עודף תקציבי של 2.6 מיליארד ש' בתחילת 2013
הממשלה פתחה את השנה דווקא עם עודף תקציבי. עם זאת, לפי נתוני אגף החשב הכללי במשרד האוצר, גביית המסים הישירים בחודש ינואר צנחה בשיעור ריאלי חד של 18.1% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד והסתכמה בכ-10.5 מיליארד שקל
היפוך מגמה? אחרי הגירעון העצום, בסכום של כ-39 מיליארד שקל, שנרשם בתקציב המדינה בשנת 2012, התהפכה בחודש שעבר המגמה והממשלה פתחה את שנת 2013 עם עודף תקציבי של כ-2.6 מיליארד שקל.
הגירעון תפח, הגזירות הכלכליות בדרך
מה מתכוונים לקצץ? לא עניינכם
האוצר: נמשיך לקצץ 14 מיליארד שקל מהתקציב
יחד עם זאת, הנתון לחודש ינואר אינו מהווה סימן לבאות, שכן בדרך כלל רושמת הממשלה עודף תקציבי בחודש הראשון של השנה - בעיקר בשל הוצאות עונתיות נמוכות של המשרדים השונים.
לכך יש להוסיף את העובדה שהממשלה פועלת השנה ללא תקציב מאושר, ולכן היא רשאית להוציא מדי חודש רק 1/12 מתקציב השנה שעברה, שאינו כולל את כל התוספות השונות שאושרו במהלך השנה.
מנתונים שמפרסם היום (ה') אגף החשב הכללי באוצר מתברר כי גם בצד ההכנסות בתקציב נרשם בינואר נתון מעודד: בחודש שעבר גבתה רשות המסים מסים בהיקף כולל של כ-21.4 מיליארד שקל. סכום זה גבוה בכמיליארד שקל מהתחזיות המוקדמות.
גביית המסים הישירים (מס הכנסה, מסי מקרקעין ומס רווחי הון) צנחה בחודש שעבר בשיעור ריאלי חד של 18.1% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד והסתכמה בכ-10.5 מיליארד שקל. ההסבר לצניחה זו בהכנסות הוא שבחודש ינואר בשנה שעברה נרשמה הכנסה חד-פעמית של כ-3.7 מיליארד שקל, בעקבות העלאת שיעורי המס על רווחי הון שנכנסה לתוקף בתחילת 2012. גביית המסים משוק ההון עצמה ירדה בינואר, לעומת החודש המקביל אשתקד, בשיעור חד במיוחד של 68% והסתכמה בכ-137 מיליון שקל.
מנתוני החשב הכללי מתברר עוד כי בגביית המסים העקיפים (מע"מ, מס קניה, מכס, מס על הדלק ועל הסיגריות ועוד) נרשמה בחודש שעבר עלייה ריאלית מתונה יחסית של 2.7%, וגם היא הסתכמה בכ-10.5 מיליארד שקל. ההכנסות ממס ערך מוסף גדלו בינואר בשיעור ריאלי של 1.9%, בעיקר הודות להעלאת שיעור המע"מ ב-1% בחודש יולי האחרון, שהגדילה את ההכנסות ממס זה ב-5%.