכוונתו להתפטר מתפקידו. "לפי חוות דעת משפטית שניתנה לי, אני לא חייב להתפטר, אבל בסופו של דבר אקבל את ההחלטה בעצה אחת עם עורכי דין", אמר ליברמן בכנס צעירים של מפלגתו במועדון בתל-אביב. ליברמן התייחס גם להבטחה שנתן בעבר להתפטר אם יוגש כתב האישום, "אז דובר בתיק הגדול עב הכרס, כרגע מדובר במשהו אחר". הוא קרא להסיר את חסינותו הפרלמנטרית כמה שיותר מהר כדי להתייצב למשפטו.

 

מרצ מאיימת לעתור לבג"ץ

כצפוי, במערכת הפוליטית מיהרו להגיב על ההחלטות שהתקבלו בעניינו של ליברמן. "על אביגדור ליברמן להתפטר כבר היום", אמרו במפלגת העבודה. יו"ר מרצ, זהבה גלאון, איימה לעתור לבג"ץ כדי לכפות את התפטרות ליברמן מתפקידו, אם שר החוץ לא יחליט על צעד זה בעצמו. "בג"ץ קבע כי על שר בממשלה לנהוג על פי כלי יושר ומוסר, אבל ליברמן הפגין שחיתות ובריונות ומעל באמון הציבור", אמרה גלאון. 

 

גם יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, קרא לליברמן להתפטר באופן מיידי. לפיד אמר כי "לא ייתכן שאדם שלדברי היועץ המשפטי לממשלה פגע מהותית בציבור ופעל בניגוד עניינים חמור מול חובותיו לציבור ימשיך לכהן בממשלה ולייצג את ישראל בעולם". גם התנועה בראשות ציפי לבני קראה לליברמן

 להתפטר ו"לפעול על-פי הנורמות המשפטיות הנהוגות בישראל".

 

מנגד, ראש הממשלה בנימין נתניהו בירך את ליברמן על כך שההאשמות בתיק החמור יותר ירדו מהפרק. "אני מאמין במערכת החוק בישראל ומכבד אותה", אמר נתניהו. "הזכות שהיא נותנת לכל אזרח בישראל באשר הוא להגן על עצמו מוקנת גם לשר ליברמן, ואני מאחל לו שיוכיח את חפותו גם בנושא היחיד שנשאר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ליברמן. "לא פיזיקה"
צילום: רויטרס
"אנחנו מגישים כתב אישום כשיש ראיות". עו"ד נזרי
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים