ברגל, ברכב ובאופניים: 3 דרכים לטייל בנגב
בסופ"ש סוער עדיף יותר לטייל במדבר: לצעוד בין שבילי חייו של בן גוריון ומצוק הצינים, לנסוע בדרכי עפר אל הקניון הלבן או לדווש באזור העיר עבדת והר ערקוב - אז מה אתם מעדיפים?
ברגל: מצוק הצינים
מסלול מעגלי ברוחו של בן גוריון: מקבר בן גוריון דרך הטיילת החדשה ועד לצריף בן גוריון דרך גבעת הפסלים, מיצד צין, ומנחת שדה בוקר. את המסלול נתחיל ברחבת הכניסה לאחוזת הקבר של דוד בן גוריון, שם ניתן להצטייד במים ולהשאיר את הרכב ללא חשש.
תוך כשתי דקות תבלעו בגן לאומי עמוס צמחייה מדברית, שנפתח לאחוזת הקבר הממוקמת מול אחד מהנופים היפים בארץ - נוף בקעת צין ומצוק הצינים.
עוד טיולים בנגב בערוץ התיירות:
הטיילת ממשיכה בקטע קצר וחדש שניבנה לאחרונה לאורך המצוק בתוך מדרשת בן גוריון. המשיכו לאורך הטיילת עד קצה הגדר המקיפה את הישוב (בקטע זה תוכלו לראות יעלים בעיקר בחודשים מאי- דצמבר). בזהירות צאו מהגדר ולכו לאורכה של הגדר מחוץ לישוב לכיוון צפון ועם השביל לכיוון מזרח. הקפידו לעקוב אחרי השילוט של גן לאומי הנמצא תמיד מימינכם.
לכו מזרחה עד למנחת שדה בוקר (זהו מנחת למטוסים קלים שנבנה בתקופתו של בן גוריון בשנות ה- 60 ואיפשר לאורחים רמי דרג לקפוץ לביקור אצל ה"זקן"). בקצה הדרומי של המנחת יש מעבר צר עם כבל תוחם מימין. אתם יכולים לגשת למיצד צין החפור - מיצד רומי, ואולי קדום יותר, ששמר על הדרך העולה מהערבה ופטרה (דרך הבשמים).
מיצד זה שלט על תנועת השיירות העולות ויורדות מבקעת צין למישור צין ולאחר מכן בדרך לחלוצה. לצד המיצד יש אנדרטה קטנה לזכרם של החמישה שצעדו לפטרה, אחד מהם חבר קיבוץ שדה בוקר (איתן מינץ ז”ל).
מומלץ מאד להמשיך דרומה מהמיצד ל"גבעת הפסלים" כ- 2 דקות הליכה נוספות. הגבעה נקראת כך על שום הפסלים שהציב הפסל הסביבתי, עזרא אוריון, שהתגורר במדרשת בן גוריון שנים רבות. ה"רלסים" המוצבים על הגבעה, מדמים קבוצת מטיילים ומרחוק קשה להבחין מיהו מטייל ומיהו הפסל.
חוזרים חזרה למנחת ומכאן 2 אפשרויות: האחת חזרה למדרשה בשביל הקצר וחזרה למכונית, או המשיכו לאורך המנחת לכיוון קיבוץ שדה בוקר והיכנסו בשער האחורי של הישוב לצריף בן גוריון.
בכניסה לצריף ישנה תערוכה המציגה את תולדות חייו של בן גוריון בהקשר לנגב ולתולדות המדינה, ובצריף עצמו מוזיאון המשמר את אורך חייהם של פולה ודוד בן גוריון, כראש ממשלה ובשנותיו האחרונות. מהצריף דרך נוחה יחסית לאורכו של כביש 40 (אתם יכולים לבחור האם ללכת מצידו המזרחי או המערבי) עד לכניסה למדרשה ולקבר בן גוריון.
אורך המסלול כולו כ- 8 ק"מ. זהו המרחק והמסלול שנהג בן גוריון ללכת מדי בוקר בזמן שהתגורר בקיבוץ.
ברכב: נחל צניפים
אורך המסלול: יום שלם (להתחיל את הכניסה לשטח מוקדם בבוקר)
רמת הקושי: קלה למי שמכיר נסיעות שטח.
עונה מומלצת לטיול: בעיקר עונת הסתיו , החורף והאביב.
קצת מידע על האזור: אזור הנחלים הגדולים הוא אזור רחב, המנקז את כל אזור הר הנגב הגבוה - הר כרכום, מישורי הפארן וחלק מסיני - לשטח ישראל, משם לבקע הערבה ודרכו לים המלח.
עולים על הג'יפ ועולים דרומה
1. תחילת המסלול בכביש 40 בק"מ 29 - 13 ק"מ דרומית לצומת ציחור. בדרך לציחור עצרו להתרעננות בחוות הבודדים לפני מצפה רמון. רצוי להצטייד ביין מקומי מיקבי רמת הנגב או בגבינות עיזים בחוות (להביא צידנית).
2. בסמוך לגשר העובר מעל נחל חיון פונים מערבה בסימון שחור (במידה והגעתם לישוב שיטים עברתם את הפנייה). הנסיעה קלה מאד בערוץ רחב בין עצי שיטים גדולים (כניסה נוספת בציר שונה קיימת גם בנחל ציחור כ- 2 ק"מ לפני צומת ציחור).
3. אחרי 19 ק"מ מגיעים לשער צניפים, פונים דרומה בשביל הכחול (עוד כ- 5 ק"מ) לגב צניפים. הגב נמצא ממש מתחת לחיבור בין הדרך המסומנת בכחול והדרך המסומנת באדום. ממש מתחת למפל קטן, יש גב מים מרהיב שווה מאמץ של הליכה רגלית קצרצרה של כמה עשרות מטרים.
4. עולים צפונה בדרך האדומה לבקעת צניפים וממנה לנחל קטיפה על-פי הסימון האדום. לאחר כ- 10 ק"מ מתחברים עם ציר כחול, המגיע ממזרח ואיתו ממשיכים מערבה לקניון נחל לבן. גם דרך זו, כמו בנחל צניפים, מלאה בעצי שיטה, במיוחד בתוך הערוץ בנחל שגיא. ממשיכים בנסיעה בשביל הכחול לכיוון צפון/מערב, כ- 14 ק"מ עד לפנייה מזרחה בדרך המסומנת בירוק לקניון נחל לבן. הדרך הירוקה מתעקלת דרומה ודורשת קצת תשומת לב על תוואי הציר, אך גם היא קלה יחסית עד לתחילתו של הקניון כ- 3 ק"מ.
5. הקניון הלבן, כשמו כן הוא, קניון לבן עמוס בגבי מים שווה את המאמץ וההליכה מהרכב.
6. את הדרך חזרה צפונה נמליץ לעשות באור יום ולצאת מהשטח לא אחרי השעה 15:00.
7. סעו בחזרה בציר הכחול עד לחיבור עם הציר האדום, שממנו הגעתם מדרום. סעו צפונה בציר האדום עד לנחל פארן והחיבור לכביש 40. על הציר הכחול חזרה לאדום כ-14 ק"מ ובאדום צפונה עד לכביש 40 כ- 28 ק"מ. גם לאורך נחל פארן תוכלו ליהנות משאריות גבים אחרונים שנתמלאו בשיטפונות האחרונים.
למצטייד במפות ולקבל פרטים על המסלול ניתן לקבל מידע במבואת מצוק הצינים של רשות הטבע והגנים בטלפון: 08-6554418 או באתר חי רמון במצפה רמון - 08-6588755.
באופניים: הר ערקוב ועבדת
אורך המסלול: כ-20 ק"מ לסינגל הדרומי, כ-15 ק"מ לסינגל צפוני כ-18 ק"מ למסלול הדרך עפר.
משך הרכיבה: 3 שעות.
רמת הקושי: בינונית.
המסלול מתאים: לרוכבים בעלי ניסיון בסינגלים, למשפחות רוכבות בדרך העפר.
עונה מומלצת לטיול: בעיקר עונת הסתיו, החורף והאביב.
קצת מידע על השביל: הר ערקוב הוא גוש הרים הצופה על נחל צין עילי וחורבות העיר עבדת, ובתוכו אזורים מעניינים רבים ומרתקים, כגון אתרי חקלאות עתיקה, מוקדי פולחן וציורי סלע. המסלול "סובב ערקוב" מורכב משני סיבובים: סובב צפוני וסובב דרומי, שבניהם מספר אלטרנטיבות לחיבור והארכות. המסלול משופע באפשרויות הרחבה, תצפיותו אטרקציות. חובה להשתמש במפה ולא להתפתות לרדת משבילים (יש המון כאלו באזור), שבחלקם נעלמים ורובם לא עבירים כלל (שבילי עזים ודרדרות).
עולים על האופניים ומתחילים במסלול
1. תחילת המסלול בכניסה לגן לאומי עבדת, שם אפשר להשאיר את כלי הרכב. נכנסים לשטח דרך שביל ג'יפים מסומן בשחור, ואחרי עיקול צפונה נכנסים לנחל רתמים. נחל רתמים מושך לצפון מערב.
2. בתחילה אנו פוגשים את המסלול הנקרא "הסובב הדרומי" (מסומן בירוק). אל קטע מסלול זה נחזור לאחר מכן.
3. נמשיך עוד במעלה נחל רתמים, בשביל המוביל אליו, וממנו מוביל הסימון "הסובב הצפוני" (מסומן באדום). זהו קטע סינגל ארוך וטכני, ותחילתו בעלייה בסינגל המטפס אל אוכף מרשים. מהאוכף יורד הנאק'ב (רכיבה טכנית עם מספר מדרגות וסלעים רופפים) וחוצה ואדי נוסף, ממשיך באותו כיון כללי עד שהשביל עולה בסינגל על הרכס משמאל (מערב).
4. מכאן ממשיכים בכיוון כללי דרומה על דרכי רכב וסינגלי קיצור, עד שחוברים שוב לנחל רתמים. הסובב הצפוני מוביל חזרה אל נחל רתמים ואל "הסובב הדרומי". קטע שביל זה מושך מערבה וממשיך בערוץ הנמצא לשיפוליו של הר ערקוב עד נקודת תצפית על אוכף.
5. מהאוכף נרד בזהירות חזרה אל מרגלות הר ערקוב, בצדו המערבי, נחצה שני נחלים רחבים המשופעים בטרסות וסימני חקלאות עתיקה, כשאנו עוקבים אחרי הסימון הירוק לעבר האוכף שממנו יורדים לנחל עובדת עילי (יש לשים לב למספר בורות מים, סימני ישוב ומערות).
6. נרד עם נחל עבדת ולמעשה נשלים את "הסובב הדרומי" בחיבור בין נחל עבדת לנחל צין.
7. החזרה לרכבים כמו בתחילת המסלול, והסיום בכניסה לגן לאומי עבדת, שרובו סינגלים וכמה חיבורים בדרכי עפר.
8. למי שאינו מעוניין בסינגלים טכניים וברכיבה רגועה יותר, ירכב על דרך העפר המתחילה בנחל רתמים, שאיתה הגענו לתחילת הסינגל הצפוני, וימשיך לאורכה בסימון השחור. לאחר מכן סימון כחול ושוב שחור מסביב להר ערקוב ולנחל עבדת. בנחל עבדת הסימון הוא אדום ומושך צפונה לכיוון בורות "רמלייה" ותחילתו של המסלול מול העיר עבדת.
מפות ניתן להשיג במשרדי חברת "גיאופן" במדרשת בן גוריון, או דרך חברת "שביל נט" בכל אחת מחנויות האופניים.