שתף קטע נבחר
 

בתמ"ת מנסים להתמודד עם הרגולציה הסינית

חברות ישראליות חוששות להיכנס לשוק הסיני בשל הרגולציה המחמירה והחשש מהפרות קניין רוחני. בנספחות המסחרית של משרד התמ"ת בבייג'ינג, האמונה על נושא הרגולציה בסין, כבר עזרו להן למצוא פתרונות לחסמי הממשל בסין, אבל מדגישים - "נדרשת סבלנות"

יצואנים ישראלים המנסים להיכנס לשוק הסיני נתקלים בלא מעט בירוקרטיה ותקנות, המקשות על היצוא למדינה בעלת מספר התושבים הגדול בעולם. כדי להקל על כניסת התעשיינים הישראליים לשוק הסיני, מינו במנהל סחר חוץ במשרד התמ"ת נספח מסחרי מיוחד, שתפקידו לסייע לתעשייה בהתמודדות עם הרגולציה הסינית ובכך לפתוח דלתות עבור היצואן הישראלי.

 

 

אלירן אלימלך, הנספח המסחרי בבייג'ינג, האמון על נושאי הרגולציה וקידום יצוא בסקטורים עתירי רגולציה, אמר בראיון ל-ynet כי השוק הסיני הוא שוק מאתגר מאוד וחסמי הכניסה אליו לא מעטים. אבל אם עובדים מול שוק מאתגר שכזה, בצורה נכונה ובסבלנות הדברים מסתדרים".

 

הוא מסביר כי "עבודה נכונה ושקולה אשר לוקחת בחשבון את כל ההיבטים הרגולטוריים והמשפטיים הקיימים בשוק הסיני, מסייעת בחדירה עסקית נכונה לשוק. רישום מוצר ופטנט בצורה נכונה, לצד חבירה לעו"ד מקומי הם השלבים הראשונים שיש לנקוט טרם הכניסה לסין ולא כדאי להקל בהם ראש".

 

אף על פי שהנספחות הייעודית בסין קיימת זמן יחסית קצר, חברות ישראליות שפנו ופונות אליה כבר זכו לעזרה ממשית בפתרון בעיות שהתגלו בעבודה מול הרשויות הסיניות.

 

למעלה מ-30% מהפניות המגיעות אל הנספחות המסחרית בסין, הן פניות בתחומי הרגולציה: רישום מוצרים, הגנה על קניין רוחני, חסמים מכסיים, בירוקרטיה וכו'. כך, לנספחות יש כבר דיאלוג שוטף ופרודוקטיבי עם גופים רלוונטיים בסין כגון: רשות הפטנטים, משרד הסחר, מינהל התרופות והמזון, רשות ההסמכה וההתעדה ועוד.

 

אחד מחסמי הכניסה לסין הוא הדרישה המקומית לאישורי יבוא. לדברי אלימלך, מוצרים רבים מחויבים להיבדק ולהיבחן על ידי הרשויות הרלוונטיות טרם הכניסה לסין. תהליך זה נמשך זמן וברוב המקרים האתגר המרכזי הוא איתור כל האישורים הנדרשים. בשונה ממדינות אחרות ובעיקר בשל חסמי התרבות והשפה, בסין קשה מאוד להבין את מערכת הדרישות הקיימת. יחד עם זאת, הוא ממליץ לא להתייאש: "זה לוקח זמן, אבל זה אפשרי".

 

אלימלך הוסיף כי במסגרת עבודתו בסין הוא נפגש לעתים קרובות עם פקידים בארגונים ממשלתיים שונים, על מנת לעזור לתעשייה הישראלית, בין היתר, במיפוי דרישות היבוא הקיימות בנוגע למוצרים שונים.

 

"ישנו גוף רגולטורי חזק בסין - AQSIQ (הרשות לבקרת איכות, פיקוח והסגר), שיש לו מטות שליטה מנהלתיים בכל בתי המכס הסיניים", הוא סיפר. "תפקידם לבדוק האם לסחורה יש אישורים, מסמכים ועוד, ורק אם כלל האישורים בנמצא, הם משחררים את הסחורה. אנו נפגשים עם ארגונים אלה ואחרים לעתים תכופות וכך גם עם המשרד המקביל למשרד התמ"ת, משרד הסחר הסיני, על מנת לבחון כיצד נכון לעבוד עמם וכיצד ניתן להקל על החברות הישראליות המייצאות לסין".

 

בייג'ינג. יש לישראלים מה להציע (צילום: Gettyimages Image bank) (צילום: Gettyimages Image bank)
בייג'ינג. יש לישראלים מה להציע(צילום: Gettyimages Image bank)

 

כחלק מהטיפול בנושאי הרגולציה, מקיים משרד התמ"ת, ביחד עם מכון התקנים הישראלי, דיאלוג תקינה עם סין במסגרתו מנסים לייצר מנגנונים טכניים לפישוט תהליכים רגולטוריים. המפגש הבא של הדיאלוג צפוי להתקיים בחודשים הקרובים. המטרה היא לסייע ליצואן, לקחת אותו צעד אחד קדימה בהכרת הדרישות בסין ולאפשר לו לבצע חלק מהתהליכים הנדרשים ליצוא כבר בישראל או לחילופין לסלול עבורו את הדרך.

 

בתחום המים, לדוגמה, ביקר בארץ ביוזמת הנספחות, בכיר בממשל הסיני, האחראי על כתיבת מדיניות ורגולציה בתחום מי שתייה מותפלים. במהלך הביקור הוא נחשף לפעילות הישראלית העסקית והרגולטיבית, ולמד מהניסיון הישראלי הרב בתחום ההתפלה. בביקורו נפגש אותו בכיר עם נציגי רשות המים, משרד התמ"ת ומכון התקנים, על מנת לבחון כיצד ניתן לשתף פעולה ובכך לקדם את החברות הישראליות בתחום המעוניינות לפעול בסין.

 

כמו כן, הנספחות המסחרית מפיקה מדריכים המיועדים ליצואנים בתחומים שונים והמספקים מידע על הדרישות בסין ועל תהליכי רישום מוצרים וסימני מסחר. בין המדריכים שהוכנו ו/או נמצאים בהכנה ניתן לציין מדריך כללי בנושא תקינה, מדריכים בנושא רישום מוצרים רפואיים, מוצרי קוסמטיקה, כימיקלים ועוד. המדריכים נמצאים באתר הנספחות וזמינים לחברות הישראליות.

 

צריך סבלנות

סוגיה נוספת המרתיעה את התעשיינים הישראלים מלייצא לסין היא הפרת זכויות קניין רוחני. "החשש שבסין ההגנה על זכויות הקניין הרוחני אינה חזקה דיה עדיין קיים, אבל ישנה מגמת שיפור משמעותית", הוא מבהיר. "ניתן לרשום ולהגן על קניין רוחני בסין בצורה טובה".

 

בעקבות לחץ בינלאומי על סין בנושא, בשנים האחרונות פיתחה מערכת המשפט בסין מנגנונים יעילים לרישום ואכיפת קניין רוחני המסייעים רבות לחברות זרות בסין. זה כבר לא "המערב הפרוע" ובהחלט ניתן להגן בצורה טובה על מוצר ומותג בסין.

 

כדי להיכנס לשוק הסיני צריך גם להיאזר בסבלנות. רוב החברות הישראליות אשר מעוניינות להיכנס לסין מצליחות לעשות זאת בצורה טובה לאחר תקופה של שנתיים במקרה הטוב.

 

אלימלך ממליץ לחברות ישראליות לפעול בצורה שקולה ובאורך רוח. "חברות ישראליות שבאות מצפות להשלים עסקאות מהר", הוא מספר. התעשייה הישראלית בחלקה, שואפת לראות תוצאות מהותיות בטווח הקצר ובכך פוסחת על תהליכים חשובים מאוד. ויתור על תהליכים משמעותיים לרוב יתגלה כטעות שתהיה להם לרועץ.

 

"השוק הוא קשה", מודה אלימלך. לדבריו, אנשי העסקים ממולחים, אופי השוק משתנה חדשות לבקרים ולא ניתן לאתר אמת אחת לעשיית עסקים בסין. אבל כאשר פועלים בדרכים הנכונות מגלים שהשד לא נורא כפי שחושבים וכי קשיים הקיימים בשוק הסיני, קיימים גם בשווקים אחרים, והנספחות יכולה לסייע לגשר על פערי התרבות והשפה בנוסף לשירותים המקצועיים אותם היא מציעה.

 

אלימלך מתעקש להבהיר למי שמסמן את סין כמטרה עתידית כי "סין היא לא העתיד, היא ההווה! מי שלא ישכיל להבין זאת, יאחר את הרכבת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לי מינג, באדיבות הנספחות המסחרית בבייג'ינג
אלירן אלימלך. הנספח המסחרי בבייג'ינג, האמון על נושאי הרגולציה
צילום: לי מינג, באדיבות הנספחות המסחרית בבייג'ינג
מומלצים