הלמ"ס: 14% מבעלי תואר שלישי עזבו את הארץ
נראה כי מגמת ההגירה של האליטה האקדמית בישראל נמשכת: למעלה מ-20% מבעלי תואר שלישי בהנדסה, בטכנולוגיה, במתמטיקה ובמדעי הרפואה שוהים בחו"ל כבר יותר מ-3 שנים
מגמת ההגירה של האליטה האקדמית של ישראל נמשכת, והמצב חמור במיוחד דווקא במקצועות בעלי היישומים הכלכליים - טכנולוגיה, הנדסה, מתמטיקה ומדעי הרפואה. על פי סקר של הלשכה מרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), 14.1% מהישראלים המצוידים בתואר שלישי במדעים מדויקים ובהנדסה שוהים בחו"ל כבר יותר משלוש שנים. מבין אלה, בולטים בעיקר בעלי תואר שלישי במתמטיקה. נמצא כי למעלה מ-20% מהם שהו בחו"ל שלוש שנים ויותר.
כתבות נוספות בערוץ הלימודים של ynet:
- לומדים סטטיסטיקה? 20% מכם יקחו מורה פרטי
- למה סטודנטים לחינוך והוראה לא זכאים למלגות?
- הישג לתוכנה שתלמד ילדים לאהוב מתמטיקה
אחוז השוהים בחו"ל בקרב בעלי התארים בתחומים אלה, גבוה יחסית לבעלי תואר שלישי בתחומים אחרים. רק 3.8% מהישראלים בעלי תואר שלישי במדעי הרוח והחברה שהו בחו"ל יותר משלוש שנים - זמן שנחשב למספיק ארוך על מנת להעיד על כך שהמעבר לחו"ל מהווה הגירה ולא שהות מוגבלת לצורך מחקר נקודתי.
הסקר נערך בעבור המועצה למחקר ופיתוח במשרד המדע. הנתונים מעידים גם על מעבר של רופאים רבים לחו"ל. כ-7.2% מהרופאים הישראלים שהו בחו"ל שלוש שנים ויותר נכון למועד עריכת המחקר, במהלך שנת 2011.
האוניברסיטה ש"ייצאה" הכי הרבה מוחות לחו"ל בשנת 2011 היא מכון ויצמן למדע, ש-17.8% מבוגריו חיים בחו"ל כבר למעלה משלוש שנים. אחריה מדורג הטכניון עם 9% מהבוגרים שהיגרו לארץ אחרת. האוניברסיטה עם שיעור ה"יצוא" הנמוך ביותר היא אוניברסיטת בר אילן, ש-2.9% מבוגריה חיים בחו"ל תקופה משמעותית.
בקרב המכללות בולטת האקדמיה למוזיקה ומחול בירושלים, ש-19.8% מבוגריה חיים בחו"ל. אחריה מדורג בית הספר לאמנות "בצלאל" ש-7.6% מבוגריו חיים בחו"ל. אחרון, מדורג המרכז הבינתחומי הרצליה, ש-4% מבוגריו חיים בחו"ל.
אקדמאים שחיים בחו"ל קיבלו את התואר מוקדם יותר
המחקר ניסה לבחון מהם ההבדלים בין האקדמאים הישראלים שבוחרים לחיות בחו"ל ולבין אלה שנשארים בארץ, ובדק האם ניתן לייחס מאפיינים מסוימים לאקדמאים שבוחרים לחיות בחו"ל. בין היתר, נמצא כי אקדמאים שחיו בחו"ל קיבלו את התואר שלהם בגיל צעיר יותר מאלו שבחרו להישאר בארץ.
גם אחוז הרווקים והרווקות ביניהם היה גבוה יותר. כמו כן, נמצא כי רוב האקדמאים שחיו בחו"ל לא נולדו בארץ. שיעור העולים מארה"ב ומברה"מ לשעבר בקרבם היה גבוה (כ-30%), ובקרב אלו שנולדו בארץ נרשם אחוז גבוה של ערבים נוצרים.
האם אותם אקדמאים שקיבלו את השכלתם בישראל חוזרים, לבסוף, לארץ? על מנת לקבל אומדן לאחוז החוזרים, נבדקה אוכלוסיית השוהים שלוש שנים ויותר בחו"ל בשנים קודמות. נמצא כי קרוב ל-6.7% מבין אלו ששהו מעל שלוש שנים בחו"ל בשנת 2010 אינם מוגדרים כשוהים בחו"ל בשנת 2011.
חלקם של החוזרים היה גבוה יחסית בקרב בעלי תואר שני (7.5%) ונמוך יחסית בקרב בעלי תואר שלישי (4.1%). חלקם היחסי של השבים לארץ מבין בעלי תואר ראשון היה 6.8% ומבין בעלי תואר שני ברפואה היה 5.5%.