תלמידתי ת': ניווטה בין ההלכה לצבא
"כשהייתה באולפנה התייעצה עמי ת' לאיזה מסלול לפנות, ושלחתי אותה לשירות הלאומי. לאחר שתי שנות שירות הרגישה ת' שלא מיצתה את תרומתה - והשאר היסטוריה. הנווטת הדתייה הראשונה הוכיחה שאין תשובה אחת שמתאימה לכולן". הרב נהוראי היה גאה בתלמידתו ת' - תמר אריאל ז"ל שנספתה באסון בנפאל
בשעה שאני כותב שורות אלו אני נרגש וגאה בזכות שנפלה בחלקי להכיר את תלמידתי, ת'. לפני זמן קצר התקיים טקס הסיום של קורס טיס. בנקודת הסיום נותרו כמה עשרות חיילים ששרדו את אחד מהקורסים הקשים והתובעניים ביותר בצה"ל. בתוך החבורה הנפלאה הזו עמדה חיילת דתייה בחצאית ארוכה.
זו הייתה משימה בלתי אפשרית להתעלם מנוכחותה של ת'. ראש הממשלה הזכיר אותה בפתח דבריו: "הנווטת ת' היא הנווטת הדתייה הראשונה בצה"ל", ושר הביטחון אמר: "הוכחת מהי אמונה ומהי כוחה". וכך זכתה ת' למחיאות כפיים ותשואות רבות מתוך הקהל. עמדתי שם והתרגשתי, במיוחד לאור היכרותי רבת השנים עם ת'.
שירות צבאי - אחרי השירות הלאומי
הנווטת עברה תהליך ארוך וממושך עד שזכתה לצעוד בין החיילים ושלוש חיילות נוספות. ת' חלמה חלום, ולימדה אותנו שמי שחולם יכול להגשים את החלום.
באחד הערבים ניגשה אלי ת', אז עוד הייתה תלמידה באולפנה בכיתה י"ב, ושאלה אותי על האפשרות להתגייס לצה"ל. לאחר שיחה משותפת הגענו למסקנה שנכון וטוב לה יותר לעשות שירות לאומי. וכך שירתה ת' את מדינת ישראל, ועשתה שנתיים שירות לאומי.
לאחר שסיימה את תקופת השירות הלאומי הרגישה ת' שלא מיצתה את עצמה, והייתה לה תשוקה גדולה לשרת בצה"ל. זה לא פשוט לחשוב על שירות נוסף לאחר תרומה בת שנתיים. בדרך כלל, בנות שמסיימות שירות לאומי מתחילות ללמוד מקצוע, או פונות לשנת לימוד במדרשה. אולם ת' שתוכה כברה לא הרגישה שלימה לסיים את תרומתה במסגרת השירות הלאומי.
היא התלבטה בשנית, והחליטה להתחיל שירות צבאי. כאיש חינוך אני מאמין שאדם צריך להקשיב לעצמו ולרצונותיו. לא נכון לחיות בתסכול לאורך זמן, ומי שחושבת להתגייס לצבא לאחר השירות הלאומי - סימן מובהק הוא שהדבר בער בעצמותיה. לאחר שבאופן אישי זיהיתי את הלהט, אמרתי בלבי שת' ראויה לכך ונכון לה להגשים את החלום, והקב"ה ישמור אותה בכל צעד ושעל.
הקשיבי לרחשי ליבך
וכך החלה ת' את דרכה בצבא, ומיד זומנה לקורס טיס. במהלך הקורס עברה ניסיונות מורכבים ומסובכים ואף נפצעה קלות, אך הצליחה לעבור אותו בהצלחה. קורס טיס איננו מתאים לכל אחד ולכל אחת. קל וחומר, שאינו מתאים לכל בת דתייה. אולם בכל כלל יש יוצא דופן. בדרך כלל, אדם מכיר את עצמו הכי טוב.
כאחד היושב ומקשיב למצוקותיהם של אנשים או להתלבטויות שיש להם בתחומים שונים, לא פעם השיחה מגיעה למבוי סתום או לנקודה שקשה להכריע בה. האינסטינקט הפנימי שמצוי בחדרי לבנו יכול לחלץ אותנו ממצבים אלה, ובכוחו להכריע בהתלבטויות. ת' שעוד משחר ילדותה הייתה מיוחדת ושונה, הקשיבה לרחשי ליבה, וכך מצאה את עצמה משתלבת בקורס טיס.
מדובר בבחורה ערכית המקפידה במצוות קלה כבחמורה. היא מצאה אתגר שבאמצעותו היא יכולה לתרום לעם ישראל. ת' קידשה שם שמים ברבים בצניעותה, בחיוכה ובמעורבותה החברתית.
שאלת גיוס הבנות עולה בציבוריות הדתית הציונית. לכל אלה שמסתייגים מדרכה של ת', אני מציע להיזהר מלדון אדם
שאינם מכירים. ולכל הבנות שחולמות על טיס בעקבות ת', אני מציע שתדענה שמסלול כזה מתאים רק ליחידות סגולה. ת' לימדה אותנו שאין תשובה אחת שמתאימה לכולן.
עם ישראל הרוויח נווטת יראת שמים שדרכיה דרכי נועם, ואנו השתדלנו ללוות את ת' בדרכה שלה: "חנוך לנער על פי דרכו". ואסיים בברכה מתוך המדרש: "זאת קומתך דמתה לתמר - אלו ישראל שמכוונים לבם לאביהם שבשמים כתמר". עלי והצליחי, וייתן לך האלוקים מטל השמים ומשמני הארץ.
- הרב מאיר נהוראי הוא יו"ר "בית הלל"