היסטוריה בצה"ל: הקברנית הצבאית הראשונה
"אשת חברה קדישא" הראשונה בצה"ל: נהורא שווייצר נכנסת לתפקיד שנשמר לרוב לרבנים: קצינת זיהוי וקבורה. היא אמורה לטפל בחללות, תפקיד שביצעו מתנדבות מחוץ לצבא. "נחשפתי לדברים שלא קל לראות, אך מישהו צריך לעשות את זה"
פמיניזם בצבא זה לא רק נווטת הקרב הדתייה הראשונה : לראשונה בתולדות צה"ל הוכשרה אישה לתפקיד קצינת זיהוי וקבורה, והיא תשמש מעין "אשת חברה קדישא" צבאית בעתות חירום. עד היום טופלו חללי צה"ל הגברים בידי אנשי הרבנות הצבאית מיחידה זו, אך בחללות טיפלו מתנדבות מן האזרחות. כעת מקווים ברבנות כי ה"קברנית" הצבאית הראשונה תסלול את הדרך לנשים נוספות בתפקיד זה, והיא מצדה מתפללת לדבר אחד - שהעיסוק בזיהוי וקבורה יסתכם בהכשרה התיאורטית שעברה.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו
סגן נהורא שווייצר, בת 26, קצינת צפ"ה (צוות פיתוח הדרכה) במג"ב - הוסמכה על ידי הרב הצבאי, תא"ל רפי פרץ, לאחר שסיימה קורס קצינים ובחרה בקורס יחידת קבורה פיקודית (יק"פ) כהשלמה. בתום ארבעה שבועות בבה"ד 11 בצריפין, סיימה שווייצר את הקורס, והיא תחזור לתפקידה במג"ב ותופעל במקרה הצורך, אם חלילה יידרש זיהוי וקבורה לחיילת בצבא.
"זומנתי לכנס השלמה לקצונה, ושם הוצגו לי מגוון תפקידים ממגוון חיילות", מספרת סגן שווייצר. "נציג מהרבנות יחצ"ן את היחידה, והציג את זו"ק (זיהוי וקבורה). זה משך את לבי בעיקר כי אין שם חיילות - אלא רק מתנדבות. זה ממש קרץ לי. אין ספק שזה מצריך חוסן נפשי גבוה, וההתמודדות שלי תהיה לא קלה. אך אני מקווה שהניסיון יסתכם רק בהכשרה".
בת בין רבנים בקורס
שווייצר מספרת כי כבר בשלב הקורס "נחשפתי לדברים שלא קל לראות אותם, כמו הכנת גופה לקבורה, אבל מישהו צריך לעשות את זה".
בקורס היא הייתה הבת היחידה, ועימה עברו מספר לא גבוה של גברים - "רובם רבנים ואנשים שקרובים לדת ולנושא".
סגן שווייצר היא בת למשפחה מסורתית, שהעדיפה להשאיר את יקיריה מחוץ להחלטה הקשה: "לא פירטתי להם יותר מדי, אבל הם רגילים ומכירים את הרצון שלי לתרום. אני כבר שמונה שנים במג"ב". היא מוסיפה כי מג"ב "זו המורשת".
ואיך הגיבו החברים שבבית? שווייצר מספרת כי רובם הרימו גבה נוכח הבחירה, ושאלו "איך ולמה לעזאזל הגעת לתפקיד הזה?" לשואלים היא מבהירה כי "זה תפקיד שנשים לא חשופות אליו, והרגישות שבו זה משהו שאין לתאר במילים, אבל צריך לחשוף נשים גם לדברים כאלה. יש לזה חשיבות רבה, עם כל הקושי שבדבר".
הרב וייסברג: "נהורא - פורצת דרך"
סרן הרב חיים וייסברג מפקד קורס קציני יק"פ, מספר כי במהלך הקורס מלמדים את החניכים עקרונות סריקה, קבורה וזיהוי,
ומקבלים את כל הכלים להיות משמעותיים בשטח. על ההחלטה לצרף נשים, הוא אומר כי למעשה מלכתחילה היו אמורות להיות שתי חניכות בקורס, "אך לבסוף הגיעה אחת", לדבריו, "שתוזנק במקרה הצורך".
"הרבצ"ר ראה צורך גדול לצרף נשים למערך הזה לטיפול בחללות צה"ל - תפקיד שהיה חסר עד כה. נהורא כשמה היא - אור. היא פורצת דרך. זה מקצוע קשה שדורש הרבה תעצומות נפש. כולנו מקווים שכל ההכשרה וההתמקצעות שלה יישארו רק להלכה ולא למעשה".
יחידת הקבורה פועלת ברובה על אנשי מילואים, המוקפצים באירועים מיוחדים דוגמת הפיגוע בבורגס ובעתות מלחמה. "זה מקצוע חריג מאוד", מוסיף הרב וייסברג. "הרבנות פועלת לפתח ולתעל אותו - ושלא נזדקק".
ושווייצר מוסיפה כי היא חשה "תחושת גאווה ושליחות", ומבקשת "לנצל את הבמה ולקרוא לנשים נוספות לקחת את התפקיד".