חולים בגן הילדים: למה נדבקים ואיך נמנעים?
מלמדים אותם לשמור על היגיינה - אבל בכל זאת הם חוזרים מהן כל שני וחמישי עם וירוס אחר? הסיבה, על פי ההומאופתיה, היא לאהוירסים, אלא השינויים והקשיים שהילדים עוברים בגן. אז איך בכל זאת מונעים? רופא ילדים מסביר
מחלת השפעת, כפי שאנו מכירים אותה עם החום הגבוה, כאבי השרירים, כאבי המפרקים, כאבים בעצמות, חולשה וכדומה - כמעט ולא קיימת אצל ילדים, ואף פחות אצל תינוקות. ברוב המקרים מדובר פשוט באוסף של מחלות ויראליות שמצריכות התייחסות אחרת מזו של שפעת.
ילדים בגן נהנים וכמובן לא מודעים להשלכות כאלה או אחרות של מעשיהם. הם מתעטשים זה על זה, מחליפים בקבוקים, נוגעים זה בזה, מורחים נזלת,
משתעלים לכל כיוון. ההורים והגננות משתדלים בשלב זה ללמד את הילדים כללי היגיינה: לרחוץ ידיים, להשתמש בג'ל לחיטוי, להשתעל למרפק, לא להגיע לגן עם חום או נזלת ועוד.
למרבה ההפתעה, מרבית השיטות הללו אינן בעלות ערך מוסף, מאחר וילדים יכולים לתפוס וירוס גם בסביבה סטרילית. אחת הסיבות העיקריות לכך שהילדים נדבקים וחולים יותר בגן, היא מצבם הפנימי רגשי: הם פוחדים, קשה להם להסתגל, הם רגישים במיוחד, עמוסים בגירויים וכו'.
אחת ההגדרות של בריאות היא היכולת להסתגל למקסימום מצבים חדשים מבלי לייצר סימפטומים, ובגן הילדים הגדרה זו יכולה להסביר את מרבית המקרים של הילדים המנוזלים והחולים. הילדים נחשפים בכל רגע נתון למגוון חידושים, בתוך הגן ומחוצה לו, החל ממשחק חדש, גננת חדשה, ילד חדש בגן, ועד מעבר דירה, אחות חדשה במשפחה ושלל סיטואציות חדשות, קטנות וגדולות, בחייו של הילד.
כאשר ילדים קטנים נמצאים במתח מסוים, תחושת עקה, הגוף שלהם מבטא זאת לכדי מחלה: איברי ההפרשה מעוררים צורך להוציא החוצה מהגוף את כל הפסולת שהצטברה כתוצאה מהלחצים, מהמתחים, מהרגלי תזונה לא נכונים.
לא פשוט לתת עצות והמלצות כיצד ניתן להימנע ממצבים כאלה, מאחר ורובנו נתונים למצבים חדשים בכל שנייה ובלתי אפשרי להתייחס לכל אותם שינויים באופן שוטף, וכן כמעט ולא ניתקל בילדים בעלי יכולת הסתגלות מושלמת וחוזק פנימי המונע מהם להיות חולים באופן תמידי. מומלץ לזהות את המאפיינים של הילד באופן ספציפי: האם הוא עובר ממחלה למחלה במשך חודשי החורף או שהוא בריא ו"תופס" אחת לשנה צינון של כמה ימים? האם הוא מחלים מהר ממחלה או בכל פעם שתופס וירוס מגיע למצבים אקוטיים?
אבחון המצב הספציפי של הילד הינו שלב ראשוני במתן טיפול הומאופתי, זאת מתוך ההבנה כי הומיאופתיה מטפלת בבעיה החל מהשורש ולא רק בתסמין חיצוני מסוים. זיהוי המקורות אצל כל ילד באופן אינדיבידואלי עוזר לטפל בבסיס ולחזק את האופן בו גופו פועל, כך שיידע כיצד להתמודד אל מול שינויים ומחלות עתידיות. יתרון ההומאופתיה אצל ילדים בולט במיוחד, מאחר ולא מדובר בתרופות כימיות שעלולות לייצר דיכוי או תופעות לוואי כלשהן, אלא בתכשירים מן הטבע המאפשרים לכל ילד להתמודד בצורה עדינה אך יעילה אל מול גירויים שונים.
ישנם סוגים שונים של טיפול הומאופתי, החל ממתן תכשירים הומיאופתיים הקיימים על המדפים ויעילים לחיזוק המערכת החיסונית ואף יכולים לעצור את המשך התפתחותה, לצד הקלה על הסימפטומים המציקים לילד לתפקד. בנוסף ישנה אפשרות של מתן ויטמינים שונים שיעילים בהתאם למאפייני הילד ויכולים לעזור לשפר את מצבו.
סיטואציה נוספת היא במקרים בהם הילד עובר מוירוס ויראלי אחד לאחר לאורך תקופה ארוכה. במקרה כזה מומלץ לפנות למתן טיפול הומאופתי אצל מטפל אשר יבדוק לעומק את הבעיה ויעניק לילד את החיזוק הדרוש.
חשוב לזכור כי ילדים נמצאים בסיטואציות שונות לאורך היום, ולא כדאי לעשות הכללה ממקרה אחד לאחרים. כלומר, לא כדאי להשוות בין ילד שמשחק בארגז חול עם חבריו לגן, ובין סיטואציה ניתוחית בבית חולים שם הגוף תחת הרדמה (ללא כוח תגובה וכוח חיות) ואיברים פנימיים חשופים, ולכן לא מומלץ לכפות על הילד הרגלים מסוימים מתוך מטרה שלא יחלה בוירוס כלשהו, שלא תמיד יוכיחו עצמם כיעילים ויפגעו בהנאה ובאושר של הילד.
ולפעמים פשוט צריך לתת לילד לחטוף וירוס, להתמודד עם המחלה ולהתגבר עליה, לטובת אימוץ הרגלי התמודדות וחיזוק פעילות הנפש והגוף.