טעמי כיכר המזלות ועוד: 4 מסעדות שוות ביפו העתיקה
פסטה, דגים טריים, היסטוריה ואווירה סביב הכיכר היפהפייה שבלב יפו. כיכר משאלות שמולה ביסטרו איטלקי מדובר, טברנה יוונייה עם נוף מדהים על קו החוף של תל אביב וגם בר אוכל איטלקי ויפהפה בשוק הפשפשים. אוכל מעולה ביפו העתיקה
לא צריך להרחיק עד רומא בשביל מזרקת המשאלות. אפשר למצוא העתק לא רע בכלל של האטרקציה האיטלקית גם אצלנו, ביפו. זוהי מזרקת המזלות, שהוקמה על ידי הפסלים ורדה גבעולי ואילן גלבר בשנת 2011 וכיום מפארת את כיכר קדומים היפואית.
עוד בערוץ האוכל:
אולימפיסושי: תחרות הסושי הגדולה
נכון, עניינה של המזרקה הזו היא מזלות, אבל ממצאים מהתקופה העות'מאנית שהתגלו מתחתיה מעידים כי במקום הייתה פעם באר משאלות, אליה נהגו להשליך מטבעות, כמנהג התיירים ברומא.
אז אפשר להשליך מטבע לעבר אחד מ12- המזלות, המפוסלים באבן גיר בתוך המזרקה, ואפשר להמשיך לטייל בכיכר, השוכנת בליבה של יפו העתיקה. הכיכר היא למעשה רחבה שנבנתה מעל שטח החפירה המרכזית ביפו. במקום גם מרכז מבקרים, המציג את סיפורה של עיר הנמל העתיקה בעולם במשך 4,000 שנות היסטוריה.
בפינה הצפונית של הכיכר נמצא אחד מסמליה של יפו העתיקה - הכנסייה הפרנציסקנית של פטרוס הקדוש, על שם אחד מ12- שליחיו של ישו. הכנסייה, שהוקמה במאה ה,19- שימשה את הקתולים בעיר במשך שנים רבות, ומגדל הפעמונים הגבוה שלה הוא חלק בלתי נפרד מקו השמיים של תל-אביב. חלל הכנסייה מרשים ביותר, ואם מגיעים בזמן הנכון אפשר גם לשמוע בה מיסה במגוון שפות.
אבל עם כל הכבוד לאתרים, נדמה כי העניין המרכזי בכיכר קדומים הוא הסצינה הקולינרית שהתפתחה בה אט-אט. במהלך השנים מסעדות קמו ונסגרו במקום, אבל כעת ממוקמים בה כמה מוסדות ששווים ביקור, ומושכים אליהם בליל אנושי מרתק המורכב מתיירים ומקומיים כאחד.
בדרך אל הארוחה וממנה תרגישו שאתם פשוט מהלכים על ההיסטוריה בכבודה ובעצמה, ואם זו לא סיבה לפקוד את המתחם, אנחנו לא יודעים מה כן.
.1 סרדיניה
הנציגה החדשה - והמסקרנת ביותר - במתחם היא סרדיניה של השף רועי סופר. סופר נחשב לאחד השפים הטובים והמתוחכמים בארץ, ואחרי כמה שנים של עבודה בניו יורק, בשווייץ וביפן הוא החליט לתקוע יתד ביפו, שאותה, לדבריו, הוא אוהב באופן מיוחד.
המטבח שסופר ביסס בסרדיניה מבוסס על דרום איטליה, באזור המשתרע ממחוז קמפאניה, דרך עקב המגף שבמחוז פוליה ועד אצבעו במחוז קלבריה. סוג הבישול הזה כבר זכה לכינוי "מטבח של עניים," בהיותו מטבח כפרי, הנסמך על חומרי גלם זולים, זמינים ועונתיים. אך דווקא ה"עוני" הזה הביא לפיתוחו של מטבח יצירתי, חושני ורב דמיון. ואם יש משהו שמכוון לעוני בסרדיניה, זה בכלל לא הבישול אלא המחירים הנגישים והשפויים, שמאפשרים לאכול בכיף בלי לחשוב יותר מדי על הארנק.
גם העיצוב מכוון אל אזור הנוחות והפשטות. סרדיניה מעוצבת כטרטורייה איטלקית שכונתית, עם המפות המשובצות אדום-לבן ועם מזרקה קטנה שאם רק היו בה מים, לבטח היה ניתן לשתות אותם, כמנהג האיטלקים.
בילוי ערב חורפי במקום יכול להיפתח בסערה עם מרק קרם ערמונים וארטישוק מעולה, עם צבע אגוזי וטעם עמוק של ערמונים, להמשיך עם פיצה (מהשגרתית ביותר ועד פיצה פוטנסקה עם נקניקייה איטלקית וביצת עין במרכז) ולהסתיים עם פסטה, איך לא.
התפריט לא מחולק לחלוקה המסורתית של מנות ראשונות ועיקריות אלא לפי ששת האזורים בדרום איטליה. וכך אפשר לבלות בסרדיניה ערב שהוא בעצם טיול, ולדלג ממחוז למחוז. מה שלא תבחרו, נא לא לוותר על הקנולי לקינוח, שסופר משדך לו קרם פיסטוק ענוג ואגסים אפויים ביין.
• סרדיניה, כיכר קדומים ,8 טלפון: ,6832211 -03 שעות פתיחה: א-'ה' 18:00 עד חצות, ו-'שבת 12:00 עד חצות.
2. סולה
ועוד איטליה, הפעם בפינת בית אשל ועולי ציון: במיקום אינטימי וחמים, לא רחוק משוק הפשפשים (ועדיין רחוק מספיק מההמולה הנוראה של המקום לאורך כל השעות היום), התמקם לא מזמן "סולה", בר יין איטלקי פצפון ויפהפה. התאורה האפלולית, הבר הקטן שהוא לב המקום והתקרות הגבוהות והדרמטיות מכניסות את באי המקום בהרף עין לאווירה היפואית האהובה, שמוכרת לפודי'ז רבים ממסעדת יועזר הסמוכה וגם ממסעדת קורדיליה של ניר צוק.
התפריט של סולה מתבסס כאמור על מנות מארץ המגף, בעיקר מאזור הצפון (וונציה מככבת עם מנת כבדי עוף צלויים מתבקשת) וגם מאזור אמיליה רומאניה. תפריט היין כולו איטלקי ומבחר היינות שמגישים בכוסות יוצא דופן ומעניין.
המנות עצמן נשנושיות משהו ומימדיהן הותאמו ככל הנראה לליווי אלכוהול והמבחר כולל בין השאר ראגו על פסטה רחבה, קאפלטי עם קרם תירס וברוטב יוצא דופן עם כמהין לחובבי הז'אנר.
האם זהו המקום המושלם לקחת את בני הזוג לערב רומנטי או דייטים מצטיינים לארוחה ודרינק חושניים אם אתם בסביבה? בהחלט, ויפה שעה אחת קודם. (רועי ירושלמי)
סולה. בית אשל 31, יפו (פינת עולי ציון). שעות פתיחה: ימי ב'-ש' מ-19:00 עד אחרון הלקוחות. 03-5499626
3. קלמטה
מסעדת קלמטה הסימפטית ממוקמת במבנה אבן בן יותר ממאה שנה, ונראית כחלק טבעי מנוף הכיכר, אף שהיא פה רק שנתיים. עיצוב הפנים המקושקש בחן, המסגרות הכחולות העוטפות את החלונות וחפצי הווינטאג' המציצים מכל עבר, כולם תורמים לאווירה הים תיכונית העולצת במקום. והכי חשוב, החלל הקטן עמוס בסועדים מאושרים, עוד לפני ששתו טיפת אלכוהול אחת. כי האוכל פה באמת משמח.
מבין מסעדות הכיכר, קלמטה היא המוקפדת שבהן. היא עושה זאת ברישול חינני, אבל לגמרי עושה זאת. כל צלחת שיוצאת מהמטבח היא חגיגה צבעונית לעיניים ותענוג לחך. ויש גם כמה מנות שאפשר לחלום עליהן אחר כך, מסוג המנות שגורמות לאנשים לשוב לאותו המקום שוב ושוב.
זה מתחיל בלחם המושלם, שמגיע עטוף בכאילו-נייר-עיתון ומלווה בפנכת חרס עם מטבלים שווים, דרך המנות הראשונות, בהן ארטישוק צלוי על עדשים שחורות המנוקדות בקוביות עגבניות וגבינה, או סלט המוצרלה המונח על קרם שומר וצ'יפוטלה, או סשימי דג ים עם לבנה שומשום ודלורית צלויה שכל ביס ממנו הוא קונצרט של טעמים, ועד למנות העיקריות, שבהן מצטיינות פסטה של טרגון ורוקט, אוזו, שרימפס ומולים לצד אנטרקוט עם פירה מעלף.
והכל טרי בטירוף, וטעים בטירוף, ועשוי ביד בוטחת של השף המוכשר רועי גנצ'ולה. ההשראות: יוון, קפריסין, הים התיכון. בהתאמה, מגישים כאן מבחר אניסים, ובתפריט הקינוחים אפשר למצוא גם כנאפה.
• קלמטה, כיכר קדומים ,10 טלפון: .6819998 -03 שעות פתיחה: כל יום מ12:00- עד הלקוח האחרון, ימי ראשון מהשעה .18:00 .3 אבראג'
4. אבראג'
משמעות המילה אבראג' בערבית היא מזלות, והמקום נקרא על שם תריסר הסמטאות העוטפות את המסעדה, כל אחת נושאת את שמו של מזל אחר בגלגל המזלות. אם מזג האוויר לא מאפשר התמקמות במרפסת הנעימה, ממש למרגלות כנסיית סנט פטרוס, עולים במדרגות האבן לחלל המרכזי, שנראה כמו העתק מדויק של מסעדות משפחתיות באיי יוון. חלונות העץ הלבנים, הקשתות בקירות, הווילונות האוריינטליים וקישוטי הזכוכית המשתלשלים מהם מבהירים מיד: זה לא מקום עם יומרות גסטרונומיות מהזן הפלצני. לכאן באים, רצוי בחמולה גדולה, לאכול היטב.
ובאבראג' אכן אוכלים היטב. המנות גדולות ונדיבות, והלחם הלבן והרך משמש בלי בושה כדי לנגב את שאריות הרטבים מהצלחת. ההגשה מתכתבת עם שנות השמונים של המאה הקודמת, עם משיחות מצועצעות של רטבים ועומס צבעוני של תוספות וצ'ופרים על הצלחת.
כך, למשל, הדג השלם - שהיה ביום ביקורנו פלמידה ששעות אחדות קודם לכן עוד שחתה במימי הים התיכון - הולבש כחתן ביום חופתו: זנבו נארז בנייר כסף, סביבו פוזרו לסירוגין פלחי לימון ועגבניות שרי (תוך הקפדה על הסדר,( על גופו שנחצה לשניים פוזרה תערובת שהורכבה מעגבניות מיובשות, שום, טימין, פפריקה מתוקה וחריפה, כוסברה יבשה, כמון ושמן זית. ואם זה לא מספיק, היה גם רוטב בצד.
קדירת פירות ים, המוגדרת בתפריט כמנת הבית ומורכבת מקלמרי, שרימפס, מולים וסרטנים כחולים ברוטב שמנת וירקות פיקנטי, הייתה פחות מצועצעת אך לא פחות טעימה. בקינוחים נא לא לפספס את העטייף, שכאן זכה לשם "שלום בית." מדובר באגוזים, קוקוס וקינמון עטופים בבצק אוורירי עם רוטב מתוק וקצפת.
• אבראג,' כיכר קדומים ,6 טלפון: ,5244445 -03 שעות פתיחה: מדי יום מ9:00- בבוקר עד אחרון האורחים בלילה.