קרב רב: רוצים להיות "רב ראשי"
ספרדים, אשכנזים, חרדים וציונים: הרבנים מסתכלים על היום שאחרי הבחירות לכנסת, ומתכוננים למירוץ האמיתי. בתפריט: קלחת של מכתבי רבנים (וגם רבניות), ומחלוקות סביב שיטת הבחירה. החרדים מרוצים: "שימשיכו לריב מי יהיה המפסיד"
הציונות הדתית מנסה לכבוש מחדש את כס הרב הראשי לישראל, אחרי 20 שנה של שלטון חרדי, אבל נראה כי המאבק האמיתי מתחולל דווקא בתוכה. לקראת הבחירות לרבנות הראשית, שיתקיימו באביב הקרוב, גוברת המחלוקת בין הרבנים בשאלה מי יהיה המועמד המוביל - ואולי אף היחיד - שייצג בהן את הציבור הדתי-לאומי. השמות: הרב אליעזר איגרא, הרב דוד סתיו והרב יעקב שפירא. השיטה: מכתבי רבנים, כמובן. תגובת החרדים: "שימשיכו לריב מי יהיה המפסיד".
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו
בבחירות ה'תשע"ג משקיעים חובשי הכיפה הסרוגה מאמץ בעיקר בניסיון לרשת את מקומו של הרב יונה מצגר בתפקיד הרב הראשי האשכנזי, ונראה כי הם זונחים את הזירה הספרדית. הסיבה האחת לכך היא הערכתם כי הכנסת הבאה תאשר את ההצעה המכונה "חוק עמאר", שלפיה רב ראשי יוכל להתמודד לכהונה נוספת – מה שיסלול את הדרך לבחירתו מחדש של הרב הספרדי הנוכחי. השנייה: הכרתם בכך שהמפתח לניצחון נמצא בידי ש"ס, השולטת בשרותי הדת, ולכן הדרך לניצחון עוברת ב"דיל" איתה. הציונות הדתית תתמוך במועמד חרדי-ספרדי מטעמה, והיא, בתמורה - באשכנזי-ציוני.
הנשק: מכתבי רבנים
לפי שעה איש משלושת המועמדים ה"סרוגים" לתפקיד הרב האשכנזי לא הודיע באופן רשמי על התמודדותו, אך
הבחש-רחש מאחורי הקלעים איננו מותיר מקום לספק: איגרא, דיין בית הדין הרבני הגדול, נחשב למקורב לרב הראשי המכהן, שלמה עמאר; לסתיו, יו"ר ארגון רבני צהר, גב פוליטי חזק בכנסת ובגוף הבוחר; ושפירא, ראש ישיבת "מרכז הרב", הוא המועדף על החרדים מבין השלושה.
השמות החמים באגף החרדי-אשכנזי הם רב העיר מגדל העמק, יצחק דוד גרוסמן, ורבה של מודיעין, דוד לאו, אך ההערכה היא כי רק אחד מהם יתמודד.
כדי לבסס את עצמו כמועמד הציוני המוביל, גייס הרב דוד סתיו בחודשים האחרונים מכתבי תמיכה מרבנים בכירים בציונות הדתית, ובהם הרב אהרון ליכטנשטיין, הרב נחום אליעזר רבינוביץ', הרב אביחי רונצקי, הרב שלמה אבינר ואחרים. אבינר חזר בו כעבור כמה ימים, בטענה כי רק לאחר חתימתו נחשף לדברים שפרסם בעבר יו"ר צהר, המוכיחים כי יש לו "עמדות חריגות", אך לא היה בכך כדי לפגוע בפופולאריות שממנה הוא נהנה.
בתגובה שלפו אנשי הרב איגרא מכתב הקורא לבחירת מועמד מוסכם על הציונות הדתית כולה, זאת באמצעות ועדת רבנים מיוחדת – כפי שנעשה לקראת הבחירות לרבנות בירושלים. איגרא הצהיר כי יכבד כל החלטה שתתקבל בה. על החתום: הרב דב ליאור, הרב צפניה דרורי ועוד עשרות רבנים וראשי ישיבות בציבור הדתי-לאומי. "אל לנו להגיע למצב שבו חוסר יכולת הכרעה יביא אותנו למאבק פנימי בין מועמדים שונים, אשר בסופו של דבר יפגע בטובת העניין", כתבו.
דורשים ועדה שתכלול נשים
מי שמתייצב כעת לימינו של סתיו הם 35 דמויות מוכרות בציונות הדתית, גברים ונשים, הדורשים כי הוועדה לבחירת המועמד המוסכם לא תורכב מרבנים בלבד, אלא גם מנציגי ציבור אחרים, זאת על פי הכלל לפיו "אין ממנים פרנס על הציבור אלא אם כן נמלכים בציבור" .
הם הזכירו כי "כך הדין בפורום שיבחר לבסוף את הרב הראשי עצמו", ודרשו לשלב בגוף שיוקם "נציגי בתי כנסת והקהילות, וכן ראשי מוסדות חינוך ואקדמיה, כולל נשים (שהן מחצית האוכלוסייה בישראל)". על הקריאה חתומים מזכ"ל הקיבוץ הדתי, מזכ"ל בני עקיבא לשעבר, נציגי ארגוני נשים דתיות, אנשי חינוך, אקדמיה, משפט, חברה, תרבות ותקשורת – וגם רבנים.
במטה הרב סתיו ציינו כי הרב צבי יהודה קוק זצ"ל, ממנהיגי הציונות הדתית, קבע ערב הבחירות לרבנות העיר ירושלים בשנת
ה'תשמ"ב כי "רבנים לא ממנים רבנים". היה זה לאחר שהרב דב ליאור, שנתמך על ידיו, לא הצליח להיבחר לתפקיד בגלל התערבות רבנים חרדים לטובת הרב בצלאל ז'ולטי. למרבה האירוניה, אותו הרב ליאור תומך כעת בוועדת רבנים דתית-לאומית שתקבע מי יהיה המועמד לתפקיד הרב הראשי.
מי שמניח חומר למחשבה בפני שני הצדדים הוא ראש מכון צומ"ת, הרב ישראל רוזן, שהביע תמיכה פומבית במועמדות הרב סתיו - אך גם מצדד בהכרעה רבנית בסוגיה. תחת הכותרת "פריימריז לרבנות הראשית", פרסם הרב הפובליציסט מאמר בעלון בתי הכנסת "שבת בשבתו", ובו קרא "לערוך מעין פריימריז (ממוחשבים?) שבהם ייטלו חלק כמה מאות מרבני הציונות הדתית".
"אסור להדיר נשים מהליכים אלו. הן צרכניות-רבנוּת אולי יותר מגברים", קבע הרב רוזן. "הן חייבות להיכלל בפריימריז ואולי גם בועדת האיתור". לדבריו, הוא מבין כי "תנאי זה משחיל מכשול רבתי לכל מהלך שיוצע", אך הוא סבור כי "בנחישות וברגישות אפשר אולי למצוא לו מענה".